Τρίτη 31 Μαΐου 2022

''Όταν η μία ή η άλλη επιδημία αφαιρούσε ζωές μοναχών''...

 

''Όταν η μία ή η άλλη επιδημία αφαιρούσε ζωές μοναχών''... 
 Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ
ΠΗΓΗ:ΕΔΩ 
- Θα σας πω κάτι φοβερό. Όταν ζούμε ως χριστιανοί στον κόσμο αυτό, πειθόμαστε ότι η σκέψη του κόσμου δεν συμπίπτει πουθενά με τον Χριστό. Και η πορεία της δικής μας σκέψεως δεν συμπίπτει καθόλου με τη σκέψη του κόσμου.

Πρόσφατα διαβάσαμε στον Βίο του Μεγάλου Παχωμίου ότι... όταν η μία ή η άλλη επιδημία αφαιρούσε πολλές ζωές μοναχών, αυτοί το θεωρούσαν ως συγκομιδή αγίων. Ενώ για άλλους αυτό αποτελεί συμφορά... (...)

Στην αρχή του πολέμου, όταν ήδη υπήρχε απειλή της εισβολής των Γερμανών και των Βουλγάρων στην Ελλάδα, ήρθε στη μνήμη μας κάποια προφητεία, ότι θα έρθουν εχθροί και θα εξολοθρεύσουν όλους τους αγιορείτες μοναχούς...

Και τι αντιδράσεις προκλήθηκαν! Ήμουν ακόμη στο μοναστήρι. Όλοι φοβούνταν τον καιρό εκείνο.

Ο πνευματικός μου όμως αρχιμανδρίτης Κήρυκος είπε:

- Ω! Με μας δεν θα γίνει αυτό! Αυτό συνέβη με τον Παχώμιο, με άλλους μοναχούς, με άλλους Πατέρες χάρη στην αγία ζωή τους. Εμείς όμως, έτσι όπως ζούμε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ο Κύριος δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό σε μας!

Βγήκα στην έρημο, και εκεί κάποιος Καρουλιώτης είπε:

- Όταν έρθουν να με σκοτώσουν, θα πω: «Δώστε μου το όπλο σας να το φιλήσω, πριν αυτό με φονεύσει!».

Είχα μαζί μου έναν μοναχό, υποτακτικό κάποιου σπουδαίου ασκητή, του Καλλινίκου, και συνομιλούσαμε γι’ αυτό το θέμα. Τότε είπε: 
- Να τι σκέφτομαι: Αν αυτοί έρθουν, πρέπει να μας εξολοθρεύσουν όλους. Να άφηναν όμως μόνο τα σπίτια και τα βιβλία.

- Και γιατί αυτό; ρωτώ.

- Διότι, όταν δουν τα σπίτια και τα βιβλία, θα πουν:

«Εδώ ζούσαν άγιοι άνθρωποι… Αν όμως μείνει ζωντανός έστω και ένας από εμάς, θα τους κάνει όλους να περιφρονούν όλα αυτά τα βιβλία, όλα αυτά τα άγια…»

Όταν ήμουν μικρό παιδί στο σχολείο, άκουσαν έναν ιερέα που διηγούνταν σε μας τα παιδιά για τα μαρτύρια των πρώτων αιώνων. Ήταν νέος και υπέροχος ιερέας με ακαδημαϊκή μόρφωση...

Ακούοντάς τον συλλογίστηκα:

«Τι κρίμα που τώρα δεν είναι δυνατοί οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών και δεν μπορούμε να γίνουμε μάρτυρες για τον Χριστό!» 
Απόσπασμα από το βιβλίο: Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου - ''Οικοδομώντας τον ναό του Θεού μέσα μας και στους αδελφούς μας''. Τόμος Α’, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, 2014, σελ. 349-352. 

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

«Ἕνας τροχός, πρόχειρα στηριγμένος εἶναι ἡ μικρή, ἀπρόοπτη ζωή μας...» ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ


ΠΟΙΗΜΑ ΙΘ΄
 [Περὶ ζωῆς ἀνθρωπίνης]

νας τροχός, πρόχειρα στηριγμένος
εἶναι ἡ μικρή, ἀπρόοπτη ζωή μας. Ἀνεβαίνει
κι ἀνεβαίνοντας πέφτει· δὲν στέκει
ὅσο κι ἂν φαίνεται νὰ στέκει,
κυλάει ἀσάλευτος κι ἀσάλευτος κυλάει.
Κι ὅλο κάνει νὰ φύγει καὶ δὲν φεύγει.
Κι ἂν κάποτε φύγει
μὲ τὴν ταχύτητα τῆς στάσης φεύγει.
Γυρίζει ἢ στέκει: καπνὸς
καὶ ὄνειρο κι ἕνα μικρό,
ἀσήμαντο λουλούδι μὲς στὰ χόρτα.


ΙΘ΄. 
[Περὶ ζωῆς ἀνθρωπίνης].

Τροχός τίς ἐστιν ἀστάτως πεπηγμένος,
Ὁ μικρὸς οὗτος καὶ πολύτροπος βίος.
Ἄνω κινεῖται, καὶ περισπᾶται κάτω·
Οὐχ ἵσταται γὰρ, κἂν δοκῇ πεπηγέναι.
Φεύγων κρατεῖται, καὶ μένων ἀποτρέχει.
Σκιρτᾷ δὲ πολλὰ, καὶ τὸ φεύγειν οὐκ ἔχει.
Ἕλκει, καθέλκει τῇ κινήσει τὴν στάσιν.
Ὡς οὐδὲν εἶναι τὸν βίον διαγράφων,
Ἢ καπνὸν, ἢ ὄνειρον, ἢ ἄνθος χλόης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ
«Τροχός τίς ἐστιν…»
Αποδόσεις του Γιώργου Μπλάνα

Ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας έχει παρουσιάσει πρόσφατα ορισμένες αποδόσεις ποιημάτων του Γρηγορίου Ναζιανζηνού στις ηλεκτρονικές σελίδες του facebook. Αυτές συγκεντρώνουμε και παραθέτουμε εδώ, ενώ υπενθυμίζουμε και την απόδοση ενός άλλου ποιήματος του Γρηγορίου που δημοσίευσε στον ιστότοπο του ηλεκτρονικού περιοδικού μας Νέο Πλανόδιον (ΠΟΙΗΜΑ ΜΑ΄. Πρὸς Μάξιμον) και βρίσκει ο ενδιαφερόμενος εδώ.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΤΖΑΜΠΑ ΧΑΛΑΤΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΣΑΣ, ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ

 Ελισσαίος Εν

ΤΖΑΜΠΑ ΧΑΛΑΤΕ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΣΑΣ, ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ

Υπερασπίζομαι μία ιερή ασυδοσία
μακριά απ' τη νωθρή νομιμότητα του πονηρού ανθρώπου .
Υπερασπίζομαι την τρέλλα, τον έρωτα των τυφλών
μετά που τους χάιδεψε τα κλειστά βλέφαρα
με το σάλιο Του ο Χριστός .

4.1.2020


Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ο Κύριος αποδοκιμάζει την προσευχή, την ελεημοσύνη, τη νηστεία και κάθε καλό έργο που γίνεται υποκριτικά ενώπιον των ανθρώπων για την επιδίωξη δόξας.


 

Ο Κύριος αποδοκιμάζει την προσευχή, την ελεημοσύνη, τη νηστεία και κάθε καλό έργο που γίνεται υποκριτικά ενώπιον των ανθρώπων για την επιδίωξη δόξας. Ο ουράνιος Πατέρας μας, “ο εν τω κρυπτώ…” και “βλέπων εν τω κρυπτώ”, δεν ευαρεστείται με παρόμοιες πράξεις (Ματθ. ς’ 1-18). Και δεν είναι μόνον ο λόγος του Θεού που εντέλλεται να αποκρύπτουμε την εσωτερική μας ζωή από τα ξένα βλέμματα, αλλά και το υγιές πνευματικό ένστικτο, σαν κάποια “κατηγορική προσταγή”, απαγορεύει να παραβιάζουμε το μυστικό της ψυχής που παρίσταται ενώπιον του Θεού. Η προσευχή της μετανοίας ενώπιον του Υψίστου αποτελεί τον πιο ενδόμυχο χώρο του πνεύματός μας. Από την κατάσταση αυτή γεννιέται η επιθυμία να παραμένουμε κρυμμένοι σε κάποιο μέρος, κάτω από τη γη, έτσι ώστε κανείς να μη μας βλέπει ή να μας ακούει, αλλά όλα να διαμείβονται μόνο μεταξύ του Θεού και της ψυχής. Με τον τρόπο αυτό ζούσα τις πρώτες δεκαετίες της μετανοίας μου ενώπιον του Κυρίου. Από την πικρή μου πείρα πολλές φορές διδάχθηκα ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε και αυτήν ακόμη τη στροφή στον εαυτό μας, διότι αλλιώς γινόμαστε θύματα του πνεύματος της κενοδοξίας ή της αυταρέσκειας. Οι κινήσεις αυτές της καρδιάς μας επισύρουν την εγκατάλειψη από τον Θεό. […]  

 

Από τον πρόλογο της έκδοσης 
«Οψόμεθα τον Θεόν Καθώς Εστί», Άγιος Σωφρόνιος (Σαχάρωφ) Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ

«Ο πόλεμος εξελίσσεται και ολος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή »

 

«Ο πόλεμος εξελίσσεται και ολος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή »
ΠΗΓΗ:ΕΔΩ
Η μονάδα ψυχολογικών επιχειρήσεων του Fort Bragg δημοσίευσε ένα ανατριχιαστικό βίντεο στρατολόγησης σε ύφος MKUltra - και αυτό έχει προκαλέσει φρίκη σε μερικούς ανθρώπους.


Με αφορμή ένα τρομακτικό βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από την 4η Μονάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων του Fort Bragg, ο αμερικανικός στρατός συσχετίζεται με τη μαγεία από πολλούς που το παρακολούθησαν.

Το βίντεο, με τίτλο «Φαντάσματα στη μηχανή», μοιάζει με τρέιλερ ταινίας και συνοδεύεται από τη φράση: «Όλος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή. Ελάτε μαζί μας.»


Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στις 2 Μαΐου, ξεκινά με αποσπάσματα από κόμικς και σκηνές με άδειους αστικούς δρόμους και μετρό. Συνεχίζει με την απεικόνιση ενός μυστηριώδους τύπου, ανησυχητικές ματιές προς έναν ζοφερό ουρανό, βίαιες σκηνές ταραχών και την ανάπτυξη στρατευμάτων... και η ατμόσφαιρα γίνεται σταδιακά δυσάρεστη.

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος κινεί τα νήματα;», διερωτάται το βίντεο. «Θα μας βρείτε στις σκιές, στην αιχμή του δόρατος. ... Οτιδήποτε αγγίζουμε είναι όπλο. Μπορούμε να εξαπατήσουμε, να πείσουμε, να μεταμορφώσουμε, να επηρεάσουμε, να εμπνεύσουμε. Ερχόμαστε με πολλές μορφές. Είμαστε παντού». 

Ο πρωταρχικός στόχος των ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι να επηρεάζουν το μυαλό των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, αυτό το πρόσφατο βίντεο πέτυχε ακριβώς αυτό.

Το PSYOPS είναι μια συντομογραφία που σημαίνει «ψυχολογικές επιχειρήσεις». Περιγράφεται ως:
«Προγραμματισμένες ψυχολογικές δραστηριότητες με τη χρήση μεθόδων επικοινωνίας και άλλων μέσων που απευθύνονται σε εγκεκριμένα ακροατήρια, προκειμένου να επηρεάσουν τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τη συμπεριφορά, επηρεάζοντας την επίτευξη πολιτικών και στρατιωτικών στόχων»
Όταν διάφορες δημοσιεύσεις εξηγούν της ψυχολογικές επιχειρήσεις, συχνά αναφέρονται σε μεθόδους της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ρίψη φυλλαδίων από αεροσκάφη για την αποθάρρυνση του εχθρού. Αυτή η περίοδος έχει περάσει προ πολλού. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις προχώρησαν πολύ πέρα από αυτούς τους ακατέργαστους τρόπους, και υιοθέτησαν πολύ σύνθετες στρατηγικές που αξιοποιούν την πιο πρόσφατη τεχνολογία και την τεράστια δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπήρχε πάντα μια «μαγική», μια μυστικιστική πτυχή στις ψυχολογικές επιχειρήσεις.


Αυτές οι αναφορές στη μαγεία δεν είναι απλώς μεταφορικές. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν σημαντικές μελέτες πάνω στα παραφυσικά και τα αποκρυφιστικά φαινόμενα, όπως η εξωαισθητηριακή αντίληψη (ESP) και η τηλεθέαση.

Αυτός ο συμβιωτικός δεσμός μεταξύ των ψυχολογικών επιχειρήσεων και του αποκρυφισμού, αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Michael Aquino, μιας σημαίνουσας αλλά και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας.

Ο αντισυνταγματάρχης Michael A. Aquino

Το 1968, ο Michael A. Aquino κατατάχθηκε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έγινε αξιωματικός ειδικευμένος στον ψυχολογικό πόλεμο και, τελικά αντισυνταγματάρχης στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Καθώς ο Aquino ανερχόταν στην στρατιωτική ιεραρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, ανερχόταν επίσης και στην Εκκλησία του Σατανά. 
«Ο Michael Aquino άρχισε να αλληλογραφεί με τον Anton LaVey (ιδρυτή της εκκλησίας του Σατανά) όταν υπηρετούσε ως ψυχολογικός πράκτορας του αμερικανικού στρατού, τοποθετημένος στις ζούγκλες του Βιετνάμ. Ο Aquino επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύντομα έγινε υψηλόβαθμος ιερέας και εκδότης του ενημερωτικού δελτίου Cloven Hoof της εκκλησίας του Σατανά. Η χαρακτηριστική του εμφάνιση - είχε μια εξέχουσα φράτζα και σκούρα τονισμένα φρύδια - τονίστηκε ακόμη περισσότερο με ένα μικρό τατουάζ του αριθμού 666 στο τριχωτό της κεφαλής του».
- Washington Post, A Devil of a Time
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η φιλία του Aquino και του LaVey επιδεινωνόταν. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο LaVey θεωρούσε τον Σατανά μια συμβολική οντότητα, ενώ ο Aquino πίστευε στη κυριολεκτική ύπαρξη του Σατανά. Το 1975, ο Aquino δημιούργησε τον Ναό του Σεθ, μια εσωτερική οργάνωση με επίκεντρο έναν αιγυπτιακό θεό, πάνω στον οποίο υποτίθεται ότι διαμορφώθηκε ο εβραϊκός Σατανάς.

Οι απόκρυφες αναζητήσεις του Aquino δεν είχαν αντίκτυπο στη στρατιωτική του καριέρα. Στην πραγματικότητα, ο ιδίος χαρακτήριζε την πολιτική και την προπαγάνδα ως «κατώτερη μαύρη μαγεία».

Ο Aquino διαχώρισε τη μαύρη μαγεία σε δύο μορφές: τη κατώτερη μαύρη μαγεία και τη ανώτερη μαύρη μαγεία. Δήλωσε ότι η κατώτερη μαύρη μαγεία περιλαμβάνει την «παρότρυνση» των πραγμάτων που υπάρχουν στο «αντικειμενικό σύμπαν», ώστε να προβούν σε μια επιθυμητή πράξη με τη χρήση «σκοτεινών φυσικών ή συμπεριφορικών νόμων» και σε αυτή την κατηγορία τοποθέτησε τη θεατρική μαγεία, τα ψυχοδράματα, την πολιτική και την προπαγάνδα. 
- Jesper Aagaard, «Οι σπόροι του Σατανά: Αντιλήψεις περί μαγείας στον σύγχρονο σατανισμό».

Ο Aquino, υπό την ιδιότητά του ως «Επικεφαλής Έρευνας και Ανάλυσης των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων» το 1980, συνέγραψε το MindWar, μια εσωτερική έκθεση του αμερικανικού στρατού για το μέλλον των ψυχολογικών επιχειρήσεων. Το έγγραφο αυτό προοριζόταν μόνο για τους υπεύθυνους χάραξης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος. Και προκάλεσε σάλο. 
«Εμπλέκεται η κυβέρνηση σε παραβιάσεις του μυαλού πέρα από την άστοχη, πρόχειρη κληρονομιά των διαβόητων πειραμάτων MKULTRA; Ακόμα πιο ανησυχητικό, μήπως οι προσπάθειες αυτές επεκτείνονται πέρα από τη συμβατική επιστημονική έρευνα, σε σκοτεινές και απόκρυφες τέχνες, των οποίων η ίδια η ύπαρξη αποτελεί αντικείμενο θρύλων;»
- Περιγραφή του βιβλίου MindWar

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για το MindWar είναι ότι ήταν καινοτόμο. Προέβλεψε σωστά την τέταρτη γενιά πολέμου, η οποία παρακάμπτει τα στρατεύματα για να «επιτεθεί στον πληθυσμό, την κουλτούρα και τους θεσμούς».

Προφανώς, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να γίνει αυτό ήταν μέσω των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης.

Φαντάσματα στη μηχανή

Το βίντεο στρατολόγησης της 4ης Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ρητό του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή», το οποίο συγκρίνει τον κόσμο με ένα έργο και τα άτομα με τους καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων ωστόσο, η παρατήρηση αυτή αποκτά ένα βαθύτερο νόημα: πολλά από τα παγκόσμια γεγονότα σχεδιάζονται και χορογραφούνται από αόρατους μαριονετίστες.

Το βίντεο ξεκινάει κατάλληλα με τις λέξεις: 
«Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος κινεί τα νήματα;» 
Κατά τη διάρκεια του βίντεο, ένας μυστηριώδης τύπος ξεπροβάλλει χωρίς να εμφανίζεται. Ωστόσο, η σιλουέτα του είναι αναγνωρίσιμη.


Το θέμα αυτού του βίντεο είναι ότι αυτά τα γεγονότα δεν προέκυψαν φυσιολογικά- ήταν προϊόντα ψυχολογικού πολέμου. Όπως δήλωσε ο Aquino:
«Για να πιστέψει το μυαλό στις δικές του αποφάσεις, πρέπει να αισθάνεται ότι έλαβε αυτές τις αποφάσεις χωρίς εξαναγκασμό»

Συμπέρασμα 
Η 4η Μονάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων απέστειλε μια έκθεση στο Task & Purpose, η οποία περιέγραφε το βίντεο ως ένα «ανησυχητικό... ανώτερο μάθημα ψυχολογικού πολέμου». Ο συνταγματάρχης Chris Stangle δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το βίντεο είναι σκόπιμα ασαφές και δείχνει ότι «η δημιουργία συναρπαστικού υλικού είναι μια σημαντική πτυχή των ψυχολογικών επιχειρήσεων». 
«Επιδιώξαμε κατά κάποιο τρόπο να δημιουργήσουμε ένα φιλμ που δεν δείχνει τι κάνει απαραίτητα ένας στρατιώτης ψυχολογικών επιχειρήσεων , επειδή είναι τόσο περίπλοκο και υπάρχουν τόσα πολλά σε αυτό το αντικείμενο - ειλικρινά», δήλωσε ο Stangle στο Task & Purpose. «Δεν είναι απλά απίστευτα σέξι - αλλά το πώς αισθάνεσαι να ασκείς την τέχνη μας όταν είσαι επιτυχημένος. Και πιστεύουμε ότι αυτό επιτρέπει κατά κάποιο τρόπο στο κοινό να βυθιστεί στον κόσμο μας και στην τέχνη μας».

Το βίντεο έχει δεχτεί πάνω από 4.000 σχόλια στο YouTube από τις 18 Μαΐου, με τους χρήστες να συζητούν για τα πάντα, από το σκοτεινό soundtrack μέχρι τις απόκοσμες εικόνες του. Ορισμένοι έχουν αναφερθεί σε εδάφια της Βίβλου, ενώ άλλοι αναρωτιούνται αν οι Αμερικανοί πρέπει να φοβούνται περισσότερο τις ξένες δυνάμεις ή την ίδια τους την κυβέρνηση. 
Αν και είναι πιθανό ότι η 4η Μονάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων έχει να κάνει πρωτίστως με ξένους αντιπάλους, ο ψυχολογικός πόλεμος χρησιμοποιείται επί του παρόντος από όλους τους τύπους κρατικών και μη κρατικών οντοτήτων. Οι παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις επηρεάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα στον εικοστό πρώτο αιώνα. Κατά συνέπεια, αυτή η ισχυρή ομάδα της ελίτ έχει επιδοθεί σε μια απαράμιλλη εκστρατεία νοητικού πολέμου (MindWar) για να «επιτεθεί στον πληθυσμό, τον πολιτισμό και τους θεσμούς». Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Χθες Τρίτη 24/5/2022, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αριζόνας, μετά από πολύωρη ακρόαση, δυστυχώς αρνήθηκε ομόφωνα να εισηγηθεί την μετατροπή της ποινής, αναστολή ή χάρη, στο αίτημα του Αντωνίου (Φρανκ Άτγουντ).


Χθες Τρίτη 24/5/2022, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αριζόνας, μετά από πολύωρη ακρόαση, δυστυχώς αρνήθηκε ομόφωνα να εισηγηθεί την μετατροπή της ποινής, αναστολή ή χάρη, στο αίτημα του Αντωνίου (Φρανκ Άτγουντ).

 

Στην α΄ μέρος της ακρόασης μίλησε η σύζυγός του Σάρρα (Ραχήλ), ο Ηγούμενος της Ι. Μονής αγ. Αντωνίου Αριζόνας αρχιμ. Παΐσιος, ο δικηγόρος του, κ.ά.  
Στο β΄ μέρος μίλησαν οι συγγενείς και οι δικηγόροι της οικογένειας του κοριτσιού. 
Το εφετείο όμως της Αριζόνας, δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση για το αίτημα.  
Ας προσευχόμαστε η απόφαση του εφετείου να είναι ευνοϊκή προς τον Αντώνιο... 
ΠΗΓΗ: ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ὦ, τί ὀμορφιά καί κάλλος Θεοῦ!



10 Ἰουλίου 1980

Τά δάκρυα πέφτουν σάν διαμάντια ἀπό τήν αἴσθησι τῆς ὀμορφιᾶς τοῦ Θεοῦ καί Πατέρα μου.

Ἀπόψε ἡ πάλη μέ τόν διάβολο ἦτο στῆθος μέ στῆθος. Πόσον ὄμορφα κτίζεται ἡ ἐπίγνωσις τῆς ἀνθρωπίνης ἀδυναμίας μέ τήν ἐπίγνωση τῆς διαβολικῆς ἰσχύος, παραχωρήσει τοῦ Θεοῦ! Κουράστηκα στόν πόλεμο. Θαῦμα, ἡ ἐπίγνωσις Θεοῦ καί δαίμονος.

Μετά τόν πόλεμο ἦλθε ἡ χάρις καί τό ἔλεος τοῦ Οὐρανίου Πατέρα μέ ὅλη τήν ὀμορφιά της. Ὅσον ἀνάγεται κανείς στήν ἐπίγνωσι τῆς ἀδυναμίας του, τόσον ἀνάλογα γίνεται καί ἡ ἀποκάλυψις τοῦ Θεοῦ.

Ὦ, τί ὀμορφιά καί κάλλος Θεοῦ! Τά δάκρυα πέφτουν σάν διαμάντια ἀπό τήν αἴσθησι τῆς ὀμορφιᾶς τοῦ Θεοῦ καί Πατέρα μου. Τρελλαίνομαι ἀπό τήν φανέρωσι τοῦ Θεοῦ.

Θεέ μου! Πόσο τυφλώνομαι ἐνίοτε, καί δέν Σέ βλέπω καθόλου καί πράττω σάν νά μήν ὑπάρχης! Καί μετά πώς Σέ βλέπω καί θαμπώνομαι ἀπό τό Φῶς τῆς ἀκαταλήπτου δόξης Σου! Ἀπορῶ μέ τίς ἐναλλαγές τῆς ψυχῆς μου.

Σ' εὐχαριστῶ μέ ὅλη μου τήν καρδιά γιά ὅ,τι ἐπεξεργάζεσαι γιά τήν κατάρτισι τήν πνευματική τῆς ψυχῆς μου.

Σέ φιλῶ νοερά, Χρυσέ μου Πατέρα.

 Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Γέροντα Εφραίμ

 ΠΗΓΗ:ΕΔΩ

ΜΕΘΕΞΙΣ ΘΕΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ 
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
2022

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Παρακλητικός Κανών εις Πάντων των Έγγαμων Αγίων

Παρακλητικός Κανών εις Πάντων των Έγγαμων Αγίων

Ποίημα Γεωργίου Αποστολάκη του απο Δικαστων

Εὐλογήσαντος τοῦ ἱερέως ἀρχόμεθα άναγινώσκοντες τόν

ΡΜΒ’ (142) Ψαλμόν. 

Κύριε, εἰσάκουσον τῆς προσευχῆς μου, ἐνώτισαι τήν δέησιν μου ἐν τῆ ἀληθείᾳ σου, εἰσάκουσον μου ἐν τῆ δικαιοσύνη σοῦ καί μή εἰσέλθῃς εἰς κρίσιν μετά τοῦ δούλου σου, ὅτι οὐ δικαιωθήσεται ἐνώπιον σου πᾶς ζῶν. Ὅτι κατεδίωξεν ὁ ἐχθρός τήν ψυχήν μου, ἐταπείνωσεν εἰς γῆν τήν ζωήν μου, ἐκάθισε μέ ἐν σκοτεινοῖς ὡς νεκρούς αἰῶνος καί ἠκηδίασεν ἐπ’ ἐμέ τό πνεῦμα μου, ἐν ἐμοί ἐταράχθη ἡ καρδία μου. Ἐμνήσθην ἡμερῶν ἀρχαίων, ἐμελέτησα ἐν πᾶσι τοῖς ἔργοις σου, ἐν ποιήμασι τῶν χειρῶν σου ἐμελέτων. Διεπέτασα πρός σέ τάς χεῖράς μου, ἡ ψυχή μου ὡς γῆ ἄνυδρος σοί. Ταχύ εἰσάκουσον μου, Κύριε, ἐξέλιπε τό πνεῦμα μου μή ἀποστρέψῃς τό πρόσωπον σου ἀπ’ ἐμοῦ, καί ὁμοιωθήσομαι τοῖς καταβαίνουσιν εἰς λάκκον. Ἀκουστόν ποίησον μοί τό πρωί τό ἔλεός σου, ὅτι ἐπί σοί ἤλπισα γνώρισον μοί, Κύριε, ὁδόν, ἐν ἤ πορεύσομαι, ὅτι πρός σέ ἤρα τήν ψυχήν μοῦ ἐξελοῦ μέ ἐκ τῶν ἐχθρῶν μου, Κύριε, ὅτι πρός σέ κατέφυγον. Δίδαξον μέ τοῦ ποιεῖν τό θέλημά σου, ὅτι σύ εἰ ὁ Θεός μοῦ τό πνεῦμα σου τό ἀγαθόν ὁδηγήσει μέ ἐν γῆ εὐθείᾳ. Ἕνεκεν τοῦ ὀνόματος σου, Κύριε, ζήσεις μέ, ἐν τῆ δικαιοσύνη σου ἐξάξεις ἐκ θλίψεως τήν ψυχήν μου καί ἐν τῷ ἐλέει σου ἐξολοθρεύσεις τούς ἐχθρούς μου καί ἀπολεῖς πάντας τούς θλίβοντας τήν ψυχήν μου, ὅτι ἐγώ δοῦλος σου εἰμι.

Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου. 

Στίχος ἀ’. Ἐξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ, καί ἐπικαλεῖσθε τό ὄνομα τό ἅγιον αὐτοῦ. 
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου. 
Στίχος β’. Πάντα τά ἔθνη ἐκύκλωσαν με, καί τῷ ὀνόματι Κυρίου ἠμυνάμην αὑτούς. 
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου. 
Στίχος γ’. Παρά Κυρίου ἐγένετο αὕτη, καί ἔστι θαυμαστή ἐν ὀφθαλμοῖς ἡμῶν. 
Θεός Κύριος, καί ἐπέφανεν ἡμῖν, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.

εἶτα τά Τροπάρια.

῏Ηχος δ’. Ὁ ὑψωθείς ἐν τῷ Σταυρῷ. 
Χαροποιόν ἡμῖν παρέχετε ἄγγελμα, οἱ ἐξ ἐγγάμων Παραδείσου δημόται, ἁγιασμοῦ τυχόντες ἐν ὁσίῳ ζυγῷ· γάμος οὐκ εκώλυσεν τήν ἡμῶν σωτηρίαν, ὃτι ἐξηλλάξατε τῆς σαρκός τάς κινήσεις, κατατρωθέντες ἔρωτι Χριστοῦ, ἡμῖν ἀφέντες, ὑπόδειγμα τέλειον.

Δόξα. Καὶ νῦν. Θεοτοκίον.

Οὐ σιωπήσωμέν ποτέ Θεοτόκε, τὰς δυναστείας Σου λαλεῖν οἱ ἀνάξιοι· εἰμὴ γὰρ Σὺ προΐστασο πρεσβεύουσα, τίς ἡμᾶς ἐῤῥύσατο ἐκ τοσούτων κινδύνων; Τίς δὲ διεφύλαξεν, ἕως νῦν ἐλευθέρους; Οὐκ ἀποστῶμεν Δέσποινα ἐκ Σοῦ· Σοὺς γὰρ δούλους σώζεις ἀεί, ἐκ παντοίων δεινῶν.

Εἶτα ὁ Ν’ (50) Ψαλμός.

λέησόν με, ὁ Θεός, κατά τό μέγα ἔλεός Σου καί κατά τό πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν Σου, ἐξάλειψον τό ἀνόμημά μου. Ἐπὶ πλεῖον πλῦνόν με ἀπὸ τῆς ἀνομίας μου καί ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας μου καθάρισόν με. Ὅτι τήν ἀνομίαν μου ἐγώ γινώσκω καί ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μου ἐστι διά παντός. Σοί μόνῳ ἥμαρτον καί τό πονηρόν ἐνώπιόν Σου ἐποίησα, ὅπως ἄν δικαιωθῇς ἐν τοῖς λόγοις Σου καί νικήσῃς ἐν τῷ κρίνεσθαί Σε. Ἰδοὺ γάρ ἐν ἀνομίαις συνελήφθην καί ἐν ἁμαρτίαις ἐκίσσησέ με ἡ μήτηρ μου. Ἰδοὺ γάρ ἀλήθειαν ἠγάπησας, τὰ ἄδηλα καί τὰ κρύφια τῆς σοφίας Σου ἐδήλωσάς μοι. Ῥαντιεῖς με ὑσσώπῳ καί καθαρισθήσομαι, πλυνεῖς με καί ὑπέρ χιόνα λευκανθήσομαι. Ἀκουτιεῖς μοι ἀγαλλίασιν καί εὐφροσύνην, ἀγαλλιάσονται ὀστέα τεταπεινωμένα. Ἀπόστρεψον τό πρόσωπόν Σου ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν μου καί πάσας τάς ἀνομίας μου ἐξάλειψον. Καρδίαν καθαράν κτίσον ἐν ἐμοί ὁ Θεός καί πνεῦμα εὐθὲς ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου. Μὴ ἀποῤῥίψῃς με ἀπὸ τοῦ προσώπου Σου καί τό Πνεῦμα Σου τό Ἅγιον μὴ ἀντανέλῃς ἀπ’ ἐμοῦ. Ἀπόδος μοι τήν ἀγαλλίασιν τοῦ σωτηρίου Σου καί πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με. Διδάξω ἀνόμους τάς ὁδούς Σου καί ἀσεβεῖς ἐπὶ σέ ἐπιστρέψουσιν. Ῥῦσαι με ἐξ αἱμάτων ὁ Θεός, ὁ Θεός τῆς σωτηρίας μου, ἀγαλλιάσεται ἡ γλῶσσα μου τήν δικαιοσύνην Σου. Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις καί τό στόμα μου ἀναγγελεῖ τήν αἴνεσίν Σου. Ὅτι, εἰ ἠθέλησας θυσίαν, ἔδωκα ἄν, ὁλοκαυτώματα οὐκ εὐδοκήσεις. Θυσίᾳ τῷ Θεῷ πνεῦμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην καί τεταπεινωμένην ὁ Θεός οὐκ ἐξουδενώσει. Ἀγάθυνον, Κύριε, ἐν τῇ εὐδοκίᾳ Σου τήν Σιών καί οἰκοδομηθήτω τὰ τείχη Ἱερουσαλήμ. Τότε εὐδοκήσεις θυσίαν δικαιοσύνης, ἀναφορὰν καί ὁλοκαυτώματα. Τότε ἀνοίσουσιν ἐπὶ τό θυσιαστήριόν Σου μόσχους.

Εἶτα ὁ Κανών.

ᾨδὴ α΄. 

Ἦχος πλ. δ΄. Ὑγρὰν διοδεύσας. 

γγάμων Ἁγίων θεία πληθύς, παράκλησιν ταύτην, τῶν ἐν γάμῳ Χριστιανῶν, προσδέξασθε πάντες καί ταχέως, ὑπέρ ἡμῶν τῷ Κυρίῳ δεήθητε.

πόστολε Πέτρε ἡ κορυφή, ἐγγάμων Ἁγίων, σύν Φιλίππῳ καί ᾿Ιωσήφ, ἒτι Συμεών τῷ Θεοδόχῳ, τάς συζυγίας ἡμῶν συντηρήσατε.

Μυστήριον γάμου μέγα ἐστί, Ἀπόστολος κράζει, εἰς τελείωσιν δέ σκοπεῖ, καί ἁγιασμόν τῶν ὁμοζύγων, τοῖς ἀδυνάμοις παρέχον ασφάλειαν.

Φωτίσατε πάντας εἰς τό νοεῖν, τό τέλος τοῦ γάμου, ὡς συνένωσιν ἐν Χριστῷ, ὦ δῆμε Ἁγίων ἐξ ἐγγάμων, ἡμῖν παρέχοντες πρότυπα ἄριστα.

Θεοτοκίον.
Εὐλόγησον Μῆτερ ἐξ οὐρανοῦ, τούς γάμους Σῶν τέκνων, καί ἐμφύτευσον ἐν ἡμῖν, εὐχήν τοῦ ἑνός ὑπέρ τοῦ ἄλλου, ἳνα ἐλέους ἀμφότεροι τύχωμεν.

ᾨδὴ γ΄. Οὐρανίας ἁψῖδος.
Παναγία χορεία, καί γεραρέ ὃμιλε, πάντων τῶν ἐγγάμων Ἁγίων, πᾶσι κηρύξατε, ὃτι ὁ γάμος ἐστίν, ἀγαπωμένων προσώπων, ἐν Χριστῷ συμμέθεξις, καί περιχώρησις.

Θωμαΐς ἡ ἐκ Λέσβου καί σύ σεπτή Μόνικα, δείξατε ἡμῖν ὑπομένειν, ὡς ἐποιήσατε, ἐκ τῶν συζύγων ἡμῶν, τούς πειρασμούς καί τάς θλίψεις, τῷ Χριστῷ δέ εὔχεσθαι, δοῦναι μετάνοιαν.

Ξενοφῶν καί Μαρία, σύν τῇ Ζωῇ Ἕσπερε, ὦ Μαρκιανέ Πουλχερία, Μαύρα Τιμόθεε, θεῖε ᾿Ανδρόνικε, σύν σεβαστῇ Ἰουνίᾳ, τοῖς ἐν γάμῳ δείκνυτε, βίον σωτήριον.

Θεραπεύειν τά πάθη, τῇ προσευχῇ μάθωμεν, τοῦ ἀσθενεστέρου συζύγου, ὁ ἀρτιώτερος· ἁγιασμόν δέ κοινόν, ἐπιζητεῖν μετά πόθου, οἴκοι ἐνασκούμενοι, πᾶσι γυμνάσμασιν.

Θεοτοκίον.
Φωτισμόν δός Κυρία, μετά χαρᾶς πάντοτε, ὣστε τοῦ δυστρόπου συζύγου, λόγους ἀνέχεσθαι, ἐν ταπεινώσει πολλῇ, ἣτις πραΰνει καρδίας, ἐκζητοῦντες ἔλεος, τῇ μεσιτείᾳ Σου.

Πρεσβεύσατε, ἡ ἐξ ἐγγάμων Ἁγίων σεπτή χορεία, τῷ Κυρίῳ ὑπομονήν στερράν ὅπως ἔχωμεν, ἀλλήλων κρατοῦντες ἀεί τά βάρη.

πίβλεψον, ἐν εὐμενείᾳ Πανύμνητε Θεοτόκε, ἐπί τήν ἐμήν χαλεπήν τοῦ σώματος κάκωσιν, καί ἴασαι τῆς ψυχῆς μου τό ἄλγος.

Αἲτησις καὶ τὸ Κάθισμα.
Ἦχος β΄ Τά ἄνω ζητῶν.
Σεπτέ Βασιλεῦ καί Μέγα Θεοδόσιε, ῾Ελένη λαμπρά καί θεῖον ἀγαλλίαμα, Κωνσταντῖνε πάνσοφε, Θεοδώρα Ἄνασσα ἃγια, ἐκ τῶν ἐγγάμων δείγματα ἡμῶν, ἐνθέους τούς γάμους συντηρήσατε.

ᾨδὴ δ΄. Εἰσακήκοα Κύριε.
Παραινέσατε Ἅγιοι, ὡς τήν Ἐκκλησίαν Χριστός ἠγάπησεν, τάς γυναῖκας ὃπως ἅπαντες, πανοσίως οὕτω ἀγαπήσωμεν.

πιστήμη Ἐμμέλια, ᾿Ελισσάβετ, Ἂννα καί σύ Περπέτουα, τάς γυναῖκας νουθετήσατε, ἳνα πᾶσαι ὦσι ἀεί φίλανδροι.

Τῶν Μαρτύρων οἱ ἔγγαμοι, ᾿Ιουλίττα, Φωτεινή καί ᾿Ιάκωβε, νικηφόρως τό ἀγώνισμα, ἐκτελεῖν τοῦ γάμου βοηθήσατε.

Θεοτοκίον.
ησοῦν Ὅς ηὐλόγησεν, ἐν Κανᾷ τόν γάμον Κόρη Μητρόθεε, ὡς Υἱόν Σου καθικέτευε, τοῖς ἐν γάμῳ εἶναι ἐλεήμονα.

ᾨδὴ ε΄. Φώτισον ἡμᾶς.
φθης Θωμαΐς, τῆς σεμνότητος ὑπόδειγμα, ὅθεν φύλαξον ἀτρώτους πειρασμῶν, τοῦ σαρκίου τούς ἐγγάμους χάριν ἔχουσα.

Μέθης προσβολήν, ἀφ’ ἡμῶν μακράν ἐκδίωξον, καί θεράπευσον τήν ἓξιν τήν κακήν, θεία Ξένη, τῆς σαλότητος ἀπάγαυσμα.

Ζήλου φθονεροῦ, καθαρεύειν βοηθήσατε, τάς ψυχάς τῶν ζηλοτύπων ἐξ ἡμῶν, τῶν Ἁγίων ἐξ’ ἐγγάμων θεία Σύναξις.

Θεοτοκίον.
Δέσποινα Ἁγνή, τόν Ὑπέρθεον γεννήσασα, διαφύλαξον τούς οἴκους τῶν πιστῶν, καί ὁμόνοιαν συζύγοις πᾶσι δώρησαι.

ᾨδὴ στ΄. Τὴν δέησιν.
Κηρύξατε, τοῖς ἐγγάμοις Ἅγιοι, ὃτι μεῖζονπαρθενίας τυγχάνει, ἐλεημόνων τό ἔργον τό θεῖον, ὃπερ ὑμεῖς ἰσοβίως ἠσκήσατε, Φιλάρετε φίλε πτωχῶν, καί σεπτέ ᾿Ιωάννη φιλάνθρωπε.

Ποιήσωμεν, τήν οἰκίαν ἔγγαμοι, γυμναστήριον ψυχῶν τῇ ἀσκήσει, ὃτι ὁ τρόπος φησίν οὐχ ὁ τόπος, τήν σωτηρίαν παρέχει ἑκάστοτε, Θεοῦ ἐλέει τοῖς πιστοῖς, τοῖς τηροῦσι τά θεῖα ἐντάλματα.

Γενέσθω, προσευχῆς καθίδρυμα, καί παλαίστρα ἀρετῆς ἡ οἰκία, ἳνα ἐκεῖ γυμνασάμενοι ζήλῳ, μετά πολλῆς ἐπιστήμης προσβάλλωμεν, καλῶς τοῖς ἐν τῇ ἀγορᾷ, τάς μερίμνας μηδόλως φοβούμενοι.

Θεοτοκίον.
Πανάχραντε, Θεοτόκε Δέσποινα, Ἱεράρχαι τε ἐγγάμων Ἁγίων, Σπυρίδων Μύρων Γρηγόριοι θεῖοι, καί Ἱερεῦ ᾿Ιωάννη Κροστάνδιε, πρεσβεύσατε τῷ Βασιλεῖ, καταπέμψαι ἡμῖν θείαν δύναμιν.

Πρεσβεύσατε, ἡ ἐξ ἐγγάμων Ἁγίων σεπτή χορεία, τῷ Κυρίῳ ὑπομονήν στερράν ὅπως ἔχωμεν, ἀλλήλων κρατοῦντες ἀεί τά βάρη.

χραντε, ἡ διὰ λόγου τὸν Λόγον ἀνερμηνεύτως, ἐπ’ ἐσχάτων τῶν ἡμερῶν τεκοῦσα δυσώπησον, ὡς ἔχουσα μητρικὴν παῤῥησίαν.

Αἲτησις καὶ τὸ
Κάθισμα. ῏Ηχος β’.
Νικηφόρε, τῶν Αὐτοκρατόρων ἀγλάϊσμα, Φιλοθέη ἡ τῶν Ἀθηναίων προπύργιον, καί Παφνούτιε τῆς Αἰγύπτου καύχημα λαμπρόν, ὁμοῦ σπεύσατε τῷ Βασιλεῖ , καί ἐξ ἐγγάμων οἱ λοιποί, τοῦ ἀγίου συστήματος, κράζοντες ἱκεσίας, τοῖς οἲκοις τῶν ὁμοζύγων, ἳνα ὑπάρχῃ ἐσαεί, σωφροσύνη καί ὁμόνοια.

Προκείμενον.
πομένων ὑπέμεινα τόν Κύριον καί προσέσχε μοι.
Στίχ. Καί ἒστησεν ἐπί πέτραν τούς πόδας μου καί κατεύθυνεν τά διαβήματά μου.

Εὐαγγέλιον ἐκ τοῦ κατά ᾿Ιωάννην 
(Κεφ. β΄, στ. 1-11).
Καὶ τῇ ἡμέρᾳ τῇ τρίτῃ γάμος ἐγένετο ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας, καὶ ἦν ἡ μήτηρ τοῦ Ἰησοῦ ἐκεῖ· ἐκλήθη δὲ καὶ ὁ Ἰησοῦς καὶ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ εἰς τὸν γάμον. Καὶ ὑστερήσαντος οἴνου λέγει ἡ μήτηρ τοῦ Ἰησοῦ πρὸς αὐτόν· οἶνον οὐκ ἔχουσι. Λέγει αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς· τί ἐμοὶ καὶ σοί, γύναι; οὔπω ἥκει ἡ ὥρα μου. Λέγει ἡ μήτηρ αὐτοῦ τοῖς διακόνοις· ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε. Ἦσαν δὲ ἐκεῖ ὑδρίαι λίθιναι ἓξ κείμεναι κατὰ τὸν καθαρισμὸν τῶν ᾿Ιουδαίων, χωροῦσαι ἀνὰ μετρητὰς δύο ἢ τρεῖς. Λέγει αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· γεμίσατε τὰς ὑδρίας ὕδατος. Καὶ ἐγέμισαν αὐτὰς ἕως ἄνω. Καὶ λέγει αὐτοῖς· ἀντλήσατε νῦν καὶ φέρετε τῷ ἀρχιτρικλίνῳ. Καὶ ἤνεγκαν. Ὡς δὲ ἐγεύσατο ὁ ἀρχιτρίκλινος τὸ ὕδωρ οἶνον γεγενημένον -καὶ οὐκ ᾔδει πόθεν ἐστίν· οἱ δὲ διάκονοι ᾔδεισαν οἱ ἠντληκότες τὸ ὕδωρ- φωνεῖ τὸν νυμφίον ὁ ἀρχιτρίκλινος καὶ λέγει αὐτῷ· πᾶς ἄνθρωπος πρῶτον τὸν καλὸν οἶνον τίθησι, καὶ ὅταν μεθυσθῶσι, τότε τὸν ἐλάσσω· σὺ τετήρηκας τὸν καλὸν οἶνον ἕως ἄρτι. Ταύτην ἐποίησε τὴν ἀρχὴν τῶν σημείων ὁ Ἰησοῦς ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας καὶ ἐφανέρωσε τὴν δόξαν αὐτοῦ, καὶ ἐπίστευσαν εἰς αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ.

Δόξα.
γγάμων Σου Ἁγίων πρεσβείαις, Ἐλεῆμον, ἐξάλειψον τά πλήθη τῶν ἐμῶν ἐγκλημάτων.

Καί νῦν.
Ταῖς τῆς Θεοτόκου πρεσβείαις, Ἐλεῆμον, ἐξάλειψον τά πλήθη τῶν ἐμῶν ἐγκλημάτων.

Στίχ. Ἐλεῆμον, ἐλέησόν με ὁ Θεός…
Προσόμοιον.
Ἦχος πλ. β΄. Ὅλην ἀποθέμενοι.
Πᾶσιν εἰσηγήθητε, τοῖς ἐγγάμοις ἐν τῷ βίῳ, ἐξ ἐγγάμων ἃγιοι, ὁμοιοπαθήσαντες, ὃτι δύστροπος, σύζυγος δέδοται, ὣσπερ μαρτύριον. ῎Αν ἐνέγκῃς τά πειράγματα, λήψῃ τόν στέφανον. ῎Αν δέ ἔχῃς πρᾶον καί ἣμερον, τίνος ἓνεκεν μίσθωμα, δώσει σοι ἀξίως ὁ Κύριος; Ὅθεν πάντες ὦμεν, ἀλλήλοις εὐδιάλλακτοι ταχύ, ἳνα συγχώρησιν λάβωμεν, τῶν πταισμάτων ἂνωθεν.

Σῶσον ὀ Θεός τὸν λαό σου…

ᾨδὴ ζ΄. Οἱ ἐκ τῆς Ἰουδαίας.
Δόξης θείας τυχόντες, πολυάριθμον δῆμον συνεκροτήσατε, ἐγγάμων οἱ σωθέντες, τόν βίον διαβάντες, δι’ ὁδοῦ ταπεινώσεως, ἣν καταλλήλως ἡμῖν, διδάξατε βιῶσαι.

Γοργονία Σοφία, ᾿Αγγελῆ Νεομάρτυς ἄναξ Βλαδίμηρε, ᾿Ιγνάτιε Μηθύμνης, καλλίκαρποι Ἁγίων, ἀνεδείχθητε ἃπαντες· διό ἀνάψατε ἡμῖν, φλόγα φιλοτεκνίας.

Τοῦ κηρύγματος ζῆλον, ἐμφυτεύσατε πᾶσι ἐγγάμοις Ἅγιοι, διδάσκειν διά λόγων, ἐν πράξεσι και ἒργοις, Ὀρθοδόξων τά δόγματα, ἳνα μισθόν ἐπαρκῆ, ἐκδέξωνται ἐν κρίσει.

Θεοτοκίον.
πό πάσης κακίας, δυσκολίας και φόβου Παρθένε λύτρωσον, τούς οἲκους τῶν ἐν γάμῳ, καί ἒμπλησον σοφίας, καρτερίας συνέσεως, καί εὐφροσύνης ἡμᾶς, τούς κράζοντάς Σοι, χαῖρε.

ᾨδὴ η΄. Τὸν Βασιλέα τῶν οὐρανῶν.
Προσευχηθῶμεν, ὑπέρ ἀπίστων συζύγων, ἐξαιτοῦντες τυχεῖν μετανοίας, καί τῆς σωτηρίας, εὑρεῖν εὐθείας τρίβους.

ς παρρησίαν, πρός τόν Χριστόν κεκτημένοι, στρατιά τῶν ἐγγάμων Ἁγίων, εἲπατε Κυρίῳ, οἰκτείρειν τούς ἐν γάμῳ.

Τοῖς βασιλεῦσι, ἐκ τῶν ἐγγάμων Ἁγίων, ὁμοιάσωμεν πάντες τά ἢθη, τῇ φιλοθεΐᾳ, καί τῇ φιλοπτωχίᾳ.

Θεοτοκίον.
Τῆς μετανοίας, τῆς θεοδότου τάς πύλας, ἐζευγμένοις Παρθένε ἀνοίγεις, ὃταν ἐκζητῶσι, ἁγίας Σου πρεσβείας.

ᾨδὴ θ΄. Κυρίως Θεοτόκον.
Χαρίσατε ὑγείαν, τέκνοις τήν κατ’ ἂμφω, Χριστιανῶν τῶν τιμώντων τήν Σύναξιν, τήν τῶν ἐγγάμων Ἁγίων, τήν πολυάριθμον.

Φυλάξατε τούς νέους, ἐκ τῆς συνηθείας, ναρκωτικῶν οὐσιῶν καί ἰάσατε, τούς κεκτημένους τήν ἓξιν, ἒγγαμοι Ἅγιοι.

Δεσμούς τῆς ἀτεκνίας, χάρισμα κατέχεις, Θεοπρομῆτορ τοῦ λύειν ταχύτατα· διό ἁπάσας ἀτέκνοις, Ἄννα βοήθησον.

Θεοτοκίον.
μέτερα τεκνία, σκέπασον Παρθένε, ὡς μητρικήν παρρησίαν κατέχουσα, καί πρός Υἱοῦ Σου τήν Μάνδραν, καλῶς ὁδήγησον.

ξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν Σε τήν Θεοτόκον, τήν ἀειμακάριστον καί παναμώμητον, καί μητέρα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν. Τήν τιμιωτέραν τῶν Χερουβείμ, καί ἐνδοξοτέραν, ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ, τήν ἀδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκοῦσαν, τήν ὄντως Θεοτόκον Σέ μεγαλύνομεν.

Καὶ τὰ παρόντα Μεγαλυνάρια,
Δεῦτε τῶν ἐγγάμων πολυπληθής, καί σεπτή χορεία, Ἀποστόλων Ἱεραρχῶν, Ἀσκητῶν, Ὁσίων, Μαρτύρων, Βασιλέων, πρωτεύοντος τοῦ Πέτρου, ἡμᾶς φρουρήσατε.

γγαμοι Μαρτύρων δότε ἡμῖν, τῷ Κυρίῳ πίστιν, στερεάν τε καί καθαράν, ἣν ἐν μαρτυρίῳ, ἐδείξατε γενναῖοι, στεφάνῳ δοξασθέντες, παρά του Κτίσαντος.

φθητε τῷ κόσμῳ ζεύγη σεπτά, Ἐλισσάβετ Ἄννα, Ζαχαρία Ἰωακείμ, πρότυπα ἀγάπης, καί ἀρετῆς ἐν γάμῳ, θεοσεβείας ἃμα, δείγματα τέλεια.

Κλῆσιν εἰσακούσαντες μυστικήν, εἰς ἐρήμους τόπους, ἡγιάσατε Ἀσκηταί, ἐξ ἐγγάμων ὂντες, πλήν ἒρωτι τρωθέντες, τοῦ Θείου και ἀφέντες, πάντα τά μάταια.

ξ ἐγγάμων ἃγιοι Βασιλεῖς, Κωνσταντῖνε Μέγα, καί Ἑλένη σύν τοῖς λοιποῖς, τήν φιλοθεΐαν, καί τήν φιλοπτωχίαν, κηρύξατε εἰς πάντας, Ἄρχοντας σήμερον.

γγελμα παρήγορον ἀδελφοί, ὁ χορός κομίζει, ἐπακούσωμεν ἐν σπουδῇ, ὃτι καί ἐν γάμῳ, σωθήσονται βεβαίως, Χριστῷ ἀκολουθοῦντες, ὣσπερ εἰς ἒρημον.

Πᾶσαι τῶν Ἀγγέλων αἱ στρατιαί, Πρόδρομε Κυρίου, Ἀποστόλων ἡ δωδεκάς, οἱ Ἅγιοι πάντες μετά τῆς Θεοτόκου, ποιήσατε πρεσβείαν, εἰς τό σωθῆναι ἡμᾶς.

Τὸ Τρισάγιον
γιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (Τρίς).
Δόξα Πατρί, καί Υἱῶ, καί ἁγίῳ Πνεύματι,
καί νῦν, καί ἀεί, καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Παναγία Τριάς, ἐλέησον ἡμᾶς· Κύριε, ἱλάσθητι ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν. Δέσποτα, συγχώρησον τάς ἀνομίας ἡμῖν· Ἅγιε, ἐπίσκεψαι καί ἴασαι τάς ἀσθενείας ἡμῶν, ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου. 

Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον· Κύριε, ἐλέησον.
Δόξα Πατρί…

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τό ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τό θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καί ἐπί τῆς γῆς. Τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον· καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καί μή εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλά ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπό τοῦ πονηροῦ.

τι σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καί ἡ δύναμις καί ἡ δόξα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

καί τά Τροπάρια ταῦτα. Ἦχος πλ. β΄.
λέησον ἡμᾶς, Κύριε, ἐλέησον ἡμᾶς, πάσης γάρ ἀπολογίας ἀποροῦντες, ταύτην Σοι τήν ἱκεσίαν, ὡς Δεσπότῃ, οἱ ἁμαρτωλοί προσφέρομεν, ἐλέησον ἡμᾶς.

Δόξα.
Κύριε ἐλέησον ἡμᾶς, ἐπί Σοί γάρ πεποίθαμεν. Μή ὀργισθῆς ἡμῖν σφόδρα, μηδέ μνησθῆς τῶν ἀνομιῶν ἡμῶν. Ἀλλ’ ἐπίβλεψον καί νῦν ὡς εὔσπλαχνος καί λύτρωσαι ἡμᾶς ἐκ τῶν ἐχθρῶν ἡμῶν. Σύ γάρ εἶ Θεός ἡμῶν καί ἡμεῖς λαός Σου, πάντες ἔργα χειρῶν Σου καί τό ὄνομά Σου ἐπικεκλήμεθα.

Καί νῦν.
Τῆς εὐσπλαχνίας τήν πύλην ἄνοιξον ἡμῖν, εὐλογημένη Θεοτόκε, ἐλπίζοντες εἰς Σέ μή ἀστοχήσομεν, ῥυσθείημεν διά Σοῦ τῶν περιστάσεων· Σύ γάρ ἡ σωτηρία τοῦ γένους τῶν Χριστιανῶν.

Καί τό Ἀπολυτίκιον. ῏Ηχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τούς ἐγγάμους Ἁγίους ἐν συνάξει τιμήσωμεν, ὡς περικαλεῖς συνδημότας Οορανίου συντάγματος· πρεσβεύουσι ἀπαύστως γάρ Θεῷ, ὑπέρ τῶν ἐζευγμένων ἐκ βροτῶν, εὐλογοῦσι τάς οἰκίας, καί ἀρωγοί ταχύτατοι παρίστανται. Δόξα τῷ ἁγιάσαντι αὐτούς· Δδξα τῷ στεφανώσαντι· δόξα τῷ εὐλογήσαντι ἐν Κανᾷ, Γάμου μυστήριον!

κτενὴς καὶ Ἀπόλυσις, μεθ’ ἣν ψάλλομεν τα ἑξῆς·

Ἦχος β’. Ὅτε ἐκ τοῦ ξύλου.
Δεῦτε, οἱ βιοῦντες ἐκ βροτῶν, ἐν τῇ τύρβῃ τούτου τοῦ κόσμου, ἀναφωνήσωμεν· δόξα σοι πανθαύμαστον, καί πολυποίκιλον, θεοσύλλεκτον σύνταγμα, ἐγγάμων Ἁγίων, Πέτρον τόν Ἀπόστολον, καί μαθητήν τοῦ Χριστοῦ, πρόεδρον περίδοξον ἒχον. Δόξα καί τῷ πάντων Δεσπότῃ, τῷ σωθῆναι πάντας ἐπιμένοντι.

Δέσποινα πρόσδεξαι, τάς δεήσεις τῶν δούλων Σου, καὶ λύτρωσαι ἡμᾶς, ἀπὸ πάσης ἀνάγκης καὶ θλίψεως.

Τὴν πᾶσαν ἐλπίδα μου, εἰς Σὲ ἀνατίθημι, Μῆτερ τοῦ Θεοῦ, φύλαξόν με ὑπὸ τὴν σκέπην Σου.

Δί’ εὐχῶν τῶν ἁγίων πατέρων ἠμῶν,
Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός, ἐλέησον καί σῶσον ἠμᾶς.
Ἀμήν.

Δίστιχον·
γγάμων Ἁγίων δῆμε ἀνάδειξον,
ἐμοῦ Γεωργίου γάμον σωτήριον.

 

Η πρωινή προσευχή είναι η στιγμή του χωρισμού σας από όλο τον δαιμονισμό του κόσμου...


 

Πατήρ Gheorghe Calciu, 
Ζωντανές λέξεις 
«Πολλοί άνθρωποι μου λένε: «Πατέρα, δεν προσεύχομαι. Προσεύχομαι το βράδυ, αλλά το πρωί δεν έχω χρόνο να προσευχηθώ». Και σκέφτομαι: οι εναρκτήριες προσευχές, δηλαδή το Βασιλευ Ουράνιε, ο Άγιος Θεός, η Υπεραγία Τριάδα και το Πάτερ ημών μας, διαρκούν τρία λεπτά. Αν προσθέσετε το Σύμβολο της Πίστεως, τον Ψαλμό 50 και μια προσευχή στη Μητέρα του Θεού, μου απομένουν πέντε λεπτά. Συνολικά δέκα λεπτά, ας πούμε! Δεν δίνεις στον Θεό δέκα λεπτά…; 
Όλη σου η ζωή είναι στα χέρια του διαβόλου! Όλη μας η ζωή είναι στα χέρια του διαβόλου, γιατί όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι νόμοι είναι δαιμονικοί. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Θεό. Η δράση τους είναι απολύτως ανθρώπινη, χωρίς καμία σχέση με τον Θεό, αλλά ακόμη και δαιμονική. Μόνο αν απαιτείται αγιότητα σε αυτό, θα υπηρετήσει τον Θεό. Γι' αυτό προσευχόμαστε να δώσει ο Θεός την καλή σκέψη στους άρχοντες των εθνών, να τους κάνει πιστούς. Αυτός ο δαιμονισμός γίνεται αισθητός σε κοινωνικό επίπεδο. Στον εργοδότη, εάν ο εργοδότης είναι κερδοσκόπος, στην επιχείρηση όπου δουλεύεις δουλεύεις για τον διάβολο, δηλαδή για την καλή σου ζωή. Εργάζεστε για να κερδίσετε τα προς το ζην από έναν κόσμο δαιμονισμένο. Λοιπόν, η πρωινή προσευχή είναι η στιγμή του χωρισμού σας από όλο τον δαιμονισμό του κόσμου. Ζητάς από τον Θεό να σε προστατεύσει εκείνη την ημέρα από πειρασμούς, θυμούς, ατυχήματα, γιατί σήμερα είσαι, αύριο όμως μπορεί να είσαι νεκρός. 
Χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν μπορούμε να βάλουμε το δεξί μας πόδι μπροστά από το αριστερό μας πόδι για να κάνουμε ένα βήμα. Γι' αυτό η προσευχή μας πρέπει να είναι συνεχής: το πρωί ευχαριστούμε τον Θεό που αυτό το κρεβάτι μας δεν ήταν τάφος για τις αμαρτίες μας και το βράδυ ευχαριστούμε επίσης τον Θεό για άλλη μια μέρα που πέρασε»
 
https://apantaortodoxias.blogspot.com/2022/05/gheorghe-calciu.html

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Το νόημα του πολέμου στον 21ο αιώνα


Το νόημα του πολέμου στον 21ο αιώνα

ΠΗΓΗ:ΕΔΩ 

Οι ατομικοί βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι δεν αντιστοιχούσαν σε καμία στρατιωτική στρατηγική. Η Ιαπωνία σχεδίαζε ήδη να παραδοθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν απλώς να μην παραδοθούν στους Σοβιετικούς που άρχιζαν να εισχωρούν στη Μαντζουρία, αλλά στις ίδιες.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από 77 χρόνια, οι Ευρωπαίοι (εκτός από τους πρώην Γιουγκοσλάβους) γνώριζαν την ειρήνη στο έδαφός τους. Ξέχασαν αυτή τη μακρινή ανάμνηση και ανακαλύπτουν με φρίκη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Αφρικανοί των Μεγάλων Λιμνών, οι πρώην Γιουγκοσλάβοι και οι Μουσουλμάνοι από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη μέσω του Κέρας της Αφρικής, τους παρακολουθούν με αποστροφή: για πολλές δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι αγνόησαν τα βάσανά τους και τους κατηγορούσαν ότι ήταν υπεύθυνοι για τις κακοτυχίες που υπέστησαν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε με τον ναζισμό κατά ορισμένους, πριν από οκτώ χρόνια κατά άλλους, αλλά είναι μόλις δύο μηνών στη συνείδηση των Δυτικών. Παρατηρούν μερικά από τα δεινά που προκαλεί, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ακόμη όλες τις διαστάσεις του. Πάνω από όλα, το παρερμηνεύουν με βάση την εμπειρία των προπαππούδων τους και όχι αυτά που ζούν. 
ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΔΙΑΔΟΧΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

Μόλις ξεκινήσει, ο πόλεμος απαγορεύει τις αποχρώσεις. Διατάζει τον καθένα να τοποθετηθεί σε ένα από τα δύο στρατόπεδα. Όσοι δεν συμμορφώνονται συνθλίβονται αμέσως από τα δύο σαγόνια του θηρίου. 
Η απαγόρευση των αποχρώσεων αναγκάζει τους πάντες να ξαναγράψουν τα γεγονότα. Δεν υπάρχουν παρά μόνο «καλά παιδιά», εμείς, και «κακοί», οι απέναντι. Η πολεμική προπαγάνδα είναι τόσο ισχυρή που μετά από λίγο κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα γεγονότα από τον τρόπο που περιγράφονται. Είμαστε όλοι βυθισμένοι στο σκοτάδι και κανείς δεν ξέρει πλέον πώς να ανάψει το φως. 
Ο πόλεμος πονάει και σκοτώνει χωρίς διάκριση. Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά ανήκεις. Δεν έχει σημασία αν είσαι ένοχος ή αθώος. Υποφέρει και πεθαίνει κανείς όχι μόνο από τα χτυπήματα των απέναντι, αλλά και παράπλευρα από αυτά του ίδιου του στρατοπέδου. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο πόνος και θάνατος, αλλά και αδικία, που είναι πολύ πιο δύσκολο να την υπομείνεις. 
Κανένας από τους κανόνες των πολιτισμένων εθνών δεν επιβιώνει. Πολλοί ενδίδουν στην τρέλα και δεν συμπεριφέρονται πια σαν άνθρωποι. Δεν υπάρχει πλέον καμία εξουσία να βάζει τον καθένα απέναντι των συνεπειών των πράξεών του. Δεν μπορείς πλέον να εμπιστεύεσαι τους περισσότερους. Ο άνθρωπος γίνεται λύκος για τον άνθρωπο.

Τότε συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Αν ορισμένοι άνθρωποι μετατρέπονται σε αδίστακτα θηρία, άλλοι γίνονται φωτεινοί και το βλέμμα τους μας φωτίζει.

Πέρασα μια δεκαετία στα πεδία των μαχών χωρίς να επιστρέψω ποτέ στο σπίτι μου. Αν σήμερα ξεφεύγω από τα βάσανα και τον θάνατο, παραμένω ακαταμάχητα ελκυσμένος από αυτά τα βλέμματα. Γι’ αυτό μισώ τον πόλεμο και όμως μου λείπει. Γιατί σε αυτό το κουβάρι της φρίκης πάντα λάμπει μια υπέροχη μορφή ανθρωπιάς. 
ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Θα ήθελα τώρα να σας παρουσιάσω μερικές σκέψεις που δεν σας εμπλέκουν σε αυτή ή εκείνη τη σύγκρουση, και ακόμη λιγότερο για αυτό ή εκείνο το στρατόπεδο. Απλώς θα σηκώσω ένα πέπλο και θα σας προσκαλέσω να δείτε τι έκρυβε. Αυτό που πρόκειται να συζητήσω μπορεί να σας σοκάρει, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε την ειρήνη παρά μόνο αποδεχόμενοι την πραγματικότητα.

Οι πόλεμοι εξελίσσονται. Δεν μιλώ εδώ για όπλα και στρατιωτικές στρατηγικές, αλλά για τους λόγους των συγκρούσεων, για την ανθρώπινη διάστασή τους. Όπως η μετάβαση από τον βιομηχανικό καπιταλισμό στην χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση μεταμορφώνει τις κοινωνίες μας και κονιορτοποιεί τις αρχές που τις οργάνωναν, έτσι και αυτή η εξέλιξη αλλάζει τους πολέμους. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ήδη ανίκανοι να προσαρμόσουμε τις κοινωνίες μας σε αυτή τη δομική αλλαγή και επομένως ακόμη λιγότερο ικανοί να σκεφτούμε την εξέλιξη του πολέμου.

Ο πόλεμος πάντα επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα που η πολιτική δεν κατάφερε να λύσει. Δεν συμβαίνει όταν είμαστε έτοιμοι για αυτό, αλλά όταν έχουμε εξαλείψει όλες τις άλλες λύσεις.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Οι ΗΠΑίοι Στράουσιανοί έχουν στριμώξει αδυσώπητα τη Ρωσία στην Ουκρανία, μην αφήνοντας άλλη επιλογή από το να πάει στον πόλεμο. Εάν οι Σύμμαχοι επιμείνουν να την ωθούν στα όριά της, θα προκαλέσουν Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περίοδοι μεταξύ δύο εποχών, όταν είναι απαραίτητο να ξανασκεφτούμε τις ανθρώπινες σχέσεις, ευνοούν αυτού του είδους καταστροφών. Μερικοί συνεχίζουν να συλλογίζονται σύμφωνα με αρχές που απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δεν είναι πλέον προσαρμοσμένες στον κόσμο. Προχωρούν ωστόσο και μπορούν να προκαλέσουν πολέμους χωρίς να το θέλουν. 
 
Το βράδυ της 9ης Μαΐου 1945, η αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών βομβάρδισε το Τόκιο. Σε μια νύχτα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 ανθρώπους και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έμειναν άστεγοι. Είναι η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην ιστορία.
Εάν, σε περιόδους ειρήνης, κάνουμε διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών, αυτός ο τρόπος σκέψης δεν έχει πλέον νόημα στους σύγχρονους πολέμους. Οι δημοκρατίες έχουν παρασύρει την οργάνωση των κοινωνιών σε κάστες ή τάγματα. Όλοι μπορούν να γίνουν μαχητές. Οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι ολοκληρωτικοί πόλεμοι έχουν μπερδέψει τα χαρτιά. Από εδώ και στο εξής, οι πολιτικοί είναι αυτοί που διοικούν τους στρατιωτικούς. Δεν είναι πλέον αθώα θύματα, αλλά έχουν γίνει οι κύριοι υπεύθυνοι για τη γενική κακοτυχία της οποίας οι στρατιωτικοί είναι μόνο εκτελεστές.

Στον Δυτικό Μεσαίωνα, ο πόλεμος ήταν υπόθεση των ευγενών και μόνο εκείνων. Οι πληθυσμοί δεν συμμετείχαν σε αυτό σε καμία περίπτωση. Η Καθολική Εκκλησία είχε θεσπίσει νόμους για τον πόλεμο για να περιορίσει τον αντίκτυπο της σύγκρουσης στους αμάχους. Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αυτό που ζούμε και δεν βασίζονται πλέον σε τίποτα.

Η ισότητα των φύλων έχει επίσης ανατρέψει τα παραδείγματα. Όχι μόνο στρατιώτες είναι και γυναίκες, αλλά οι τελευταίες μπορούν να είναι και πολιτικοί διοικητές. Ο φανατισμός δεν είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο ενός λεγόμενου ισχυρού φύλου. Μερικές γυναίκες αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες και σκληρές από ορισμένους άντρες.

Δεν συνειδητοποιούμε αυτές τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, δεν βγάζουμε συμπεράσματα από αυτές. Έπονται περίεργες θέσεις όπως η άρνηση των Δυτικών να επαναπατρίσουν τις οικογένειες των τζιχαντιστών που άφησαν να πάνε στα πεδία των μαχών και να τους δικάσουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι πολύ πιο φανατικές από το τι ήταν οι σύζυγοι τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι αντιπροσωπεύουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Κανείς όμως δεν το λέει. Προτιμούμε να πληρώνουμε Κούρδους μισθοφόρους για να τις κρατούν και τα παιδιά τους σε στρατόπεδα, όσο πιο μακριά γίνεται.

Μόνο οι Ρώσοι επαναπάτρισαν τα παιδιά, που ήταν ήδη μολυσμένα από αυτή την ιδεολογία. Τα εμπιστεύτηκαν στους παππούδες τους με την ελπίδα ότι οι τελευταίοι θα κατάφερναν να τους αγαπήσουν και να τους θεραπεύσουν.

Εδώ και δύο μήνες, καλωσορίζουμε Ουκρανούς αμάχους που φεύγουν από τις μάχες. Δεν είναι παρά μόνο γυναίκες και παιδιά που υποφέρουν. Επομένως, δεν παίρνουμε προφυλάξεις. Ωστόσο, το ένα τρίτο αυτών των παιδιών εκπαιδεύτηκαν στις κατασκηνώσεις των Μπαντεριστών. Εκεί έμαθαν τον χειρισμό των όπλων και τον θαυμασμό του εγκληματία κατά της ανθρωπότητας Στέπαν Μπαντέρα.
Κατασκήνωση διακοπών στην Ουκρανία σύμφωνα με μια ατλαντιστική εφημερίδα
Πηγή: « Le Monde » (2016). το video εδώ  

Οι Συμβάσεις της Γενεύης δεν είναι παρά μόνο ένα απομεινάρι από τότε που σκεφτόμασταν σαν άνθρωποι. Δεν κολλάνε σε καμία πραγματικότητα. Όσοι τις εφαρμόζουν δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι πρέπει, αλλά επειδή ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να παραμείνουν άνθρωποι και να μην βυθιστούν σε έναν ωκεανό εγκληματών. Η έννοια του «εγκλήματος πολέμου» δεν έχει νόημα, αφού ο σκοπός του πολέμου είναι να διαπράξει μια σειρά εγκλημάτων για να πετύχει τη νίκη που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με πολιτισμένα μέσα και ότι σε μια δημοκρατία, κάθε ψηφοφόρος είναι υπεύθυνος.

Στο παρελθόν, η Καθολική Εκκλησία είχε απαγορεύσει στρατηγικές που στρέφονταν εναντίον αμάχων, όπως η πολιορκία πόλεων υπό την ποινή του αφορισμού. Εκτός από το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει πλέον καμία ηθική εξουσία για την επιβολή κανόνων, κανείς δεν σοκάρεται από τις «οικονομικές κυρώσεις» που πλήττουν ολόκληρους λαούς, σε σημείο να προκαλούν θανατηφόρους λιμούς, όπως συνέβη με τη Βόρεια Κορέα.

Δεδομένου του χρόνου που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτό που κάνουμε, συνεχίζουμε να θεωρούμε ορισμένα όπλα απαγορευμένα ενώ τα χρησιμοποιούμε μόνοι μας. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε εξηγήσει ότι η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά ο αντιπρόεδρός του Τζο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ερευνητικό σύστημα για το θέμα στην Ουκρανία.
Οι μόνοι που απαγορεύουν στον εαυτό τους οποιοδήποτε όπλο μαζικής καταστροφής είναι οι Ιρανοί αφού ο Ιμάμης Ρουχολάχ Χομεϊνί τους καταδίκασε ηθικά. Και ακριβώς εκεί, κατηγορούμε αυτούς που δεν κάνουν τίποτα τέτοιο, ότι θέλουν να κατασκευάσουν μια ατομική βόμβα.
Στο παρελθόν, κηρύττονταν πόλεμοι για την κατάληψη εδαφών. Στο τέλος, υπόγραφαν μια Συνθήκη Ειρήνης για την τροποποίηση του κτηματολογίου. Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, το διακύβευμα είναι λιγότερο εδαφικό και περισσότερο ιδεολογικό. Ο πόλεμος δεν μπορεί να τερματιστεί παρά μόνο με την απαξίωση ενός τρόπου σκέψης. Αν και ορισμένα εδάφη άλλαξαν χέρια, ορισμένοι πρόσφατοι πόλεμοι οδήγησαν σε ανακωχές, αλλά κανένας σε Συνθήκη Ειρήνης και αποζημιώσεις.

Βλέπουμε καθαρά ότι, παρά τον κυρίαρχο λόγο στη Δύση, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι εδαφικός, αλλά ιδεολογικός. Εξάλλου, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι ο πρώτος πολέμαρχος στην Ιστορία που κάνει ανακοινώσεις πολλές φορές κάθε μέρα. Ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο μιλώντας παρά διοικώντας τον στρατό του. Συντάσσει τις παρεμβάσεις του γύρω από ιστορικές αναφορές. Αντιδρούμε στις αναμνήσεις που ξυπνά και αγνοούμε αυτά που δεν καταλαβαίνουμε. Στους Άγγλους μιλάει όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον χειροκροτούν. Στους Γάλλους, θυμίζει τον Σαρλ Ντε Γκωλ, τον χειροκροτούν. κλπ… Σε όλους, καταλήγει «Δόξα στην Ουκρανία!», δεν καταλαβαίνουν τον υπαινιγμό που βρίσκουν όμορφο.

Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Ουκρανίας αναγνωρίζουν την κραυγή μάχης των μπαντεριστών. Αυτήν που ούρλιαζαν ενώ έσφαζαν 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες τους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Εβραίους. Αλλά πώς θα μπορούσε ένας Ουκρανός να καλέσει να σφαγιάσει άλλους Ουκρανούς και ένας Εβραίος να σφαγιάσει Εβραίους;

Η αθωότητά μας μας κάνει κουφούς και τυφλούς.

Κατασκήνωση διακοπών στην Ουκρανία σύμφωνα με μια ατλαντιστική εφημερίδα
Πηγή: « Le Monde » (2016). το video εδώ 
Ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στο πεδίο της μάχης. Είναι απαραίτητο να κατακτηθούν και οι θεατές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σκέφτηκαν να καταστρέψουν το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Jazeera. Δεν είχε καμία επίδραση στους εμπόλεμους, αλλά έβαζε τους θεατές του αραβικού κόσμου σε σκέψη.

Σημειώστε ότι μετά τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, Γάλλοι ερευνητές φαντάστηκαν ότι ο στρατιωτικός πόλεμος μπορεί να μετατραπεί σε γνωστικό πόλεμο. Αν οι ανοησίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν κράτησαν μόνο λίγους μήνες, ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να κάνουν τους πάντες να το αποδεχτούν ήταν τέλειος. Τελικά, το ΝΑΤΟ κατέληξε να προσθέσει στους πέντε συνήθεις τομείς παρέμβασής του (αέρας, γη, θάλασσα, διάστημα και κυβερνητική), έναν έκτο: τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ενώ η Συμμαχία αυτή τη στιγμή αποφεύγει να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στους τέσσερις πρώτους τομείς, βρίσκεται ήδη σε πόλεμο στους δύο τελευταίους τομείς.

Καθώς οι περιοχές παρέμβασης διευρύνονται, η έννοια του εμπόλεμου εξαφανίζεται. Δεν αντιμετωπίζονται πλέον άνθρωποι, αλλά συστήματα σκέψης. Ο πόλεμος συνεπώς παγκοσμιοποιείται. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, περισσότερα από εξήντα κράτη που δεν είχαν καμία σχέση με αυτή τη σύγκρουση έστειλαν εκεί όπλα και σήμερα, περίπου είκοσι κράτη τα στέλνουν στην Ουκρανία. Καθώς δεν καταλαβαίνουμε ζωντανά τα γεγονότα, αλλά τα ερμηνεύουμε με τα μάτια του παλιού κόσμου, πιστεύαμε ότι τα δυτικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τη συριακή δημοκρατική αντιπολίτευση ενώ πήγαιναν στους τζιχαντιστές και σήμερα είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε στο Ουκρανικός στρατός και όχι στους μπαντεριστές.

Η κόλαση είναι στρωμένη με καλές προθέσεις.


Μετάφραση: Κριστιάν Άκκυριά

Δημοφιλείς αναρτήσεις