Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΤΥΠΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 1199 ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


ΤΥΠΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ 1199 ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 1346 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Πηγή: εδώ 
Πέρασαν εκατό τριάντα περίπου χρόνια από τότε που ο Josef Strzygowski ασχολήθηκε, σε δύο θεμελιώδεις εργασίες του, με παραστάσεις των δώδεκα μηνών του έτους στη Βυζαντινή Τέχνη. Είναι ο πρώτος που δημοσίευσε τις προσωποποιήσεις των δώδεκα μηνών του έτους του Κώδικα Βατοπεδίου 1199.

Το χειρόγραφο προέρχεται από την Τραπεζούντα και γράφτηκε το 1346. Πρόκειται για ένα Τυπικό εκκλησιαστικής ακολουθίας που ρυθμίζει την λειτουργία για ολόκληρο το εκκλησιαστικό έτος, από το μήνα Σεπτέμβριο μέχρι το μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με τον κολοφώνα του κώδικα: «Του δούλου δέησις του Θ[εο]υ Προκοπίου. Το παρόν βιβλίον γέγονεν εκ πάσης συνδρομής και εξόδου του κυ[ρίου] προκοπίου του Χαντζάμη· και αφιερώθη εις την ευαγή μοvήν του αγ[ίου] μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του θαυματουργ[ου]· ψυχικής ένεκεν σ[ωτη]ρίας αυτού, ένθεν και οφείλει έχειν παρά των εν αυτή ενασκουμένων μοναχών, διηνεκές τό μνημόσυνον· εγράφη δε δια του αργυρού Ιω[άννου]· τελειωθέν κατά μήνα Φεβρ[ουάριον] της ιδ΄ ίνδ. του, ςωνδ' έτους(= 1346).» 
Εκτός από την ολοσέλιδη εικόνα του συγγραφέα, Ιωάννη Αργυρού, στην αρχή του χειρογράφου και μία ολοσέλιδη εικόνα του κτήτορα, Προκοπίου Χαντζάμη, στο τέλος του κειμένου, εμπεριέχει και δώδεκα μικρογραφίες μέσα στο κείμενο, μία για κάθε μήνα, που προηγείται των λειτουργικών διατάξεων του σχείτικού μήνα. Παριστάνουν τους Μήνες και το Ζωδιακό Κύκλο. Πρόκειται για χειρόγραφο μοναδικό, που προφανώς δεν έχει ούτε προηγούμενο ούτε και μιμητές. Η έκδοση του μοναδικού αυτού βιβλίου οφείλεται σε μία σειρά από ιστορικά γεγονότα. 
Η ιδιαιτερότητα του χειρογράφου από άποψη μορφής έγκειται στο εξής: Η σχέση του κειμένου με τις σχετικές μικρογραφίες δεν είναι εμφανής με την πρώτη ματιά. Μιά αχνή χαλαρότατη σύνδεση διακρίνεται μόλις και μετά βίας. Μεταφέροντας τα λόγια του Καθηγητή Belting θα μπορούσαμε και εδώ να μιλήσουμε για "ad hoc διακόσμηση" κειμένου, που στηρίχθηκε σε ατομικές - προσωπικές επιθυμίες του κτήτορα. Είναι όμως πράγματι έτσι; Δεν υπήρξε κατά την επιλογή των μικρογραφιών που διακοσμούν το κείμενο άλλο κριτήριο, πέρα από την επιθυμία του εντολέα να δωρίσει χειρόγραφο κατά το δυνατό πλούσια διακοσμημένο; Η εργασία ερευνά τους λόγους που συνέβαλαν ώστε ένα θρησκευτικό, προορισμένο για λειτουργικές ανάγκες κείμενο, να διακοσμηθεί με παραστάσεις από την κοσμική ζωή, σχετικές με τις χαρακτηριστικές εργασίες κάθε μήνα και ακόμη με τις ειδωλολατρικές παραστάσεις του ζωδιακού κύκλου. 
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης μπορούσε να χρησιμοποιήσει προγενέστερα πρότυπα, τα οποία προφανώς του ήταν άμεσα προσιτά, στο εργαστήρι του στην Τραπεζούντα. Είναι γνωστό ότι η Μονή του Αγίου Ευγενίου, για την οποία προοριζόταν το χειρόγραφο, διέθετε δικό της Σκριπτόριο. Επίσης γνωρίζουμε ότι τον 14ο αιώνα γινόταν στην Τραπεζούντα συστηματικές έρευνες, σχετικές με την Αστρονομία. Πιθανά λοιπόν πρότυπα για τις μικρογραφίες υπήρξαν οι αρχαίες πραγματείες για την Αστρονομία καθώς και μία σειρά μεσοβυζαντινών θρησκευτικών χειρογράφων, που κατείχε η Μονή σε δικά της αντίτυπα, ή τουλάχιστον ήταν γνωστά στον καλλιτέχνη. 

 

 

ΟΙ ΜΗΝΕΣ 

Σεπτεμβρίου εδώ
Αριστερά εικονίζεται νέος με κοντό ζωστό χιτώνα και κάλυμμα στο κεφάλι. Είναι στραμμένος αριστερά και τρυγά από αμπέλι σταφύλια, τα οποία τοποθετεί σε σάκο κάτω, μπροστά του. Δεξιά παριστάνεται σε γκριζογραφία το σύμβολο του ζωδίου του Ζυγού, που αντιστοιχεί στον μήνα Σεπτέμβριο. Βάθος χρυσό . 
 
Οκτωβρίου εδώ
Παρόμοια μορφή με αυτήν της προηγούμενης παράστασης, χωρίς το κάλυμμα στο κεφάλι, εικονίζεται αριστερά, με αντίθετη κατεύθυνση του σώματος. Πρόκειται για κυνηγό, ο οποίος κρατεί με το αριστερό χέρι ράβδο, απ' όπου κρέμεται λαγός. Δύο σκύλοι, κάτω, συνοδεύουν τον κυνηγό. Στο κέντρο παριστάνεται ψηλό δένδρο και στην άκρη αριστερά χαμηλό δενδρύλλιο. Δεξιά εικονίζεται σε γκριζογραφία το ζώδιο του Σκορπιού, με αντιστοιχία στον μήνα Οκτώβριο. Βάθος χρυσό.
 
 Νοεμβρίου εδώ
Το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης καλύπτει ο γεωργός - μορφή όμοια με τις προηγούμενες, με κάλυμμα στο κεφάλι - που οργώνει με το αλέτρι και τα δύο ζεμένα σ' αυτό βόδια. Στο βάθος διακρίνεται δένδρο. Κάτω δεξιά, σε γκριζογραφία, παριστάνεται το σύμβολο του Τοξότη με τη μορφή Κενταύρου, του οποίου τα δύο μπροστινά πόδια βγαίνουν έξω από το πλαίσιο τής μικρογραφίας. Βάθος χρυσό.
 
Δεκεμβρίου εδώ
Σε φυσικό τοπίο με δένδρα και φυτά εικονίζεται η γνωστή ανδρική μορφή, στραμμένη δεξιά, με το σώμα σκυμμένο εμπρός. Κρατεί στο δεξιό χέρι κλαδευτήρι και κλαδεύει δένδρο στο κέντρο της παράστασης. Στην άκρη δεξιά παριστάνεται με όμοια απόδοση με τα προηγούμενα το σύμβολο του Αιγόκερω, που αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο. Βάθος χρυσό.
 
 Ιανουαρίου εδώ
Στην παράσταση αριστερά εικονίζονται δύο ώριμες ανδρικές μορφές με κοντούς ζωστούς χιτώνες. Ο εικονιζόμενος αριστερά φορεί καπέλο με γείσο και κρατεί δυσδιάκριτο αντικείμενο στο αριστερό του χέρι, ενώ ο εικονιζόμενος δεξιά, με σκυφωτό κάλυμμα στο κεφάλι, κρατεί αγγείο, το οποίο αδειάζει σε μεγάλους πίθους. Στην άκρη δεξιά παριστάνεται το σύμβολο του Υδροχόου: μορφή σε γκριζογραφία αδειάζει από αμφορέα νερό σε κυκλικό πηγάδι με πολυγωνική βάση. Στο βάθος διακρίνεται φυσικό τοπίο. Βάθος χρυσό.
 
 Φεβρουαρίου εδώ
Το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης καλύπτει σκηνή δείπνου με ορθογώνια τράπεζα τοποθετημένη διαγώνια και επάνω σ’ αυτήν εδέσματα. Σε πρώτο επίπεδο δεξιά, εικονίζεται γεροντική ανδρική μορφή με λευκά μαλλιά και διχαλωτό γένι. Φορεί σκυφωτό γούνινο κάλυμμα στο κεφάλι και έχει στους ώμους του χοντρή κάπα. Κάθεται σε χαμηλό κάθισμα με ημικυκλικό ερεισίνωτο και ζεσταίνει τα γυμνά διπλωμένα πόδια του μπροστά από ζωηρή φωτιά. Πίσω από την τράπεζα, στο κέντρο, άλλη ανδρική μορφή σε ώριμη ηλικία φέρει αγγείο (οινοχόη) στην τράπεζα. Στην αριστερή άκρη αποδίδεται το σύμβολο των Ιχθύων και στο βάθος δύο δένδρα. Βάθος χρυσό. 
 
 Μαρτίου εδώ
Στην παράσταση δεσπόζει η μορφή ιππέα - πολεμιστή με το άλογό του σε φυσικό τοπίο. Ο ιππέας έχει κατεύθυνση προς τα δεξιά. Φορεί πολεμική στολή και κρατεί στο αριστερό χέρι ασπίδα και στο δεξιό δόρυ (ίσως πρόκειται για τον θεό Άρη που συνδέεται με το ζώδιο του Κριού). Δεξιά εικονίζεται το σύμβολο του Κριού σε γκριζογραφία. Βάθος χρυσό.
 
 Απριλίου εδώ
Προς το κέντρο της παράστασης εικονίζεται νεαρή ανδρική μορφή κατά μέτωπο με κοντό ζωστό χιτώνα και χλαμύδα που πορπώνεται στον δεξιό ώμο. Η μορφή κρατεί στο υψωμένο δεξί χέρι στεφάνι και στο αριστερό μικρό ζώο. Δεξιά, με τα πόδια και την ούρα έξω από τη μικρογραφία, παριστάνεται το σύμβολο του ζωδίου, ο Ταύρος. Βάθος χρυσό.
 
 Μαΐου εδώ
Ανάμεσα σε φυσικό τοπίο με δένδρα και άνθη προβάλλεται νεαρή ανδρική μορφή κατά μέτωπο. Φορεί κοντό ζωστό χιτώνα, άνθινο στεφάνι στο κεφάλι και κρατεί στα χέρια ύφασμα με ποικίλα λουλούδια, χαρακτηριστικό του μήνα Μαΐου. Δεξιά παριστάνεται σε γκριζογραφία το ζώδιο αυτού του μήνα, οι Δίδυμοι. Βάθος χρυσό.
 
 Ιουνίου εδώ
Στο κέντρο της μικρογραφίας εικονίζεται ανδρική νεαρή μορφή κατά μέτωπο με κοντό, ζωστό χειριδωτό χιτώνα και σκυφωτό κάλυμμα στο κεφάλι. Κρατεί στο δεξί χέρι ανθοδέσμη και στο αριστερό καλάθι με άνθη. Δεξιά παριστάνεται ο Καρκίνος, το σύμβολο του ζωδίου του μήνα Ιουνίου. Βάθος χρυσό.

 Ιουλίου εδώ
Αριστερά εικονίζεται νέος, με έντονη κίνηση δεξιά, μέσα σε χωράφι με σιτάρι. Κρατεί στο δεξί του χέρι δρεπάνι και θερίζει δέσμη σιταριού. Δεξιά παριστάνεται ο Λέων, το σύμβολο του ζωδίου του μήνα Ιουλίου. Βάθος χρυσό.

 

 Αυγούστου εδώ
Αριστερά εικονίζεται ανδρική γεροντική μορφή με ετερομάσχαλο χιτώνα, ξαπλωμένη σε στρωμνή με προσκεφάλαιο. Με το αριστερό χέρι κρατεί το κάλυμμα, ενώ με το δεξί στηρίζει το κεφάλι, που είναι στραμμένο σε νέον άνδρα κοντά του με μακρύ ζωστό χιτώνα. Ο νέος κρατεί στο αριστερό χέρι δυσδιάκριτο αντικείμενο και στο δεξιό υδρία. Δεξιά παριστάνεται ή ζωδιακή μορφή της Παρθένου, που αντιστοιχεί στον μήνα Αύγουστο. Βάθος χρυσό. 
Παραπομπές 
Η φωτογραφία του Αγίου Ευγενίου στην εισαγωγή είναι από το βιβλίο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, 1933, Η εκκλησία Τραπεζούντος, Αθήνα: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. 
Το κείμενο της εισαγωγής είναι από την περίληψη της εισήγησης της Στέφαν-Καΐση Χριστίνα, 1989, «Ένα Τραπεζούντιο χειρόγραφο του 1346», στο Ένατο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Αθήνα: Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, σ. 76-77 και από το βιβλίο του Ioannis Spatharakis, 1976, The portrait in Byzantine illuminated manuscripts, Leiden: E.J. Brill, σ. 206-207. 
Στις καρτέλες των μηνών, οι εικόνες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν προέρχονται από το Συλλογικό, 1990, Οι θησαυροί του Αγίου Όρους - Εικονογραφημένα Χειρόγραφα, τ. 4, Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, σ. 166-167, 322-324 
Τα σκίτσα των εικόνων κάθε καρτέλας προέρχονται από το Strzygowski, Josef, 1890, «Eine trapezuntische Bilderhandschrift vom Jahre 1346», Repertorium für Kunstwissenschaft, τ. 13, σ. 241-263.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Όσιος Κύριλλος ο Φιλεώτης. Περί εγκρατείας.


Όσιος Κύριλλος ο Φιλεώτης. 
Περί εγκρατείας.

Εγκράτεια εἶναι τὸ νὰ δαμάζεις τὴν σωματικὴ ἡδονή. Τὴν φωτιὰ φουντώνει ὁ ἄνεμος καὶ τὸν ἔρωτα ἡ συνήθεια. Γι᾿ αὐτὸ, ἄς μὴ θελήσουμε νὰ διαθέσουμε τὰ μέλη μας ὡς ὅπλα γιὰ τὴν ἁμαρτία καὶ τὴν ἡδυπάθεια· ἀλλὰ καλύτερα ὡς ἀναστηθέντες ἐκ νεκρῶν, νὰ κάνουμε τὰ μέλη μας ὅπλα δικαιοσύνης καὶ ἁγιασμοῦ, διότι ὁ Θεὸς εἶναι ῞Αγιος καὶ εὐχαριστεῖται σέ ῾Αγίους.

῞Αγιος εἶναι αὐτὸς ποὺ εἶναι καθαρὸς ἀπὸ κακία καὶ ἔφυγε μακριὰ ἀπὸ τίς ἁμαρτίες. Κανένα κακὸ δὲν φυτρώνει στὸν ἄνθρωπο, ποὺ ἔβαλε θεμέλια τῆς σοφίας τὴν σωφροσύνη καὶ τὴν ἁγνεία.

῾Η σωφροσύνη εἶναι δύναμη τῆς ψυχῆς, διότι σὰν φῶς φωτίζει τὴν ἀπαθῆ ψυχή. Εἶναι ἀδύνατον νὰ εἶναι ἐλεύθερος αὐτὸς ποὺ ὑποδουλώνεται στὰ πάθη καὶ κυριαρχεῖται ἀπὸ τὰ πάθη. Πιὸ φοβερὸ εἶναι νὰ εἶσαι ὑπόδουλος σε πάθη παρὰ σε τυράννους…

Δὲν πρέπει νὰ φοβόμαστε τὸ ὕψος τῆς ἐγκρατείας, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβηθούμε τὸ χάος τῆς ἀκρατείας.

᾿Εγκράτεια εἶναι χαλινάρι, ποὺ συγκρατεῖ τὴν ὁρμὴ τοῦ ἐπιθυμητικοῦ γιὰ τροφές ἤ χρήματα ἤ δόξα.

Αἰσθητὴ ἐγκράτεια εἶναι ἡ ἀποφυγὴ ὅλων τῶν παραλόγων πράξεων, ποὺ προέρχονται ἀπὸ τὴν ἐνέργεια τῆς σάρκας. Νοητὴ δὲ ἐγκράτεια εἶναι ἡ ἀποφυγὴ τοῦ νοῦ ἀπὸ τὴν ἡδονή, ποὺ γεννοῦν αἱ ἐμπαθεῖς σκέψεις. Δὲν μπορεῖ νὰ κατορθώσει κανεὶς τὴν αἰσθητὴ ἐγκράτεια, ἐὰν δὲν ὑπάρχει διαρκῶς στὴν ψυχή του ἡ μελέτη καὶ ἡ τήρηση τῆς δεύτερης, ἐπειδὴ συνυπάρχουν ἀχώριστα στὴν ψυχή.

Πρέπει λοιπὸν νὰ μὴ φοβόμαστε τὴν ἐγκράτεια, διότι κανεὶς δὲν ἀπορρίπτει τὰ ἀγαθὰ ἀπὸ τὸν φόβο τῆς στερήσεως τους. Τίποτα ἀπὸ τὰ ἀνθρώπινα δὲν θὰ εἶχαν πραγματοποιηθεῖ, ἄν γιά ὅσα προγραμματίζουμε, σκεπτόμαστε τίς ἀποτυχίες. Διότι κοντὰ στὸν μόχθο τοῦ γεωργοῦ παραστέκει ἡ ἀφορία, κοντὰ στοὺς κόπους τοῦ ἐμπορίου τὰ ναυάγια, κοντὰ στοὺς γάμους αἱ χηρεῖες, κοντὰ στὸ μεγάλωμα τῶν παιδιῶν οἱ στερήσεις τῶν τέκνων.

Παρὰ ταῦτα ὅμως ἐπιχειροῦμε τὰ διάφορα ἔργα, στηριζόμενοι στίς καλυτέρες ἐλπίδες καὶ ἐμπιστευόμενοι τὴν ἐπιτυχία αὐτῶν ποὺ ἐλπίσαμε στὸν Θεό, ὁ ῾Οποῖος φροντίζει γιά μᾶς. Σὺ φρόντιζε πάρα πολὺ νὰ ἀποσύρεις τὸ βλέμμα σου ἀπὸ τὴν παροῦσα ζωή, διότι ἀπ᾿ αὐτὴν ἀναδίδεται καπνός, ποὺ θολώνει τὴν ψυχή…

῎Ελεγε δὲ καὶ τοῦτο ἀκόμα ὁ ῞Οσιος· «῾Η γυναίκα συμβολίζει τὴν πρακτικὴ ψυχή, τὴν ὁποία νυμφεύεται ὁ νοῦς καὶ γεννᾶ τίς ἀρετές». ῾Ο ῞Αγιος ᾿Ιωάννης τῆς Κλίμακος λέει· «Νὰ ἀποκτήσεις σύζυγο ἀχώριστο τὴν μελέτη τοῦ θανάτου· ἄς εἶναι δὲ ἀγαπημένα παιδιά σου, οἱ στεναγμοὶ τῆς καρδιάς· νὰ ἀποκτήσεις δοῦλο τὸ σῶμα σου· νὰ κάνεις φίλους τίς ἅγιες δυνάμεις, ποὺ μποροῦν νὰ σὲ ὠφελήσουν, ὅταν θὰ βγαίνει ἡ ψυχή σου, ἄν σοῦ γίνουν φίλοι. Αὐτὴ εἶναι ἡ γενεὰ αὐτῶν, ποὺ ἀναζητοῦν τὸν Κύριο».

Βλέπεις συζυγία καὶ οἰκογένεια πνευματική; ῾Η σάρκα καὶ τὸ αἷμα δὲν θὰ κληρονομήσουν, κατὰ τὸν ᾿Απόστολο, βασιλεία Θεοῦ [ὅτι σὰρξ καὶ αἷμα βασιλείαν Θεοῦ κληρονομῆσαι οὐ δύνανται] (Α´ Κορ. 15, 50). Διότι μία μόνο φορὰ ἄν κυριευτεῖ ἡ άνθρώπινη φύση ἀπὸ τὴν φιληδονία, μετὰ δυσκολίας ἀποδέχεται πλέον τοὺς κόπους τῆς ἀρετῆς.

Νὰ προτιμᾶς τὸν ἄριστο βίο· διότι ἡ συνήθεια θὰ τὸν κάνει εὐχάριστο. ῞Οπως καὶ τὸ κάθε πάθος, ὅταν ὁ ἄνθρωπος τὸ ἀντιληφθῆ ἀμέσως, μπορεῖ εὔκολα νὰ τὸ θεραπεύσει, ἐνῶ ἐκεῖνο ποὺ χρονίζει, παραμένει, σχεδόν, ἀνίατο.

Περιοδικό Άγιος Κυπριανός. Αριθμός 347, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2008, σελ. 280.
Βίος καὶ Διδαχαὶ ῾Οσίου Κυρίλλου τοῦ Φιλεώτου, σελ. 27-28, Οἰνόης Ματθαίου Λαγγῆ, ἔκδ. πρώτη, ᾿Αθῆναι 1987.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Όσιος Χαράλαμπος ο εν τη Καλυβιανή


Όσιος Χαράλαμπος ο εν τη Καλυβιανή

Κατά τη διάρκεια εργασιών στον αύλειο χώρο της Μονής της Παναγίας Καλυβιανής, δίπλα στον παλιό ναό, βρέθηκε ένας τάφος με διάφορα λείψανα. Όταν τον άνοιξαν, μια ευωδία ξεχύθηκε σε όλη την περιοχή. Ο Όσιος αποκαλύφθηκε σε πολλούς πιστούς, αναφέροντας ότι κατάγονταν από το χωριό Δαφνές και ότι είχε αφιερωθεί στην Παναγία της Καλυβιανής. 
Είχε ζήσει ζωή ασκητική και έλαβε από την Παναγία το χάρισμα να κάνει θαύματα. Μεταξύ των θαυμάτων που έκανε, ήταν να θεραπεύσει από μια ύπουλη αρρώστια τη γυναίκα του Τούρκου αγά από τα Καλύβια, με αποτέλεσμα να βαπτιστεί όλη η οικογένεια χριστιανοί.

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Αυγούστου.


 

Ὀκτώηχοι Κανόνες - ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΗΣ, ΗΧΟΣ Α΄,



Ὀκτώηχοι Κανόνες 
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΗΣ, 
Ἱερομ. Εὐφροσύνου Σαββαΐτου



ΗΧΟΣ Α΄
Κανών, οὗ ἡ ἀκροστιχίς· Σέ τήν Μητέρα τοῦ Φωτός ἐν Σιών γεραίρω. 
ᾨδή α΄. 
Ἦχος α΄. Σοῦ ἡ τροπαιοῦχος δεξιά.
Σέ τήν ἀνατείλασαν τό Φῶς, τό ἐκ Φωτός ἀπαστράψαν, Θεόνυμφε, ἅγνισον τά χείλη μου ἐκδυσωπῶ, καί πλήρωσον αἰνέσεως, τῆς ἀδιαλείπτου, καί ἀκορέστου Σου, Δέσποινα. 
στησας τήν ῥεῦσιν τῆς φθορᾶς, τῇ Σῇ ἀφθόρῳ λοχείᾳ Πανάμωμε· ὅθεν ἱκετεύω Σε διαρροήν, τήν τῶν παθῶν μου ξήρανον, Ἱεροσολύμων τό ἀκραιφνές ἀγαλλίαμα. 
Τάγματα Ἀγγέλων ἐν Σιών, περικυκλοῦντα τό Μνῆμα Σου Ἄχραντε, ὕμνοις ἀσιγήτοις Σου τήν ἱεράν, μορφήν καταγεραίρουσι, τήν ἠγλαϊσμένην, ταῖς καλλοναῖς τῆς Θεότητος. 
νοιξας Παράδεισον ἡμῖν, παρακοῇ κεκλεισμένον τό πρότερον, καί ἐν τῷ χωρίῳ Σου Γεθσημανῇ, σημαίνεις τά ἀπόρρητα, τῆς ἀθανασίας, τῇ πανενδόξῳ Εἰκόνι Σου.  
ᾨδή γ΄. Ὁ μόνος εἰδώς.
Νενίκηνται φύσεως ἐν Σοί, οἱ ὅροι Μητροπάρθενε· παρθένος ἔτεκες Ἀπειρόγαμε, καί μετά τόκον ἔμεινας ἄφθορος· διό νῦν τήν ἄνευθεν χειρῶν γενομένην Σου, θεοτύπωτον ὄψιν δοξάζομεν. 
Μυστήριον μέγα καθορῶ, ἐν Σοί Θεοχαρίτωτε· πῶς τόν Ἀχώρητον ἐν τῇ μήτρᾳ Σου, ἀσπόρως Κόρη ἐκυοφόρησας, καί ὡς βρέφος νήπιον, χερσί Σου ἐβάστασας, τῆς Σιών πολυφίλητε Ἄνασσα. 
λίου σελήνη νοητοῦ, ὡς οὖσα Κόρη Δέσποινα, τό σκότος λῦσον τῆς ἀθυμίας μου, καί πρός ἀνέσπερον φῶς ὁδήγησον, τόν δεινῶς τυφλώττοντα ἀχρεῖον ἱκέτην Σου, τῆς Σιών φωτοφόρον παλλάδιον. 
Τά πάθη τῆς ψυχῆς μου τά στυγνά, θεράπευσον ὡς εὔσπλαγχνος, καί τάς ὀδύνας πᾶσας μετέστρεψον, εἰς εὐφροσύνην καί ἀγαλλίασιν· μητρικάς ὠδίνας γάρ ὡς φυγοῦσα Πάναγνε, τῆς Σιών χαριέστατον θέαμα.  
ᾨδή δ΄. Ὄρος Σε τῇ χάριτι.
ργοις καί ἐννοίαις πονηραῖς κατηχρείωσα, τό κατ’ εἰκόνα τῆς ψυχῆς μου αὐτοθελήτως ὁ αἰσχρός· διό ἱκετεύω Σε, τήν ὑπέρ χοίρων βορβορώδη καρδίαν μου, ὡς Σιωνίτις πηγή ἀποκάθαρον. 
ήματί Σου θείῳ δι’ ἐμέ ἐξιλέωσαι, τόν ἐλεήμονα Θεόν, Μῆτερ Σιών ἐκδυσωπῶ· ταχύ μοι βοήθησον, τό δυσαπόσβεστον χρέος διαγράψαι, ταῖς σωστικαῖς τῷ Υἱῷ Σου ἐντεύξεσιν. 
νωθεν καί σκέποις καί φυλάττοις τήν ποίμνην Σου, τήν ἐξ ἀπίστων ἐμμανῶς κατεχομένην, Ἀγαθή· καί τήν ἀδελφότητα, τόν Σόν Πανάγιον Τάφον φυλάττουσαν, ἐν ὁμονοίᾳ Ἁγνή διατήρησον. 
Τήν περικαλλῆ προσκυνοῦμεν Εἰκόνα Σου, Γεθσημανῆ ἐν τῷ ναῶ Θεοκυῆτορ εὐλαβῶς, τήν τοῦ θείου ἔρωτος φωτοειδῆ ὡς παστάδα αὐγάζουσαν, τάς διανοίας τῶν πίστει ὑμνούντων Σε.  
ᾨδή ε΄. Ὁ φωτίσας τῆ ἑλλάμψει.
Οἱ Προφῆται καί ὁ Νόμος διά Σοῦ ἐδοξάσθησαν, καί αἰνίγμασι πλείστοις Σέ τρανῶς διεχάραξαν· Σύ καί νῦν Πανάχραντε, πόλιν τῶν Ἱεροσολύμων, καταλαμπρύνεις Εἰκόνι Σου. 
πέρ φύσιν ἡ βλαστήσασα ῥάβδος ἐτύπου Σε, καί λυχνία Παρθένε χρυσῆ ἡ ἑπτάφωτος, τήν ἐν ὡραιότητι τῆς χάριτος ἐλλαμπομένην, Μῆτερ Σιών Παναμώμητε. 
Φωτοφόρον Σε Κυρίαν ἀληθῶς καθορῶμεν Σε, καθημένην πλησίον τοῦ Τάφου τῆς δόξης Σου. Πάντας οὖν καταύγασον ἐσκοτισμένους διανοίᾳ, Νύμφη Σιών ἀγλαόμορφε. 
ἀρρήτου φωταυγείας τῆς μορφῆς τοῦ προσώπου Σου, καί πολλῆς εὐλογίας, ἥν παρέχεις τοῖς δούλοις Σου, τοῖς πιστῶς προστρέχουσι Γεθσημανῆ ἐν τῷ χωρίῳ, Σοῦ τήν μορφήν κατασπάσασθαι.  
ᾨδή στ΄. Ἐκύκλωσεν ἡμᾶς.
Τῶν θλίψεων τοῦ βίου με ἀπάλλαξον, καί τῆς ἐχθρῶν κακώσεως, ἐν ἐξόδῳ τῆς ψυχῆς μου δυσωπῶ, Ἱεροσολύμων ἐγκαλλώπισμα, Μῆτερ Θεοῦ, τό καταθύμιον τῶν ὑμνούντων Σε. 
Οἰήσεως ἰῷ φαρμακευθέντα με, ἰάτρευσόν με Δέσποινα, ἀποπλύνουσα τῷ αἵματι Χριστοῦ, ῥύπον ὑπερήφανον καρδίας μου, μόνη Ἁγνή, Σιών Πριγκίπισσα ἡ ἀμόλυντος. 
Σοῦ μόνη ἡ επίκλησις χαρίζεται, εἰρήνην τοῖς γεραίρουσιν, ὀρθοδόξως τήν Μετάστασιν τήν Σήν, καί τοῖς σωτηρίας ἱκετεύουσιν ἐπιτυχεῖν, Σιών νεᾶνις ἡ πανυπέρλαμπρος. 
κ Σοῦ ἡμῖν ἀπάτωρ ἐπεδήμησεν, ὁ Λόγος Μητροπάρθενε, ὁ ἀμήτωρ πρό αἰώνων γεννηθείς, ἐκ τῆς τοῦ Πατρός ἀρρεύστως φύσεως, πύλη φωτός, Σιών ἁγίας βολίς ἡ ἄδυτος.   
Κάθισμα. Τον τάφον Σου, Σωτήρ.
Θεοῦ Μῆτερ Ἁγνή, ὡς Σιών Βασιλίδα, χειμάρρουν τῆς τρυφῆς, σωτηρίας ἐλπίδα, ἀκτῖνα τε τῆς κτίσεως, τῆς καινῆς ἐπουράνιον, τήν Εἰκόνα Σου, ἐπεγνωκότες τήν θείαν, φωτιζόμεθα, κατά ψυχήν καί καρδίαν, βοῶντες τό χαῖρε Σοι.  
ᾨδή ζ΄. Σέ νοητήν.
Νέου Ἀδάμ Μήτηρ ἀναδέδειξαι, τοῦ Παντοκράτορος Θεοῦ, δοξαστή καί ἐπεραστή· νέον γάρ κειμήλιον, Ἄχραντε ἐγνώρισας, τοῖς ἐν Σιών τήν Εἰκόνα Σου, ὡς ἁγιάσματος σκῆνος, καί σκεῦος θείας χάριτος. 
Σέ ἀνυμνῶ ὡς παστάδα ἄφθορον, καί πόλιν ἔμψυχον Θεοῦ, ἥν εὐφραίνουσι ποταμοῦ, πάντα τά ὁρμήματα, Ἁγνή ἀσπαζόμενος, τήν ὡραιόθετον ὄψιν Σου, τήν ἐν Σιών καθηλοῦσαν, ἀνθρώπων τά συστήματα. 
να τήν Σήν εἰς αἰῶνας δόξαν Σου, καί θεωρῶ καί ἀνυμνῶ, Σοί προσῆλθον ἐκδυσωπῶν, νῦν τε προγευόμενος τῆς ἀγαθωσύνης Σου, Φωτογεννῆτορ Παντάνασσα, ἡ ἐκ Σιών ὡς σαγήνη, καθέλκουσα τά πέρατα. 
ς ἐκ μαζοῦ θηλάζει τό νήπιον, Παρθενομῆτορ ἐν χαρᾷ, Σοί προσπίπτω τῇ καθαρᾷ, ἔκδιψος γενόμενος, τῆς Σῆς οἰκειώσεως, πανυπερπόθητε Δέσποινα, ἡ ἐν Σιών ἀμβροσίᾳ, μεθύσκουσα τούς ψάλλοντας.  
ᾨδή η΄. Αὕτη ἡ κλητή.
Νόμοι φυσικοί καί δεσμοί καταργοῦνται, ἐπάν προσατενίζω, τόν χαρακτῆρα τόν θεῖον, τοῦ προώπου τοῦ Σοῦ, ἐν Σιών Θεοκυῆτορ Πανάμωμε, τῆς κτίσεως πάσης, τό ἀπαράμιλλον κάλλος. 
Γέρας καί τιμήν τῆς Σιών Ἐκκλησίας, τήν ἄχραντον μορφήν Σου, κατανοοῦμεν Παρθένε, εὐωδίας Χριστοῦ, ἐμπιπλῶσαν τήν γῆν, τόν ἀέρα τε, καί θείας ἀγάπης, τούς ταπεινούς τῇ καρδίᾳ. 
γειρον Ἁγνή τήν πεσοῦσαν ψυχήν μου, διόρθωσιν μοι δοῦσα, καί τήν καλήν προθυμίαν, ἡ τό γένος ἡμῶν, ἀνυψώσασα μόνη τῷ Τόκῳ Σου, Σιών ἡ Κυρία, εὐλογημένη Μαρία. 
ύπον ἐμπαθῆ τῆς καρδίας μου πάντα, ἀμόλυντε Παρθένε, ἐναποκάθαρον τάχει, ἡ τεκοῦσα σαρκί, τόν Χριστόν ἀδιαφθόρως ἀπείρανδρε, Σιών θεῖον χάρμα, καί τῶν δαιμόνων τό τραῦμα.  
ᾨδή θ΄. Τύπον τῆς ἁγνῆς.
σμα τί Σοί προσενέγκωμεν, τῆ κιβωτῷ τοῦ θεϊκοῦ ἀπαυγάσματος, εἰ μή τήν φωνήν τοῦ Γαβριήλ τήν χαρμόσυνον, ἀνακράζοντες· χαῖρε Πανάμωμε, τῶν Ἱεροσολύμων, τό ἀποστίλβον Χριστοπήγιον. 
να εἰς αἰῶνας ἅπαντας, ἐκ τοῦ πλησίον μεγαλύνω Σε Δέσποινα, δέξαι μου τό πνεῦμα ἀκηράταις παλάμαις Σου, τῷ γλυκεῖ με Νυμφίῳ προσάγουσα, Σιών τῆς ἄνω μόνη, μετανοούντων προαπόλαυσις. 
όδον ἀληθῶς ἀμάραντον, εὐωδιάζον Παλαιστίνης τήν ἄρουραν, καί μοσχοβολοῦν τοῦ Παραδείσου τό ἄρωμα, ἡ Εἰκών Σου τοῖς πᾶσιν ἐπέφανεν, ὦ Σιωνίτης Νύμφη, ἡ πανωραία καί θελκτήριος. 
τῆς ὑπέρ νοῦν ἐλλάμψεως, τοῦ Σοῦ προσώπου Κόρη καί καθαρότητος, τόν νοῦν συγκινεῖ, καί τήν καρδίαν εἰς αἴνεσιν, ἀλαλήτοις ᾠδαῖς τῆς Σῆς χάριτος· χαῖρε Σιών Αὐγούστα, καί οἰκουμένης Αὐτοκράτειρα.  
Προσόμοια. 
Ἦχος ὁ αὐτός. Πανεύφημοι Μάρτυρες.
Πανάμωμε, Μήτηρ τοῦ Χριστοῦ, Νύμφη μυροβλύζουσα, τῆς παναγνείας τό ἄρωμα, τό ὑπερκόσμιον, χαῖρε δι’ Ἧς ὤφθη, ὁμωνύμῳ χάριτι, Χριστός, ὥσπερ φησίν ἐν τῷ Ἄσματι· Σοῦ γάρ τό ὄνομα, μύρον θεῖον ἐκκενούμενον, ὑπέρ πάντα, ὄντως τά ἀρώματα. 
Παρθένε ἀκήρατε Σιών, πάνσεπτον κειμήλιον, τήν Σήν Εἰκόνα τήν ἄχραντον, ἡμῖν ἐγνώρισας, ὡς σκηνήν ἁγίαν, καί πηγήν ἰάσεων, ὡς πέλαγος θαυμάτων καί χάριτος, ὡς καταφύγιον, τῶν ἐν πίστει ἐκβοώντων Σοι· χαῖρε Μήτηρ, Θεοῦ Ἀπειρόγαμε. 
ς πάνυ ὡραία ἡ μορφή, Σοῦ Θεογεννήτρια, ὡς ἱλαρόν Σου τό πρόσωπον, καί ἀγλαόφωτον, τήν παρθενικήν Σου, ἐκφαῖνον λαμπρότητα, δι’ ἧς καταφαιδρύνεις τά σύμπαντα, καί τόν Χριστόν ἡμῖν, ἐνδεικνύεις χαριέστατα, ὡς τοῦ κόσμου, Σωτῆρα καί Κύριον. 
Πανένδοξε Κόρη τῆς Σιών, Κυρία καί Δέσποινα, ἁμαρτωλῶν ἡ ἀντίληψις, καί ἡ παράκλησις, τῶν ἀπηλπισμένων, δέξαι τῆς καρδίας μου, τήν πόθῳ προσαχθεῖσάν Σοι αἴνεσιν, καί μή ἀπώσῃ με, τοῦ προσώπου Σου τόν δείλαιον, ἐν τῇ ὥρᾳ, τῆς Κρίσεως δέομαι.  
Δίστιχον·
Τούς ψάλλοντας Σοι πρῶτον ἐν Σιών Μῆτερ,
πρώτην στολήν ἔνδυσον ἐν δεξιοῖς Σου.

 

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Δέν έχει κουδούνι η αρετή να την γνωρίζεις με το κουδούνισμα.

 


Δεν έχει κουδούνι η αρετή να την γνωρίζεις με το κουδούνισμα. Το κουδούνι της αρετής είναι η ανοχή, η μακροθυμία, η υπομονή. Αυτά είναι τα στολίδια του μοναχού και παντός χριστιανού. 

 

ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ  

ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Επιστολή Ζ΄ 

σελ.67

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Ερωτικά προς Ιησούν | Χρίστος Τσιαμούλης

 

Στίχοι: 
Άγιος Ιωσήφ Ησυχαστής (κοιμήθηκε στις 15/28 Αυγούστου 1959)
Σύνθεση: Χρίστος Τσιαμούλης
Τραγούδι: Χρίστος Τσιαμούλης
Ενορχήστρωση: Θεόδωρος Κοτεπάνος

Μουσικοί: 
Τσιαμούλης Χρίστος (νέυ), Γκουβέντας Κυριάκος (βιολί), Καψοκαβάδης Αλέξανδρος (κιθάρα), Δορμπαράκης Στέφανος (κανονάκι), Ευκλείδου Σοφία (τσέλο), Κούρτι Ντάσο (ακορντεόν), Κουέλης Θεόδωρος (μπάσο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά)

Στίχοι 
Γλυκύτατέ μου Ιησού, βάλσαμον της ψυχής μου, 
αγάπη της καρδίας μου, αέρας της πνοής μου 
φως νοητόν, γλυκύτατον, ο έρως, η ισχύς μου, 
αγάπη πολυθαύμαστος, ο πόθος της ψυχής μου.

Η πίστις μου και η ελπίς, αγάπη μου γλυκεία, 
Σωτήρα ποθεινότατε, γλυκειά παρηγορία, 
ελθέ γλυκεία μου πνοή, ελθέ, ζωή μου θεία, 
φως των ομμάτων μου, ελθέ, γλυκειά μου θυμηδία.

Φλεγόμενος σ’ αναζητώ στους ουρανούς να σ’ εύρω, 
κι αφού σκιρτάς κατανοώ πως μέσα μου πως σ’ έχω· 
το σκίρτημά Σου φλέγει με, πλέον δεν υποφέρω 
να βρίσκωμαι εδώ στη γη, βαρύ σώμα να φέρω.

Πολλάκις πταίω, σε λυπώ και σε παραπικραίνω, 
πλην πάλιν Συ με αγαπάς, δεν στέκεις πικραμένος· 
πόσον γλυκύς, γλυκύτατος είσαι, αγαθέ Χριστέ μου! 
Αλλ’ άν μ’ αφήνεις, σύντομα σ’ αλησμονώ, Θεέ μου.

Όπου να ιδώ παντού Χριστός, πάσαν την γην πληρώνεις,
 εις έκπληξιν ανάγεις με, τας φρένας μου αλλοιώνεις· 
στην Λειτουργίαν έρχομαι δια να Σε κοινωνήσω 
και στην καλύβην στρέφομαι, πάλιν εκεί Σε βρίσκω.

Θαυμάζομαι, εξίσταμαι, εκπλήτομαι και φρίττω, 
πως όλα ταύτα γίνονται, δεν ημπορώ να είπω· 
κι αφού στο βάθος χάνομαι των θείων νοημάτων, 
στρέφω και πάλιν όπισθεν και την Αγάπη πιάνω.

Και φθέγγομαι πως σ’ αγαπώ, γλυκύτατε Χριστέ μου, 
Ιησού μου και Σωτήρα μου, Πανάγιε Θεέ μου, 
μην παύσης να διδάσκης με, μην παύσης να φωτίζης 
στο θέλημά Σου οδήγησε Εσύ καθώς γνωρίζεις.

Και πλούτιζέ με συνεχώς στην εδικήν Σου αγάπην 
και βάσταζε να βρίσκωμαι δια παντός με ταύτην, 
να χαίρω να ευφραίνωμαι με σένα τον Χριστόν μου
τον Κύριόν μου και Θεόν, εις αιώνας των αιώνων.




 

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ὀκτώηχοι Κανόνες ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΗΣ, ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ’



Ὀκτώηχοι Κανόνες 
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΗΣ, 
Ἱερομ. Εὐφροσύνου Σαββαΐτου

 


ΗΧΟΣ ΠΛΑΓΙΟΣ Δ΄ 
Ὁ Κανών, οὗ ἡ ἀκροστιχίς· 
Εὐφραίνου Γεθσημανῆ καί εὔφρανόν με. Ε(ὐφροσύνου). 
ᾨδή α΄. Ἁρματηλάτην Φαράω.
Εὐχαριστήριον ᾠδήν Σοι ἄσομαι, τῇ Εὐεργέτιδι, καί Θεοῦ Μητρί τε, εἰς Ἱεροσόλυμα, Γεθσημανῆ χωρίου Σου, πολιοῦχε Παρθένε, ἁμαρτιῶν μου συγχώρησιν, δάκρυσιν αἰτῶν ὁ ἀνάξιος. 
ψηλοτάτη ὑψηλῶν Βασίλισσα, Θεογεννῆτορ Ἁγνή, χαῖρε ἡ τό σῶμα, καί ψυχήν ἀστράψασα, χειροτονίας ἄνωθεν, μετασχοῦσα τε θείας, πνευματικόν Συ ἀνάδειξον, νοερᾶς εὐχῆς Ἱερέα με. 
Φωτοκυῆτορ Παναγία Δέσποινα, τό ὡραιότατον, τῶν ὡραίων πάντων, ἀληθῶς ὡράϊσμα, τήν πρώτην ὡραιότητα, τῆς ψυχῆς μου ὡραίᾳ, τῇ Σῆ μορφῇ μοι χορήγησον, ἥν ταῖς ἁμαρτίαις ἠμαύρωσα. 
ῆμα Θεοῦ ὑπό Ἀγγέλου Πάναγνε, καί γλῶσσαν ἄρρητον, ἤκουσας ἐμφρόνως, συλλαβοῦσα Κύριον· καί νῦν ἡμῶν διάνοιξον, τῆς καρδίας τά ὦτα, ἀγγελικῶς ἀκροάζεσθαι, καί ποιεῖν Θεῷ τά εὐάρεστα. 
ᾨδή γ΄. Ὁ στερεώσας κατ’ ἀρχάς.
κουσον θύγατερ ψυχή, καί ἐπιλάθου λαοῦ σου, κοσμικῆς τε προσπαθείας ἁπάσης, ἵν’ ὁ πάντων Βασιλεύς, καί ἡ Παρθένος Ἄνασσα, ἐπερασθῇ σου κάλλους, καί ἐκ Σιών ἐνσκηνώσῃ σοι. 
κετηρίαν ἐκτελῶν, ἐν τῷ σεπτῷ Σου τεμένει, πρό τῆς θείας Σου Εἰκόνος Μαρία, καί τῷ Τάφῳ Σου ἐστώς, γονυκλινής κραυγάζω Σοι· τάς νοεράς μου κόρας, Κόρη σεμνή φωταγώγησον. 
Νέαν μοι δώρησαι ζωήν, ἡ τήν Ζωήν τετοκυῖα, πρό τοῦ τέλους τῆς ἐνθάδε ζωῆς μου, ἵνα ζήσω διά Σέ, τήν Ζωοδόχον Δέσποιναν, ζωοποιῷ Σου νεύσει, παρά τήν ζῶσαν Εἰκόνα Σου. 
ρθρος ὑπάρχεις φαεινός, τῆς ἀπορρήτου ἡμέρας, καί γεννήτρια Ἡλίου ἀδύτου· διά τοῦτο οὖν καγώ, πρός Σέ ὀρθρίζω Ἄχραντε, ψυχήν καί νοῦν καί σῶμα, Γεθσημανῇ τῷ χωρίῳ Σου. 
ᾨδή δ΄. Σύ μου ἰσχύς.
μνος Σύ εἶ, τῶν Χερουβίμ, Ἀρχαγγέλων τε, ὕψος πέλεις, ἄβατον, ἀπρόσιτον, τοῖς ἀνθρωπίνοις συλλογισμοῖς, Ψαλμῶν καί Γραφῶν τε, ἀκροστιχίς καί ὑπόθεσις· διό πρό τῆς μορφῆς Σου, Σιωνίτισσα Νύμφη, Σέ αἰνῶ καί θερμῶς κατασπάζομαι. 
Γόνυ ψυχῆς, γόνυ καί σώματος κλίνω Σοι, ὑψωσάσῃ, τό γένος τό βρότειον, ἀπό τοῦ γήρως καί τῆς φθορᾶς, γονῇ ἀπειράνδρῳ, Ὑπεραγία πανάμωμε, γυνή εὐλογημένη, καί Σήν ὄψιν γεραίρων, ὥσπερ γέρας Σιών περιπτύσσομαι. 
πιλαβοῦ, ὡς συμπαθής τοῦ ἱκέτου Σου, ἐν τῇ ὥρᾳ, τῇ φρικτῇ τοῦ τέλους μου, καί μή ἐάσῃς τάς ζοφεράς, τάξεις τῶν δαιμόνων, διαπαντός ἀπολέσαι με· ὦ Δέσποινα καί Μήτηρ, τῶν Ἱεροσολύμων, τήν ψυχήν μου χερσί Σου παράλαβε. 
Θεοειδής καί περιφίλητος γέγονε, τοῦ προσώπου ἡ μορφή Σου Ἄχραντε, ἐν τῷ Ναῷ Σου τῷ λατρευτῷ, ἥν μόνον ὁρῶντες, ἁγιασμόν ποριζόμεθα· τῶν Ἱεροσολύμων, Παρθένε πανωραία, τήν ψυχήν μου δυσείμονα κάλλυνον. 
ᾨδή ε΄. Ἵνατί με ἀπώσω.
Σοῦ τήν θείαν Εἰκόνα, ὥσπερ κραταιόν περιτείχισμα ἔχομεν, καί ὅρμον γαλήνης, εἰς καιρόν τρικυμίας τῶν θλίψεων· Ἱεροσολύμων, παραμυθία ἡ γλυκεῖα, τήν πικρίαν ἡμῶν μεταποίησον. 
ἰσχύς μου Παρθένε, βράβευσόν μοι τάχει ὑγιείαν τοῦ σώματος, τῆς ψυχῆς τά ἕλκη, τῶν τραυμάτων ὁμοῦ θεραπεύουσα· Σύ δ’ ὡς Σιωνῖτις, πηγή ζωῆς καί τοῦ ἐλέους, τῶν Σῶν σπλάγχων ῥανίδα μοι ἔκχυσον. 
Μεσιτεία γενοῦ μοι, Κόρη τόν Υἱόν Σου ταχύ ἰλεοῦσα μοι, πόθῳ προσκυνοῦντι, τήν μορφήν καί τό πανσεπτον Μνῆμα Σου· ἴδε Παναγία, τήν συντριβεῖσαν μου καρδίαν, καί δικαίας με ῥῦσαι κολάσεως. 
λατόμητον ὄρος, θεοβάδιστον, πῖον, δασύ καί κατάσκιον, πίανον χερσί Σου, τῆς ψυχῆς μου τό ἄγονον ἔδαφος, βάδισον ἐντός μου, καί σκίασόν μου τήν πορείαν, ἐν τοῦ βίου τῷ καύσωνι Δέσποινα. 
ᾨδή στ΄. Τήν δέησιν ἐκχεῶ.
Νυττόμενοι, Σοῦ τῇ θείᾳ ἀγάπῃ, τῇ Εἰκόνι Σου προσμένομεν πόθῳ, καί τῷ σεπτῷ, παναγίῳ Σου Τάφῳ, σύν Ἀποστόλοις, Ἀγγέλοις τε μέλποντες· χαῖρε ἡ Μήτηρ τῆς Ζωῆς, καί ἡμῶν Θεοτόκε ἀντίληψις. 
ἄρρητος, εὐφροσύνη τοῦ κόσμου, εὔφρανόν μοι τήν καρδίαν Παρθένε, ἡμερτηκότος πολλά ὑπέρ πάντας, ἀλλά φιλοῦντος τήν Σήν ὡραιότητα, καί τήν μορφήν Σου τήν ἁγνήν, τοῦ λαβεῖν με τήν Σήν ἀγαθότητα. 
Κατάκειμαι, εἰς βυθόν ἀπωλείας, ἐπηρείαις τοῦ ἐχθροῦ ὀλισθήσας· μή οὖν Ἁγνή, βδελυχθῇς τήν ψυχήν μου, ἀλλ’ οἰκτειρήσασα πάλιν ἀνόρθωσον· τόν Σόν γάρ διακονητήν, τῆς μορφῆς καί τοῦ Τάφου Σου λύτρωσαι. 
Αἰτούμενον, σωτηρίαν Παρθένε, μετά πόθου καί ἀγάπης προσδέχου, Σόν ὑμνητήν, ἐξελοῦσα κινδύνων, καί πειρασμῶν καί παντοίων κακώσεων· Σύ οὖν Κυρία τῆς Σιών, ἀδοκήτων με φύλαξον πτώσεων. 
Κάθισμα. 
Ἦχος ὁ αὐτός. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τήν ὑπερβάσαν, τῶν Ἀγγέλων τά συστήματα, καί μεταστάσαν, ἀφθαρσίᾳ πρός ἀΐδια, μεγαλύνωμεν ὡς μόνην Θεοῦ Μητέρα· τῇ γάρ ὄψει τῆς Σῆς δόξης γόνυ κλίνοντες, καί τό Μνῆμα Σου Παρθένε ἀτενίζοντες, χαῖρε κράζομεν, τῆς Ζωῆς ἡ γεννήτρια. 
ᾨδή ζ΄. Οἱ ἐκ τῆς Ἰουδαίας.
άκωβ καλλονήν Σε, ἥν ὁ κάλει ὡραῖος Ἁγνή ἐφίλησε, φιλοῦντες προσκυνοῦμεν, φιλάγαθε Παρθένε, τόν παμφίλτατον Τάφον Σου, καί τήν φιλτάτην μορφήν, ἐν Ἱεροσολύμοις. 
λαφρόν με βαστάζειν, τόν ζυγόν τοῦ Κυρίου μου καταξίωσον, δεινά δέ τῆς κακίας, καί δυσβάστακτα ἄχθη, ἀποθέσθαι με ποίησον, κούφη νεφέλη Σιών, Κυρία Θεομῆτορ. 
περθαύμαστον ἔσχες, Σοῦ τήν σύλληψιν κόρη καί τήν λοχείαν ὁμοῦ· ἀλλά καιί ἐπ’ ἐσχάτων, θαυμάστωσον Παρθένε, ἐπ’ ἐμοί Σήν ἀντίληψιν, ἵνα θαυμάζων βοῶ· θαυμάτων θαῦμα χαῖρε. 
Φαρισαίου τούς τρόπους, διανοίᾳ καρδίᾳ τε ὑπερβέβηκα· διό Σύ Θεοτόκε, ταπείνωσιν ὡς σχοῦσα, τήν τελείαν ταπείνωσον, τήν ὑψηλήν μου ὀφρύν, ἵνα Σέ μεγαλύνω. 
ᾨδή η΄. Ἑπταπλασίως κάμινον.
ύσιν παθῶν ἀνάκοψον, καί τό πέλαγος ξήρανον, τῶν ἀνομιῶν μου, Παναγία Δέσποινα, ὡς πάλαι ἀνέστειλας, τῶν Κέδρων Σου τόν χείμαρρον, κατά τόν ναόν, τόν Σόν δεινῶς ἐκπεσόντα, καί ῥῦσαί με βοῶντα, τήν Ἁγνήν εὐλογεῖτε, Παρθένον καί Μητέρα, Χριστοῦ εἰς τούς αἰῶνας. 
πας ὁ νοῦς ἐκπλήσσεται, ἀλλά πῶς διηγήσεται, Σοῦ τά μεγαλεῖα, τῶν θαυμάτων Ἄχραντε; Θεόν γάρ ἐγέννησας, καί τήν ἀράν κατέλυσας, πάλαι τοῦ Ἀδάμ, καί τῆς Προμήτορος Εὔας· διό Σου τήν Εἰκόνα, καί τό θεῖον Σου Μνῆμα, κυκλοῦντες ἀνυμνοῦμεν, Χριστόν εἰς τούς αἰῶνας. 
Νῦν ἐκ Σιών ἐπέφανε, λαμπηδών τῆς θεότητος, ἡ ἀγλαεστάτη, Εἰκών τῆς Θεόπαιδος, μορφή θεοτύπωτος, σκηνή ἀχειροποίητος, χάριτος Θεοῦ καί ἀγαλλίαμα κόσμου, ἥν μόνον θεωροῦντες, καρδίας ἀνυψοῦμεν, καί Σέ δοξολογοῦμεν, Παρθένε εἰς αἰῶνας. 
τῆς κοιλίας γόνος Σου, τήν κοιλίαν ἐκένωσε, ἀπλήρωτον οὖσαν, τοῦ ᾍδου Πανάμωμε, καί Σέ ἀκηλίδωτον, παρθενικῶς ἐτήρησε, Ἧς τήν ἱεράν, κατασπαζόμεθα πίστει, Εἰκόνα ἐν Κοιλάδι, τῶν Κέδρων Παναγία, κηλούμενοι ἀρρήτως, ψυχῆ τε καί καρδίᾳ. 
ᾨδή θ΄. Ἐξέστη ἐπί τούτῳ.
Νοΐ ἀναλαβόμενος χοϊκῷ, Σοῦ τό ἄμαχον κράτος Πανάμωμε ἐκδυσωπῶ, τάχιον ἀπέλασον τόν ἐχθρόν, τόν πτερνιστήν ἀλάστορα, τοῦ καταπιεῖν με ὁλοτελῶς, ζητοῦντα Θεοτόκε, προσπίπτοντα ἐν πίστει, μετά δακρύων τῇ Εικόνι Σου. 
Μονήν Σου τήν ἁγίαν Γεθσημανῆ, μέχρι τέλους αἰῶνος περίσῳζε, ὡς Ἀγαθή, ἄτρωτον, ἀπήμαντον, ἀσινῆ, ἀπό ἐχθρῶν, αἱρέσεων, καί τούς διαμένοντας ἐν αὐτῇ, ὡς δούλους Σου οἰκείους, ἐν ὥρᾳ τῇ ἐσχάτῃ, ἀντιλαβοῦ καί διαφύλαξον. 
Εὐφραίνου καί ἀγάλλου Γεθσημανῆ, ὡς πλουτοῦσα τόν Τάφον τόν πάνσεπτον, οἵα τιμή, καί τήν πολυφίλητον καί τερπνήν, θαυματουργόν Εἰκόνα τε, τῆς Θεογεννήτορος καί Ἁγνῆς, τῶν Ἱεροσολύμων, ἐξάρχου καί ἐφόρου, Ἥν ἐπαξίως μεγαλύνωμεν. 
Εὐχάριστον, εὐγνώμονα τήν ᾠδήν, Παναγία Παρθένε τόν πλέξαντα, Σόν ἐραστήν, εὔφρανον καρδίαν τε καί ψυχήν, καί διά βίου ἴθυνον, πράττειν τά εὐάρεστα τῷ Κριτῇ, Θεῷ τε καί Υἱῷ Σου, ὅπως ἐν εὐφροσύνῃ, εἰς τούς αἰῶνας μεγαλύνῃ Σε. 
Προσόμοια. 
Ἦχος ὁ αὐτός. Ὤ τοῦ παραδόξου θαύματος.
Τάφον Ἁγνή τῆς Σῆς χάριτος, περικυκλοῦντες σεπτῶς, καί τήν θείαν Εἰκόνα Σου, ὡς τρυφῆς Παράδεισον, τόν Ναόν Σου νομίζομεν, ἐξ’ οὗ πηγάζεις ἀφθόνως Δέσποινα, τῆς ἀκενώτου, ζωῆς τά νάματα· ὅθεν με κείμενον, ῥυπαρῶς ἐν μνήματι τῶν ἡδονῶν, ἀπόπλυνον δέομαι, καί ἐξανάστησον. 
Σοῦ τήν πρεσβείαν ἀκοίμητον, ἐν οὐρανοῖς ἀληθῶς, ὡς πλουτοῦντες ἐλπίζομεν, σωτηρίας Ἄχραντε, τοῦ τυχεῖν ἱκεσίαις Σου· ἐπί τῆς γῆς δ’ ὄλβον κατέχοντες, τήν Σήν Εἰκόνα, τήν ἀχειρότευκτον, ἅμα τῷ Μνήματι, τῆς Σῆς Μεταστάσεως, Γεθσημανῆ χωρίῳ προστρέχοντες, Σέ μεγαλύνομεν. 
Σέ πλαστουργήσας Πανάμωμε, ἐκ τῆς πλευρᾶς τοῦ Ἀδάμ, ὁ Θεός ὁ προάναρχος, ἐκ τῆς Σῆς σεσάρκωται, παρθενίας ὡς ἄνθρωπος, καί τήν φθοράν βροτοῖς ἐνοικήσασαν, διά Σοῦ Κόρη ὅλως ἐξώκησε· Σύ οὖν ἐνοίκησον, συμπαθῶς καρδίᾳ μου τῇ ταπεινῇ, Παρθένε καί δειξον με, ναόν τῆς δόξης Σου. 
Μή μέ κενόν τῆς Σῆς χάριτος, ἀποδιώξῃς Ἁγνή, καί τῆς Σκέπης τῆς θείας Σου, μή ἀπογυμνώσῃς με, καί μηδέ ἀποπέμψῃς με, κατησχυμένον τόν Σοί προστρέχοντα, καί προσφυγόντα, τῇ εὐσπλαγχνίᾳ Σου· Σύν οὖν με φώτισον, ἴσχυνον, ὀχύρωσον καί τῆς φρικτῆς, ῥῦσαί με κολάσεως, ἐν ᾥρα Κρίσεως. 
Δίστιχον.
Ὀγδόης ἡμέρας ἀξίωσον Μῆτερ,Τούς ἤχοις ὀκτώ τήν μορφήν Σου ὑμνοῦντας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις