Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Μνήμη της αγίας ΝΟΝΝΗΣ, της μητρός του αγίου Γρηγορίου τον Θεολόγου.


Μνήμη της αγίας ΝΟΝΝΗΣ, της μητρός του αγίου Γρηγορίου τον Θεολόγου.

5 Αυγούστου

Νόννῃ θανούσῃ τῇ καλῇ καλὸς γόνος,
Καλὸν δίδωσιν ἐντάφιον τοὺς λόγους.

Καταγόμενη από την Καππαδοκία και αναθρεμμένη με την χριστιανική πίστη, η αγία Νόννα παντρεύτηκε τον Γρηγόριο, πρόκριτο της Ναζιανζού και μέλος της αίρεσης των Υψισταρίων. Χάρις στην υπομονή και τις προσευχές της κατάφερε να μεταστρέψει τον σύζυγο της που χρημάτισε σαράντα πέντε χρόνια επίσκοπος της πόλης. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν τρία παιδιά: η αγία Γοργονία [23 Φεβρ.], ο άγιος Καισάριος [9 Φεβρ.] και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος [25 Ίαν.] που της χάρισε ο Θεός εις απάντηση των προσευχών της.  
Ο άγιος Γρηγόριος ανέφερε συχνά στα έργα του την υποδειγματική ευσέβεια της μητρός του και έλεγε ότι ενδεδυμένη το σώμα μιας γυναίκας είχε ωστόσο μία ψυχή που την έκανε να υπερέχει των πιο γενναίων ανδρών. Η γη και τα πράγματα του κόσμου την κρατούσαν μόνο στον βαθμό που εκείνα μπορούσαν να αφιερωθούν στον Θεό και να της επιτρέψουν το γρηγορότερο να απέλθει στους ουρανούς. Αδιάφορη απέναντι στους καλλωπισμούς, είχε μοναδικό μέλημα να τιμά την εικόνα του Θεού την εντυπωμένη στην ψυχή της και μόνη ευγένεια θεωρούσε εκείνη της θεοσέβειας, χάρις στην οποία μπορούμε να γνωρίσουμε ότι προερχόμαστε από τον Θεό και ότι οφείλουμε να επιστρέψουμε στον Θεό. Κακουχώντας την σάρκα της με νηστεία καί νυχτερινές προσευχές, βεβαίωνε τα παιδιά της ότι θα πουλούσε τον εαυτό της και εκείνα μαζί της για να μοιράσει το αντίτιμο σε ελεημοσύνες στους φτωχούς. 
Ασθένησε μετά τον θάνατο του συζύγου της (371) και υπομένοντας την δοκιμασία μέ ευχαριστίες στον Θεό, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας στραμμένη προς το θυσιαστήριο, έτσι που ακόμη καί νεκρή έμοιαζε να προσεύχεται.
Ἀπολυτικίον. 
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
ς ἀλάβαστρον μύρον τῆς θείας χάριτος, τρισσοκλεῶς σου τοῖς τέκνοις, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, εὐωδίασας Ἁγία Νόννα ἔνδοξε, καὶ συζυγίας τῆς σεπτῆς, ὁ πολύτιμος κανὼν ἐδείχθης· διὸ πρεσβεύεις, τῷ Κυρίῳ ἐν παῤῥησίᾳ, ὑπὲρ τῶν πίστει ἀνυμνούντων σε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις