Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Εμέρικ (Ίμρε), υιός του Αγίου Στεφάνου Α' Βασιλιά της ΟυγγαρίαςΆγιος Εμέρικ (Ίμρε), υιός του Αγίου Στεφάνου Α' Βασιλιά της Ουγγαρίας. 
 2 Σεπτεμβρίου (κοίμηση) και 4 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Εμέρικ, ουγγρ. szent Imre (π. 1007 - 2 Σεπτεμβρίου 1031) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν πρίγκιπας της Ουγγαρίας. Το όνομά του εκφέρεται και ως Ίμρε, Εμέρικος, Ερρίκος, Αμέρικος, Εμερύ. Ήταν γιος τού Αγίου Στεφάνου Α' της Ουγγαρίας [20 Αυγούστου] και της Αγίας Γκίζελα των Οθωνιδών [1η Φεβρουαρίου και 7 Μαΐου], κόρης τού Ερρίκου Β' δούκα της Βαυαρίας. Θεωρείται ο δεύτερος γιος και έλαβε το όνομα τού θείου του, Αγίου Ερρίκου Β' της Γερμανίας [13 Ιουλίου]. Ο πρώτος γιος τού Στεφάνου Α' απεβίωσε ανήλικος. 
Μορφώθηκε στην ηλικία των 15 - 23 ετών από τον Βενεδικτίνο μοναχό Άγιο Γεράρδο, αργότερα Επίσκοπο Τσανάντ [24 Σεπτεμβρίου] από τη Βενετία με αυστηρό και ασκητικό πνεύμα. Επρόκειτο να γίνει ο επόμενος μονάρχης της Ουγγαρίας και ο πατέρας του έγραψε προειδοπιήσεις για να τον προετοιμάσει για τη θέση του μάλιστα προσπάθησε να τον κάνει συμβασιλιά. 
Το 1031 ο Άγιος Εμέρικ κυνηγούσε, όταν ένας αγριόχοιρος τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αυτό έγινε μάλλον στο Χεγκυκοσσέντιμρε (νυν Σαντίμρεου Ρουμανίας) και τάφηκε στη βασιλική Σεκεσφεχερβάρ. Πολλές θαυματουργικές θεραπείες και μεταστροφές στον Χριστιανισμό έγιναν επάνω από τον τάφο του, έτσι το 1083 ο Λαδίσλαος Α' της Ουγγαρίας έκανε ανακομιδή των οστών του με μία μεγαλοπρεπή τελετή.

Ανακηρύχθηκε Άγιος για την ευσεβή και με αγνότητα ζωή του, μαζί του αγιοποιήθηκαν ο πατέρας του Στέφανος Α' και ο παιδαγωγός του Άγιος Γεράρδος τού Τσανάντ. 
Ο Άγιος Εμέρικ συχνά απεικονίζεται σε πανοπλίες με στέμμα και κρίνο. Μερικοί Ούγγροι πιστεύουν ότι από αυτόν ονομάστηκε ο Αμέρικο Βεσπούτσι
και συνακόλουθα η Αμερική. 
Νυμφεύτηκε το 1022 την Ειρήνη Μονομαχίνα (συγγενή τού Κωνσταντίνου Θ'), ή μία των Αργυρών (από τον Οίκο τού Ρωμανού Γ'). Άλλοι λένε, ότι ήταν η Πατρικίσα των Τρπιμιρόβικ, κόρη τού Κρεσιμίρ Γ' της Κροατίας ή ίσως η Ριχέτσα των Πιαστ, κόρη τού Μιέσκο Β' Λάμπερτ της Πολωνίας ή μία αδελφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις