Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Να ζεις Λειτουργικά …

normal_mdeipnos

Το να ζεις λειτουργικά*, το να έχεις μια λειτουργική ζωή είναι μια απόφαση ζωής. Δεν θα εστιάσω και δεν θα επικεντρωθώ στα λειτουργικά κείμενα της εκκλησίας μας. Αυτά αποτελούν έκφραση αυτού του σκιρτήματος του καρδιακού μέσα μας το οποίο αρχίζει να αναγινώσκει, να διακονεί, να ιερουργεί και να επισκοπεί τη λειτουργία της Ζωής του κόσμου.

Η εκκλησία γίνεται όταν ανοίγετε και εγώ θα προσθέσω η λειτουργία Της Ζωής για τον καθένα μας προσωπικά μέσα σε αυτόν τον κόσμο αρχίζει όταν αρχίζει να ανοίγεται, να εξέρχεται, από τα υποστατικά εγώ του το πρόσωπο, (ατομικότητα, οικογένεια, ομάδα, εθνικότητα, θρησκεία) και να εισέρχεται στην Εκκλησία, το σώμα του Χριστού.

Η εκκλησία για χρόνια προετοίμαζε τον άνθρωπο να εισέλθει σε αυτή τη Λειτουργία. Την προετοιμασία αυτή την ονομάζουμε κατήχηση και δεν έχει να κάνει μόνο αυτή η κατήχηση με μια διδασκαλία, αλλά με όρους με κανόνες λειτουργίας τους οποίους ο άνθρωπος σταδιακά αρχίζει να λειτουργεί μέσα στον κόσμο τη Ζωή Του. Αυτή η λειτουργία σε αντίθεση με το πνεύμα του κόσμου δεν γεμίζει περηφάνια και εγωισμό τον άνθρωπο, δεν υψώνει τείχη μέσα στα οποία εγκλωβίζουμε και προφυλάσσουμε την πνευματικότητα ή τον πλούτο μας. Αντιθέτως τον μεταμορφώνει σε ταπεινό λειτουργό της ζωής του κόσμου. Έτσι από άνθρωπος του κόσμου εισέρχεται στις τάξεις των κατηχουμένων και πορεύετε όλο και ποιο χαμηλά . H σκάλα των αρετών που μας ανεβάζει στον Ουρανό είναι μια σκάλα που στα μάτια του κόσμου μας κατεβάζει όλο και πιο χαμηλά και  μας ταπεινώνει εν Χριστό.

Τα όρια της κατήχησης εισέρχονται μέσα στη θεία Λειτουργία. Η μαθητεία στη λειτουργία χρειάζεται να περάσει από το καμίνι των πειρασμών και την αναμέτρηση με της δυνάμεις αυτού του κόσμου. Δίπλα στους κατηχούμενους για αιώνες οι λειτουργοί της Ζωής οι βαπτισμένοι χριστιανοί διδάσκουν, επιτιμούν, καθοδηγούν, επιβλέπουν είναι φώς εκ Φωτός για αυτούς και για όλους όσους θέλουν και έχουν τα μάτια να δουν και να ακούσουν να ψηλαφίσουν.

Η λειτουργία είναι ο μοναδικός τρόπος να ζεις εν Χριστό μέσα στον κόσμο κάθε ανάσα σου. Και είναι και ακολουθία, γιατί έχουμε πάντα μπροστάρι και συνοδοιπόρο μας και πάντοτε πίσω μας ερχόμενο τον Ιησού Χριστό.

Η παρουσία μας μέσα στον κόσμο δεν είναι εργασία, ούτε αγγαρεία, είναι λειτουργία και διακονία εν Χριστό.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Στην Εγκυκλοπαίδια ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE BRITANNICA 32 η λέξη λειτουργία, η (αρχ.) παροχή ή υπηρεσία που προσφερόταν από ένα πολίτη προς το αθηναϊκό κράτος. Η προσφορά αυτή συνίστατο στην εκτέλεση δημοσίου έργου ή στην ανάληψη μιας εξουσίας από κάποιον εύπορο πολίτη ή μέτοικο( ο οποίος έτσι έλπιζε ότι θα αποκτούσε το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη). Ο Θεσμός αυτός των λειτουργιών τέθηκε σε εφαρμογή τον 5ο π.Χ αιώνα και αποτελούσε είδος φορολογίας των πολιτών… Αποτελούσε επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο της δημοσιονομικής πολιτικής της Αθήνας, αλλά και δείγμα της αγάπης των πολιτών για την πατρίδα τους και απόδειξη της έμπρακτης και ουσιαστικής συμμετοχής στα κοινά.

Έρχονται πολλά στο μυαλό μου και δεν είναι εύκολο να τα βάλω σε τάξη και σειρά. Χρησιμοποιώ εσκεμμένα τις λέξεις αναγνώστης, διάκονος, ιερέας και επίσκοπος, είναι μερικές φορές που οι σκέψεις καταργούν τους περιορισμούς που βάζουμε στις λέξεις και σου δίνεται η δυνατότητα έστω και για λίγο να τις πλάσεις μέσα σου και να δεις πως ταιριάζουν και έτσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Follow by Email