Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

O άγιος Nεομάρτυς Aγγελής, ο εν Kωνσταντινουπόλει μαρτυρήσας κατά το ‚αχπ΄ [1680] έτος, ξίφει τελειούται.


πηγή: εδώ 

O άγιος Nεομάρτυς Aγγελής, ο εν Kωνσταντινουπόλει μαρτυρήσας κατά το‚ αχπ΄ [1680] έτος, ξίφει τελειούται

Η ακολουθία του Αγίου εδώ  

Άνθρωπος ην μεν, Aγγελής κατ’ ουσίαν,
Tμηθείς δε ώφθη, Άγγελος συν Aγγέλοις.
Ο άγιος Αγγελής ζούσε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Σουλτάνου Μωάμεθ Δ΄(1618-1687). Χρυσοχόος στην τέχνη και πατέρας έξι παιδιών, βρέθηκε μια μέρα με φίλους του στο χωριό του αγίου Στεφάνου για την εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι συμμετέχοντες στο πανηγύρι , (μεταξύ των οποίων και τούρκοι), αντάλλαξαν τα σαρίκια τους με τα σκουφιά των χριστιανών.

Τη επομένη, όταν συνήλθαν απ’ το μεθύσι, οι τούρκοι ρώτησαν τον Αγγελή γιατί δεν φορεί το τούρκικο σαρίκι, διότι κατ' αυτούς αφού το είχε φορέσει έστω και μια φορά, είχε πλέον τουρκέψει. Έκπληκτος ο μάρτυς διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως πάντα ήταν χριστιανός. Οι τούρκοι όμως, που ζητούσαν αφορμή, τον άρπαξαν ως προδότη της πίστεως τους και τον οδήγησαν στον κριτή και εν συνεχεία στον βεζύρη. Ο βεζύρης με κολακείες προσπάθησε να τον φέρει στην γνώμη του, αλλ’ όταν είδε ότι ο άγιος με πολύ ζήλο ομολογούσε πως ήταν χριστιανός και ότι χριστιανός ήθελε να πεθάνει, οργίστηκε και πρόσταξε να τον ρίξουν στην φυλακή και εκεί να τον βασανίσουν.

Την άλλη μέρα οι τούρκοι, έφεραν στο δεσμωτήριο και την γυναίκα του , για να τον παρακινήσει με τα δάκρυά της να αρνηθεί την πίστη του. Επειδή όμως τίποτα δεν κατόρθωσαν, ο βεζύρης πρόσταξε να τον θανατώσουν. Οι δήμιοι τον οδήγησαν τότε μπροστά στο παλάτι, όπου και τον αποκεφάλισαν την 1η Σεπτεμβρίου 1680. Κατά τα μεσάνυκτα ουράνιο φως ως στύλος πυρός κατέβηκε και στάθηκε για πολλή ώρα πάνω από το μαρτυρικό του λείψανο. Οι τούρκοι, φοβηθέντες μήπως οι χριστιανοί τον τιμήσουν για άγιο, έδωσαν διαταγή να ριφθεί το λείψανό του στην θάλασσα. Πρόφθασε όμως ο σύλλογος των γουναράδων να τον αγοράσει από τον αγά και να τον μεταφέρουν στην νήσο Πρώτη, όπου τον ενεταφίασαν με πολλές τιμές στη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την 1η Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις