Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Υπάρχει τρόπος, να λυθούν τα προβλήματα, να αρθούν τα αναθέματα, να εκλείψουν τα σχίσματα...



…διαβάζεις το Συναξάρι ενός αγίου και σου γίνεται γνωστός  ο τρόπος με τον οποίο  μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, να αρθούν τα αναθέματα, να εκλείψουν τα σχίσματα. 
Να υποφέρεις σκληρά λόγο του σχίσματος, να σε διακατέχει ζήλος για την ενότητα της Εκκλησίας, να είσαι αναθρεμμένος με τις πνευματικές αρχές του ησυχασμού, να επιθυμείς την συμφιλίωση… 
Μικρό απόσπασμα από το συναξάρι του αγίου Ησαΐου του Αθωνίτου που η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη του στις 20 Αυγούστου.   



Γεμάτος ζήλο για την ενότητα της Εκκλησίας ο άγιος Ησαΐας ο Αθωνίτης  και θρεμμένος με τις πνευματικές αρχές των Πατέρων του ησυχασμού, ο όσιος γέροντας υπέφερε σκληρά λόγω του σχίσματος που δημιουργήθηκε μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Σερβίας από την εποχή της μονομερούς ανακήρυξης του αυτοκέφαλου κατά τους χρό­νους του Στέφανου Δουσάν, ο όποιος θέλησε να στεφθεί από πατριάρχη «αυτοκράτορας Σέρβων και Ελλήνων» (1336) καί επιθυμούσε να αναλάβει μια αποστολή συμφιλίωσης. Η πρόταση του έγινε δεκτή μέ ενθου­σιασμό από τον ηγεμόνα Λάζαρο  και ο Ησαΐας αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας μοναχών, γνωστών για την σοφία τους και για τον πνευματικό βίο τους, όπως ο όσιος Θεοφάνης, Πρώτος του Αγίου Όρους, ο άγιος Νικόδημος που επρόκειτο να διαδώσει τον ησυχασμό στα ρουμανικά εδάφη και οι δύο πιστοί μαθητές του, Νίκανδρος και Σίλβεστρος (1375). Ο πατριάρ­χης άγιος Φιλόθεος, μαθητής του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, υποδέχθηκε με πατρική στοργή τους ησυχαστές αυτούς και επείσθει από τα επιχειρήματα τους ώστε να άρει τον αναθεματισμό τής Σέρβικης Εκκλησίας από τον προκάτοχο του άγιο Κάλλιστο Α΄. Επέστρεψαν στον Άθω φέρνοντας την χαρμόσυνη είδηση της αποκατεστημένης κοινωνίας, φορτωμένοι δώρα καί ιερά σκεύη πού είχε προσ­φέρει ο πατριάρχης…


"Ευχόμαστε να επιτρέψει ο Θεός σύντομα να βρεθούν μέσα στην Εκκλησία μας τα πρόσωπα που θα λειτουργήσουν την θεραπεία αυτής της ασθένειας. Οι κανόνες της Εκκλησίας μας λειτουργούν και διακονούν την θεραπεία της ενότητας μας με Εκείνον".    
 ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις