Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Τυσίλλιος

Άγιος Τυσίλλιος
8 Νοεμβρίου 
Ο Άγιος Τυσίλλιος (Tysilio) ήταν ένας Ουαλός επίσκοπος, πρίγκιπας και λόγιος, γιος του βασιλιά του Powys, Brochwel Ysgithrog, μητρικός ανιψιός του μεγάλου ηγουμένου Dunod του Bangor Iscoed και εκκλησιαστικός ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Ουαλίας κατά την στενάχωρη περίοδο του ανοίγματος του εβδόμου αιώνα. 
Ο πρίγκιπας Άγιος Τυσίλλιος (ή Sulio) ήταν ο δεύτερος γιος του Brochfael Ysgythrog. Άφησε την αυλή του πατέρα του σε νεαρή ηλικία για να καταφύγει στο έλεος του Ηγούμενου Gwyddfarch του Caer-Meguaidd (Meifod) και να τον παρακαλέσει να τον κάνει μοναχό. 
Μία ένοπλη ομάδα στάλθηκε από τον πατέρα του για να τον φέρει πίσω (γιατί τον ήθελαν για πρίγκιπα), όμως στο τέλος ο βασιλιάς Brochfael πείστηκε για το ότι ο γιος του θα έπρεπε να μείνει εκεί. 
Πιθανόν, ο Άγιος Τυσίλλιος να ξεκίνησε τη δράση του σαν μοναχός από το Trallwng Llywelyn (Welshpool) και έπειτα έμεινε στο Meifod όπου λένε ότι ήρθε σε επαφή με τον Gwyddvarch και τον Άγιο Beuno [τιμάται 21 Απριλίου]. 
Φοβούμενος για περαιτέρω προβλήματα από την οικογένεια του, ο Άγιος Τυσίλλιος έθεσε σαν βάση για το ερημητήριο του το Ynys Tyslio (το νησί της Εκκλησίας) στην περιοχή Menai Straits και έγινε ένας μεγάλος Ευαγγελιστής στο Ynys Mon (Anglesey). Πέρασε εφτά χρόνια εκεί πριν να επιστρέψει στο Caer-Meguaidd (Meifod) όπου αναδείχθηκε σε ηγούμενος. Ο Άγιος Τυσίλλιος έχτισε και πάλι το Αββαείο - Εκκλησία και τα πράγματα κύλησαν ειρηνικά για λίγο. Ίδρυσε τη δεύτερη εκκλησία στο Meifod. 
Η ημέρα που τιμάτε η μνήμη του είναι η 8η Νοεμβρίου. Μετά τον θάνατο του αδερφού του Αγίου Τυσιλλίου, η κουνιάδα του, βασίλισσα Gwenwynwyn, αποφάσισε να τον παντρευτεί και να τον ανεβάσει στο θρόνο του Powys. 
Αντιδρώντας και στις δύο προτάσεις, ο Άγιος αρνήθηκε και ίδρυσε το μοναστήρι του διωκόμενος από την τοπική εξουσία. Τελικά αποφάσισε να φύγει για τη Βρετανία ακολουθούμενος από πολλούς. 
Ο Άγιος Τυσίλλιος ταξίδεψε μέσα από το Dyfed και διέσχισε το κανάλι του Saint Suliac (είναι μια κοινότητα στο Ille-et-Vilaine τμήμα στην Βρετάνη στη βορειοδυτική Γαλλία), όπου εγκατέστησε δεύτερο μοναστήρι. 
Ο Άγιος Τυσίλλιος κοιμήθηκε και θάφτηκε στο Αββαείο του Saint Suliac το 640. Σήμερα το όνομα του τιμάται σε πολλές εκκλησίες και πολλές περιοχές της Βόρειας Ουαλίας φέρουν το όνομα του. Ποιο γνωστή είναι η περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει το ποιο μακρύ όνομα, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, το οποίο μεταφράζεται στα Αγγλικά σαν "Η εκκλησία του Αγίου Mary μέσα στην κοιλότητα της λευκής φουντουκιάς δίπλα σε μια γρήγορη ρουφήχτρα και η εκκλησία του Αγίου Τυσιλλίου της κόκκινης σπηλιάς." Το όνομα είναι μια εφεύρεση του 19ου αιώνα για την έκρηξη της τουριστικής μπίζνες στην περιοχή. 
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Άγιο δείτε το βιβλίο της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη-Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία. Εκδόσεις, Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Μήλεσι, Ωρωπός Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις