Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Όσιος Λουκάς ο εν τω Μερκουρίω της Καλαβρίας


Όσιος Λουκάς ο εν τω Μερκουρίω της Καλαβρίας. αδελφός του Οσίου Φαντίνου του Νέου. 
 21 Νοεμβρίου.

Ο Όσιος Φαντίνος γεννήθηκε στην Καλαβρία το 902 μ.Χ. και οδηγήθηκε από τον πατέρα του, σε ηλικία 8 ετών, στον Άγιο Ηλία τον Σπηλαιώτη, ο οποίος σε ηλικία 16 ετών του αναθέτει διάφορα διακονήματα αφού τον ενέδυσε το μοναχικό σχήμα. Όταν ο Άγιος Ηλίας εκοιμήθη, ο Όσιος Φαντίνος αφιερώθηκε στην ερημική ζωή, για 18 χρόνια στην άγρια μοναστική περιοχή, ανάμεσα στη Λουκανία, την Καλαβρία και το Σιλέντο, το όρος Μερκούριον, διάγοντας μια ζωή έντονης ασκήσεως και κακοπάθειας. 
Εκείνη την εποχή ετοίμασε δύο ερημητήρια, το ένα για τη μητέρα και την αδελφή του, και το άλλο για τον πατέρα και τους αδελφούς του. Ο πρώτος του αδελφός Κοσμάς, ήταν ήδη μαθητής του Αγίου Ηλία του Σπηλαιώτου. Ο Όσιος Λουκάς που εορτάζει σήμερα, τοποθετήθηκε από τον Όσιο Φαντίνο οικονόμος των μοναχών, ώστε να μπορεί ο ίδιος να αφιερωθεί χωρίς περισπασμούς στην ησυχαστική ζωή. 
Ο Όσιος Λουκάς ακολούθησε αργότερα τον Άγιο Νείλο τον Καλαβρό στις περιπλανήσεις του στο Σιλέντο και μέχρι το μοναστήρι του Βαλλελούτσε (Valleluce) στο Μόντεκασσίνο (Montecassino) στην ηγουμενία του οποίου τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Νείλο. 
Εκοιμήθη το 991 μ.Χ. και θάφτηκε στο νάρθηκα της εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις