Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Παράδειγμα ακριβείας του ελέγχου των λογισμών από τον Αγ.Σάββα τον ηγιασμένο.


Παράδειγμα ακριβείας του ελέγχου των λογισμών από τον Αγ.Σάββα τον ηγιασμένο.

Κάποτε περιπατούσε με ένα μαθητή του (Ο Αγ.Σάββας) στον δρόμο από την Ιεριχώ προς τον Ιορδάνη. Ο Άγιος τον παρακολουθούσε για να ιδή σε ποιό επίπεδο ευρίσκεται της φυλακής των αισθήσεων.

Στον δρόμο συνήντησαν μια ομάδα κοσμικών, μεταξύ των οποίων ήτο και μία νέα γυναίκα. Ο νέος μοναχός κοίταζε με περιέργεια. Τότε για να τον ελέγξη και να τον αναγκάση να πή την αλήθεια – διότι πολλές φορές από εντροπή κρύβει κανείς την αλήθεια και λέγει ψέμματα – έκανε το εξής μεθόδευμα. 
Του είπε: 
- Ποιά είναι αυτή η νέα κόρη, πού πέρασε και είναι μονόφθαλμη; 
Και ο αδελφός του είπε: 
-Όχι, Γέροντα, έχει και τα δυο της μάτια… 
Ο Γέροντας απάντησε: 
-Απατήθηκες, παιδί μου, μονόφθαλμη είναι. 
Εκείνος τον διαβεβαίωνε ότι γνωρίζει πολύ καλά, ότι όχι μόνο δεν είναι μονόφθαλμη αλλά αντίθετα ότι έχει και τα δυο της μάτια. 
Και είπε ο Γέροντας: 
πό πού το γνωρίζεις τόσο καλά; 
Και αυτός απεκρίθη: 
-Εγώ Γέροντα, την πρόσεξα καλά και το είδα. 
Τότε ο Γέροντας του είπε: 
-Και πού έβαλες μέσα σου το παράγγελμα πού λέγει να μην αφήσης το βλέμμα σου να την περιεργασθή, και να μην συναρπασθούν τα μάτια σου; Ώστε λοιπόν, η έγνοια σου είναι να κοιτάς και να περιγράφης τα πρόσωπα και ιδίως των γυναικών; Αλλη φορά μαζί μου δεν θα έλθης, μέχρι να μάθης να συστέλλης τις αισθήσεις σου. 
Και τον έστειλε στο Καστέλλιο. Αυτό ήταν ένα άλλο μοναστήρι πού το είχαν για σωφρονιστήριο των μοναχών, μέχρις ότου μάθουν να μαζεύουν την γλώσσα τους, να μαζεύουν τα μάτια τους και ό,τι άλλο, είναι και λέγεται περιέργεια και απροσεξία. 
Βλέπετε πόση προσοχή είχαν οι Πατέρες σε αυτά; 
Από αυτά εξαρτάται η προκοπή ή η πτώσι. Όπως δεν γίνεται κάποια πράξι αν δεν προηγηθή νόημα, δεν υπάρχει και μεγάλη πτώσι αν δεν προηγηθή μικρή.

Γέροντος Ιωσήφ, 
Αθωνικά μηνύματα, Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 
 Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις