Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

«Έτσι είναι, αν έτσι… νομίζετε, Άγιε Καστορίας!»



«Έτσι είναι, αν έτσι… νομίζετε, Άγιε Καστορίας!» 


Η κυβέρνηση –διά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκη– ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα εκδοθούν οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ο Λαός αμέσως αντέδρασε και ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ερωτώμενος από ακροατές στη διάρκεια της εκπομπής «Ψηλά τις κεραίες» (στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Antennes FM) για το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, απάντησε ότι: «Αυτό είναι θέμα κοινωνικής ελευθερίας και ελευθερίας του ανθρώπου, και όταν περιορίζεται η ελευθερία των ανθρώπων, αυτά πρέπει να τα βλέπουν εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων… Η τοποθέτησή μου είναι ότι θεωρώ ότι δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή πνευματικό»!! 
Κατόπιν τούτων των λόγων Σας, Σεβασμιώτατε Άγιε Καστορίας, ασπαζόμενος νοερά την αγίαν Δεξιάν Σας, επιτρέψτε μου να σας παρακαλέσω καί προτείνω:

1) Για ένα τέτοιας μείζονος σημασίας θέμα, το οποίο επί δεκαετίες ταλανίζει τον ελληνικό Λαό και την Εκκλησία, να μην σπεύδετε σε τοποθετήσεις, πριν να αποφανθεί αρμοδίως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας (υπόσχεση που δώσατε και κατά τη χειροτονία Σας ενώπιον του Λαού και του Θεού). Η Αγία μας Εκκλησία δεν αποφαίνεται ανάλογα με τον λογισμό καθενός Δεσπότη, Ηγουμένου, Ιερέα… Η Εκκλησία οφείλει να θεωρεί το θέλημα του Κυρίου της και αυτό –αποκλειστικά και μόνο– να εκφράζει. 
2) Είσθε από τους νεότερους Επισκόπους της Εκκλησίας. Φρονώ ότι δεν περιποιεί τιμή εις την Υμετέρα Σεβασμιότητα να σπεύδετε να τοποθετηθείτε για ένα τέτοιας μείζονος σημασίας θέμα, πριν να τοποθετηθούν παλαιότεροι και έμπειροι Αρχιερείς και μάλιστα, ο σεβαστός Γέροντάς σας, Άγιος Ναυπάκτου, ο οποίος διακρίνεται για τον θεολογικό του νου. 
3) Όσον αφορά τη δήλωσή σας ότι: «η ελευθερία των ανθρώπων» δεν είναι θέμα της Εκκλησίας, δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω, διότι εκθέτει ανεπανόρθωτα την Αγία μας Εκκλησία, η οποία φυλάττει επί αιώνες εν ευχαριστία και ευγνωμοσύνη το θεόσδοτο δώρο της ελευθερίας. 
4) Είναι δε ανεπίτρεπτη και άστοχη η τοποθέτησή Σας, κυρίως διότι αντίκειται στη διαχρονική θέση της Εκκλησίας κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η οποία έχει επανειλημμένως εκφρασθεί μέσα στους ι. ναούς (διά επισήμων εγκυκλίων) και έχει αποφανθεί πως είναι θέμα πνευματικό· και έχει δώσει εντολή στον Λαό να επαγρυπνεί· και καλώς ο Λαός αντιδρά, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Ας σημειωθεί δε, ότι α) η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να αναιρέσει τον εαυτό της και β) έκτοτε δεν απεφάνθη διαφορετικά. 
Για όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε ταπεινά να ανακαλέσετε με δελτίο τύπου την άστοχη τοποθέτησή Σας, εναρμονιζόμενος απολύτως με τις μέχρι τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους της Εκκλησίας και προτρέποντας τον Λαό να εναρμονισθεί και αυτός με το πνεύμα των μέχρι τώρα εγκυκλίων. 
Σας αφιερώνω το βίντεο από τη Λαοσύναξη της Εκκλησίας (Ιούνιος 2000) για τις ταυτότητες και την υπογραφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου γι’ αυτές (μία εκ των τριων εκατομμυρίων υπογραφών που συνελέγησαν).

 

Ταπεινά μετ’ εκτιμήσεως και ευλαβείας, ασπαζόμενος την αγίαν και χαριτόβρυτον δεξιάν Σας και εξαιτούμενος τας αγίας και θεοπειθείς ευχάς Σας, καθώς και τη συγχώρηση για την παρούσα.

Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου

«Παναγία, η Φοβερά Προστασία»

11-7-2023, παραμονή της μνήμης του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου (αν κάτι Σας υπομιμνήσκεται εις τον νου…).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις