Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Προφητείας Ησαΐου το Ανάγνωσμα (Κεφ. Α', 1-20)

0509_isaiah1
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ Α' ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ
ΗΣΑΙΑΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ένα έθνος σε αποστασία
1 Όραμα που είδε ο Ησαΐας, γιος του Αμώς, σχετικά με τον Ιούδα και την Ιε­ρουσαλήμ, την εποχή που βασιλιάδες του Ιούδα ήταν ο Ουζζίας, ο Ιωθάμ, ο Αχαζ και ο Εζεκίας.
2 Ακούστε ουρανοί, κι εσύ γη δώσε προ­σοχή, γιατί μιλάει ο Κύριος: «Ανέθρεψα παι­διά και τώρα που μεγάλωσαν, πεισματικά ορθώνονται εναντίον μου.3Το βόδι γνωρίζει τον αφέντη του, και το γαϊδούρι ξέρει το παχνί εκείνου που το ορίζει. Μα ο Ισραήλ σε ποιον ανήκει δεν το ξέρει· ο λαός μου τίπο­τα δεν κατανοεί».
4 Αλίμονο σου έθνος αμαρτωλό, λαέ που είσαι γεμάτος αμαρτία! Απόγονοι κακοποι­ών, παιδιά διεφθαρμένα! Τον Κύριο τον εγ­καταλείψατε περιφρονήσατε τον Άγιο Θεό του Ισραήλ, του στρέψατε τα νώτα.5 Ποιαν άλλη τιμωρία ακόμα θέλετε, και συνεχίζετε την αποστασία σας; Η κεφαλή ολόκληρη είν’ άρρωστη κι όλη η καρδιά υποφέρει.6Ε­σείς, από τα νύχια ως την κορφή τίποτα δεν έχετε γερό, παρά μονάχα τραύματα, μώλω­πες κι ανοιχτές πληγές, που δεν σας τις κα­θάρισαν ούτε τις επιδέσανε ούτε τις καταπράυναν με αλοιφές. 7Η γη σας ερημώθηκε, οι πολιτείες σας κάηκαν. Ξένοι τους καρ­πούς τρώνε των αγρών σας μπροστά στα μάτια σας κι όλα είν’ έρημα, όμοια με των Σοδόμων την καταστροφή.8 Μόνον η πόλη της Σιών απέμεινε σαν την καλύβα μες στ’ αμπέλι, σαν μια καλύβα έρημη μες σε φυτεία αγγουριών, σαν πολιορκημένη πόλη.9Αν ο Κύριος του σύμπαντος δεν μας είχε αφήσει ένα υπόλοιπο του λαού, θα 'χαμε γίνει σχε­δόν όπως τα Σόδομα, και με τα Τόμορρα θα’ χαμε μοιάσει.
Κλήση για γνήσια μεταμέλεια
10 Το λόγο του Κυρίου ακούστε άρχοντες των Σοδόμων μάθε το νόμο του θεού μας, των Γομόρρων λαέ.11 «Τι μου χρειάζονται οι πολυάριθμες θυσίες σας;» λέει ο Κύριος. «Έχω χορτάσει από των κριαριών τα ολο­καυτώματα, από το πάχος των καλοθρεμμένων μοσχαριών. Το αίμα των ταύρων, των προβάτων και των τράγων δεν μ' ευχαριστεί. 12 Μπροστά μου ερχόσαστε να παρουσια­στείτε· αλλά ποιος σας το ζήτησε του ναού μου να πατάτε τις αυλές; 13Πάψτε πια να προσφέρετε ανώφελες θυσίες μ’ αηδιάζει το θυμίαμα. Νουμηνίες και Σάββατα, προ­σκλήσεις σε γιορταστικές συνάξεις, ασέβει­ες μαζί με πανηγυρικές λατρείες δεν μπορώ να τα’ ανεχθώ.14 Απεχθάνομαι τις νουμηνίες σας και τις γιορτές σας! Για μένα είναι φορ­τίο μού είναι βαρετό να τις ανέχομαι. Ό­ταν υψώνετε τα χέρια σας, κλείνω τα μάτια μου να μη σας βλέπω. Κι όταν απανωτές λέ­τε τις προσευχές σας, εγώ δεν τις ακούω, γιατί τα χέρια σας είναι στο αίμα βουτηγμέ­να.16 Λουστείτε κι εξαγνιστείτε, να μη βλέ­πουν τα μάτια μου τις πονηρές σας πράξεις· πάψτε να κάνετε το κακό.17Μάθετε το καλό να κάνετε, τη δικαιοσύνη επιδιώξτε, τον κα­ταπιεσμένο βοηθήστε1 το δίκιο αποδώστε στο ορφανό, υποστηρίξτε την υπόθεση της χήρας.
18 «Λοιπόν, ελάτε, κι ας κριθούμε μεταξύ μας», λέει ο Κύριος. «Είναι οι αμαρτίες σας κόκκινες σαν το αίμα· μα σαν το χιόνι θα μπορούσαν να γίνουνε λευκές. Έχουν το χρώμα της πορφύρας μα σαν καθάριο θα μπορούσανε μαλλί να λευκανθούν, 19αν μόνο θέλατε να υπακούσετε! Τότε θ' απολαμβά­νατε τα αγαθά της γης.020Εσείς όμως αντι­στέκεστε κι αποστατείτε· γι' αυτό θα γίνετε του ξίφους η τροφή. Εγώ ο Κύριος το λέω».
’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
Άλλη, λιγότερο πιθανή απόδοση των στ. 18-19: «Ακόμη κι αν οι αμαρτίες σας είναι σαν το βαθυκόκκινο χρώμα, θα γίνουν άσπρες σαν το χιόνι· αν έχουν το χρώμα της πορφύρας, θα γίνουν άσπρες σαν το μαλλί. Αν θελήσετε να υπα­κούσετε, θα απολαύσετε τα αγαθά της γης». ^Εδώ ο προφήτης υπαινίσσεται τα έθιμα της χανανιτικής λατρείας της γονιμότητας (πρβλ. κεφ. 17,10 και Ωσ 4,13). Πίστευαν ότι τα είδωλα που λάτρευαν στους ιερούς αυτούς κήπους, έδιναν καλή σοδειά στα χωράφια τους.
--------------------------
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ( μετάφραση από τα πρωτότυπα κείμενα)
Ελληνική Βιβλική Εταιρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Follow by Email