Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Αγία Εντάνα της Ιρλανδίας.


Αγία Εντάνα της Ιρλανδίας. 
5 Ιουλίου.
Η Αγία Εντάνα/Εδάνα (Edana) της Ιρλανδίας (επίσης Edaene, Etaoin, Edna, Eidyn) είναι μοναχή ιρλανδικής καταγωγής που έζησε στη συμβολή των ποταμών Σάνον (Shannon) και Μπόιλ (Boyle) κατά τον έκτο αιώνα. Το όνομά της σημαίνει «μικρή φωτιά» ή «μικρή φλόγα». 
Εκάρη μοναχή από τον Άγιο Πατρίκιο [17 Μαρτίου]. Είναι η προστάτιδα αγία πολλών ενοριών στη δυτική Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Τούαμ (Tuam) και Έλφιν (Elphin). Ένα ιερό πηγάδι, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, πήρε το όνομά της. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η πόλη του Εδιμβούργου, κοντά στην τοποθεσία όπου ίδρυσε ένα μοναστήρι, πήρε το όνομά της από την Αγία. 
Η πόλη του Εδιμβούργου, πρωτεύουσα της Σκωτίας, πιστεύεται ότι ονομάστηκε από την Αγία Εντάνα: «Dùn Édana», που σημαίνει «το κάστρο της Εντάνα» ή «το φρούριο της Εντάνα».

Η Αγία Εντάνα ταξίδεψε τελικά στη Σκωτία και ίδρυσε εκεί ένα μοναστήρι. Σκωτσέζοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η πόλη ονομάστηκε από ένα οχυρό που χτίστηκε εκεί γύρω στο 638 από τον βασιλιά Εδουΐνο (Edwin). Αφού κατέλαβε την τοποθεσία από το Gododdin, έχτισε το "Dùn Éideann" (για το "Dunedin") - το φρούριο του Eidyn. Ωστόσο, πολύ πριν από την εποχή του βασιλιά Εδουΐνου, υπήρχε το Ιερό της Εντάνα, όπου η Αγία ίδρυσε το μοναστήρι της.

Κοιμήθηκε οσιακά το 516 και η μνήμη της τιμάται 5 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις