Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Αγία Μορβέννα ή Μοργουέννα, προστάτις Μοργουενστόου Αγγλίας.

 

Αγία Μορβέννα ή Μοργουέννα, προστάτις Μοργουενστόου Αγγλίας.  
 5 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τα αρχεία της Κορνουάλης, η Αγία Μοργουέννα (Morwenna) ήταν μία από τις πολλές Αγίες κόρες του Αγίου Μπρύχαν (Brychan Brycheiniog) βασιλιά της Ουαλίας [6 Απριλίου]. Γεννήθηκε το 480 και έλαβε την εκπαίδευσή της στην Ιρλανδία προτού γίνει μία από τους Ουαλούς Αγίους οι οποίοι διέσχισαν την Κορνουάλη.

Η Αγία Μοργουέννα εγκατέστησε το σπίτι της σε ένα μικρό ερημητήριο στην περιοχή Χέννακλίφ (Hennacliff) - μεταφράζεται ως ο απόκρημνος βράχος των κορακιών (the Raven's Crag) - το οποίο έπειτα μετονομάστηκε σε Μοργουενστόου (Morwenstow). Στέκεται δίπλα στην κορυφή ενός ψηλού λόφου που ατενίζει τον Ατλαντικό, όπου η θάλασσα είναι σχεδόν μόνιμα θυελλώδης, και από όπου, με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, μπορεί κανείς να δει την ακτή της Ουαλίας.

Έχτισε μία εκκλησία εκεί, για τους ντόπιους με τα ίδια της τα χέρια. Κουβαλούσε τις πέτρες στο κεφάλι της, και μία μέρα εκεί που στάθηκε για να ξεκουραστεί, ανέβλυσε θαυματουργικά μία πηγή. Μπορεί να την δει ακόμη κανείς στα Δυτικά της Εκκλησίας.

Όταν πέθαινε, ο αδερφός της, Άγιος Νέκταν ο Χάρτλαντ [17 Ιουνίου], πήγε να την επισκεφθεί από το Χάρτλαντ (Hartland). Εκείνη τον παρακάλεσε να την σηκώσει έτσι ώστε να μπορέσει να δει για μία τελευταία φορά την γνωστή της ακτή. Θάφτηκε στην εκκλησία που έχτισε με τα ίδια της τα χέρια στο Μοργουενστόου.

Το όνομά της θεωρείται συγγενές με το ουαλικό morwyn που σημαίνει κόρη - παρθένος (maiden), αν και το πρώτο όνομα χρησιμοποιείται επίσης στη Βρετάνη και λέγεται ότι αποτελείται από "Mor" και "Gwenn", που σημαίνει "Λευκή θάλασσα" στη βρετονική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις