Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη η Ρωμαία.

ΠΗΓΗ:ΕΔΩ
Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη η Ρωμαία. 
 21 Ιουλίου.

Η Αγία Παρθενομάρτυς Πραξέδη έζησε στη Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Αγίου Αποστόλου Πουδέντου ή Πούδη εκ των Εβδομήκοντα (τιμάται 14 Απριλίου) και της Κλαυδίας Ρουφίνας (αναφέρονται εκ του Αποστόλου Παύλου στην Β' προς Τιμόθεον επιστολή 4,21: Ασπασαι Πρίσκαν καὶ ᾿Ακύλαν καὶ τὸν ᾿Ονησιφόρου οἶκον. ῎Εραστος ἔμεινεν ἐν Κορίνθῳ, Τρόφιμον δὲ ἀπέλιπον ἐν Μιλήτῳ ἀσθενοῦντα. σπούδασον πρὸ χειμῶνος ἐλθεῖν. ᾿Ασπάζεταί σε Εὔβουλος καὶ Πούδης καὶ Λίνος καὶ Κλαυδία καὶ οἱ ἀδελφοὶ πάντες. ῾Ο Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς μετὰ τοῦ πνεύματός σου. ῾Η χάρις μεθ' ὑμῶν· ἀμήν.) και εγγονή του Κουίντου Κορνήλιου Πουδέντου, ενός ρωμαίου γερουσιαστή ο οποίος μαζί με την γυναίκα του Πρισκίλλα ήταν από τους πρώτους κάτοικους της Ρώμης οι οποίοι βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο και προσέφεραν φιλοξενία στον Άγιο Πέτρο καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη. Η Αγία είχε και άλλα 3 αδέλφια, την Αγία Μάρτυρα Πουδεντιάνα [19 Μαΐου] και τους Αγίους Μάρτυρες Νοβάτο και Τιμόθεο [20 Ιουνίου] που συνδέονται με τον Άγιο Πίο Α', Πάπα Ρώμης [11 Φεβρουαρίου].

Η Αγία Πραξέδη μαζί με την αδελφή της και με τη βοήθεια του Αγίου Ιερομάρτυρος Πίου έχτισαν κρυφά βαπτιστήριο μέσα στην ιδιωτική εκκλησία που είχε ιδρύσει κρυφά ο Άγιος Πούδης στο σπίτι του και εκεί κατηχούσαν και βάπτιζαν τους ειδωλολάτρες. Ο ναός αυτός στην αρχή ονομαζόταν του Ποιμένος και αργότερα αφιερώθηκε στην Αγία Πουδεντιανή και είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Ρώμης. Διαμοίρασε όλο της τον πλούτο στους φτωχούς και μαζί με τα Άγια αδέλφια της έθαβαν τα σώματα των χριστιανών κατά την διάρκεια των διωγμών.

Μαρτύρησε το 164 μ.Χ. όταν συνελήφθη για την δράση της. Η Αγία Πραξέδη θάφτηκε μαζί με την αδελφή της δίπλα στον πατέρα τους Άγιο Πούδη στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Αργότερα, τον 4ο αιώνα, ένας ναός χτίστηκε προς τιμήν της όπου ο Άγιος Πασχάλης Α' Πάπας Ρώμης [11 Φεβρουαρίου] ανακαίνισε το 817 μ.Χ. και μετέφερε εκεί τα ιερά λείψανά της μαζί με αυτά της αδερφής της. Στην αγιογραφία η Αγία απεικονίζεται μόνη της ή μαζί με την αδελφή της Αγία Πουδεντιάνα να σπογγίζουν το αίμα των Μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις