Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ἡ αἵρεση περί μολυσμοῦ ἀπό τήν Θεία Κοινωνία, 18-10-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου (Ἀπόσπασμα)

Πριν πούμε Δι’ ευχών, ήθελα να πω κάτι στην αγάπη σας. Δυστυχώς αυτή η αίρεση περί μολυσμού από την Θεία Μετάληψη επεκτείνεται, και δυστυχώς σε Ορθόδοξες περιοχές όπως στον Καναδά, ίσως και αλλού, στην Ρωσσία ίσως. Δίνουν την Θεία Κοινωνία με πολλές λαβίδες, το οποίο είναι μία βλασφημία και μία αποδοχή αυτής της θεωρίας ότι μπορεί κανείς να πάρει μικρόβια μέσα από την αγία Λαβίδα, η οποία όμως έρχεται σε επαφή με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Και όλο αυτό βέβαια είναι μία βλάσφημη θεολογία, μία αίρεση θα λέγαμε φοβερή.

Και βέβαια μπορεί αυτοί που το επέβαλαν να λένε ότι δεν το πιστεύουμε εμείς αυτό αλλά το κάνουμε για το Κράτος, για να μην μας κλείσει την Εκκλησία και για να μην μας βάλει πρόστιμα υπέρογκα, χιλιάδες δολάρια κλπ., αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι και η φαινομενική άρνηση είναι άρνηση. Μπορεί εκείνος που αρνείται να μην το πιστεύει, αλλά ο άλλος που τον ακούει το εισπράττει ως άρνηση.

Και οι πρώτοι Χριστιανοί παρακινούνταν φαινομενικά να αρνηθούν τον Χριστό για να σώσουν την ζωή τους αλλά δεν το έκαναν. Τους έλεγαν για παράδειγμα: κάντε πως ρίχνετε λίγο θυμίαμα στο βωμό κι ας μην τα πιστεύετε όλα αυτά προκειμένου να σας χαρίσουμε τη ζωή· ή υπογράψτε το λίβελο που λέγει ότι αρνείστε τον Χριστό (μην Τον αρνηθείτε εσείς, απλώς υπογράψετε το χαρτί ότι Τον αρνηθήκατε)· ή δώστε κάποια χρήματα τέλος πάντων και αγοράστε αυτό το χαρτί που λέγει ότι αρνηθήκατε τον Χριστό, κι εσείς μέσα σας ας πιστεύετε στον Χριστό κι αφήστε αυτούς τους ειδωλολάτρες να νομίζουν ότι αρνηθήκατε.

Όμως, ούτε αυτό το έκαναν γιατί και η φαινομενική άρνηση είναι άρνηση. Είναι προσβολή, είναι βλασφημία στον Χριστό. Γι’ αυτό ο Κύριος δεν μας είπε να πιστεύουμε μέσα μας και να ομολογούμε μέσα μας, αλλά μας είπε να ομολογούμε έμπροσθεν των ανθρώπων. Και όταν λέει των ανθρώπων, δεν εννοεί μόνο των πιστών αλλά και των απίστων. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν το μήνυμα της ομολογίας μας, ότι παραδεχόμαστε τα Ορθόδοξα δόγματα, την Ορθόδοξη Πίστη και την ομολογούμε ό,τι και αν κοστίσει αυτό ακόμα και αν κοστίσει την ίδια τη ζωή μας. Γι’ αυτό είπε ο Κύριος, μήν φοβάστε από αυτούς που σας απειλούν να σας σκοτώσουν το σώμα. Να φοβηθείτε Αυτόν που έχει την εξουσία να σας βάλει εις την κόλαση, στη γέννα του πυρός ή στην Βασιλεία του Θεού, και Αυτός είναι μόνο ο Κύριος και Θεός.

Δεν πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε αυτήν την βλάσφημη τακτική που εισήχθη στον Καναδά και όπου αλλού εισήχθη, αλλά να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να επαινέσουμε αυτούς τους Χριστιανούς που δεν συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία, σε αυτήν την βλασφημία, και φεύγουν από αυτές τις Εκκλησίες που … έχει επικρατήσει αυτή η βλάσφημη πρακτική να μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία με πολλές λαβίδες, με πολλά κουταλάκια, είτε μεταλλικά είτε πλαστικά.

Αυτά ήθελα να πω στην αγάπη σας για να προσευχηθούμε και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και να λέμε φανερά σε όλους ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, ούτε από την Θεία Κοινωνία, ούτε από τις Άγιες Εικόνες, ούτε από την ατμόσφαιρα που υπάρχει μέσα στο Ναό και τον συνωστισμό μέσα στο Ναό να αρρωστήσει κανείς. Και δεν χρειάζεται τίποτε από αυτά τα βλάσφημα μέτρα τα οποία προωθεί η Πολιτεία, η οποία δυστυχώς υπηρετεί τον Πονηρό. Και οι άνθρωποι που εν πολλοίς είναι στην εξουσία είναι αυτοί οι οποίοι πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε συντάσσονταν με τις αιρέσεις και με την βλασφημία στον Χριστό. …


Απομαγνητοφώνηση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις