Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Μνήμη της ευρέσεως των ιερών λειψάνων της Οσίας μητρός ημών Ροσαλίας της εν Πανόρμω της Σικελίας.



Μνήμη της ευρέσεως των ιερών λειψάνων της Οσίας μητρός ημών Ροσαλίας της εν Πανόρμω της Σικελίας. 
15 Ιουλίου.
Η Αγία Ροσαλία, νορμανδικής καταγωγής, έγινε μοναχή σε ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι του Παλέρμο και στη συνέχεια εμόνασε σε σπήλαιο, στον λόφο Πελεγκρίνο έξω από την πόλη όπου υπήρχε ελληνικό παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου.

Εκοιμήθη οσιακά την 4η Σεπτεμβρίου του 1160. Στις 15 Ιουλίου του 1624 βρέθηκαν θαυματουργικά τα ιερά λείψανά της μέσα στο σπήλαιο όπου ασκήτευσε και σταμάτησε την επιδημία της πανώλης που μάστιζε το Παλέρμο.

Η Αγία Ροζαλία γεννήθηκε και έζησε στην Σικελία κατά τον 12ο αιώνα. Εκείνη η περίοδος χαρακτηριζόταν από μια θρησκευτική άνθιση καθώς οι Νορμανδοί είχαν εκδιώξει τους Άραβες κατακτητές του νησιού. Σε αυτό το κλίμα θεμελίωσης και ανέγερσης μεγάλων μοναστηριών η Αγία Ροζαλία ακολούθησε το κάλεσμα που της απηύθυνε ο Ύψιστος και έγινε μοναχή σε ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι και αργότερα ερημίτισσα.

Αποτραβήχτηκε, λοιπόν, σε ένα σπήλαιο του όρους Πελεγκρίνο, όπου σύμφωνα με την παράδοση κοιμήθηκε οσιακά στις 4 Σεπτεμβρίου 1160.

Το 1624, όταν ο πληθυσμός του Παλέρμο είχε αποδεκατιστεί από την πανώλη, η Αγία Ροσαλία εμφανίστηκε σε όνειρο σε μια ασθενή και σε έναν κυνηγό υποδεικνύοντας το δρόμο που οδηγούσε στο σημείο όπου κείτονταν τα ιερά λείψανά της και τους ζήτησε να τα φέρουν λιτανευτικά στην πόλη. Όπως και συνέβη. Από όποιο σημείο της πόλης περνούσαν τα ιερά της λείψανα οι ασθενείς θεραπεύονταν ως εκ θαύματος και η πόλη καθαρίστηκε πλήρως από την πανώλη μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Έκτοτε, στο Παλέρμο η Λιτανεία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις