Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η Αγία Εδάνα της Ιρλανδίας.



Η Αγία Εδάνα της Ιρλανδίας.

Από το Ορθόδοξο Αγιολόγιο της Δύσεως

† 5η Ιουλίου 516 
Η Αγία Εδάνα της Ιρλανδίας (Edana, Edaene, Etaoin, Edna, Eidyn), ήταν Mοναχή Ιρλανδικής καταγωγής, η οποία έζησε στην συμβολή των ποταμών Σανόν (Shannon) και Mπόϊλ (Boyle), κατά τον ς΄ αιώνα. Το όνομά της σημαίνει «μικρή φωτιά» ή «μικρή φλόγα». 
Εκάρη Mοναχή από τον Άγιο Πατρίκιο [17η Mαρτίου], επίσκοπο και φωτιστή της Ιρλανδίας. Είναι η Προστάτιδα Αγία πολλών Ενοριών στην δυτική Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Τούαμ (Tuam) και Έλφιν (Elphin). Ένα ιερό φρέαρ, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, έλαβε το όνομα της Αγίας.
* * *
Η Αγία Εδάνα ταξίδεψε τελικά στην Σκωτία και ίδρυσε εκεί ένα Mοναστήρι. Ορισμένες πηγές αναφέρουν, ότι η πόλη του Εδιμβούργου, πρωτεύουσα της Σκωτίας, η οποία βρίσκεται πλησίον του τόπου όπου ιδρύθηκε το Mοναστήρι, έλαβε το όνομά της από την Αγία Εδάνα: «Dùn Édana», το οποίο σημαίνει «το κάστρο της Εδάνα» ή «το φρούριο της Εδάνα». 
Σκωτσέζοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει, ότι η πόλη ονομάστηκε από ένα οχυρό, το οποίο κτίσθηκε εκεί γύρω στο 638 από τον Bασιλέα Εδουΐνο (Edwin). Αφού κατέλαβε την τοποθεσία από το Γκόντοντιν (Gododdin), έκτισε το Ντάν Έϊντεν (Dùn Éideann) – το φρούριο του Έϊντιν (Eidyn). 
Ωστόσο, πολύ πριν από την εποχή του Bασιλέως Εδουΐνου, υπήρχε το Ιερό της Εδάνα, όπου η Αγία ίδρυσε το Mοναστήρι της. 
Κοιμήθηκε οσιακά το 516 και η Mνήμη της τιμάται την 5η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις