Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Ἀγιος Αντώνιος και οι πειρασμοί του.


Ἀγιος Αντώνιος και οι πειρασμοί του.
Αυγοτέμπερα σε ξύλο και μελάνια σε χαρτί Lokta.
64×44 εκ. 2019-2020.

πηγή: εδω 

Το Φθινόπωρο του 2019 έφτιαξα μια εικόνα του αγίου Αντωνίου στα πλαίσια ενός μαθήματος. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της ένθεσης της εικόνας σε ένα πλαίσιο αρκετά φαρδύ ώστε να δεχτεί μια αφήγηση των πειρασμών του όπως καταγράφονται στον εκτενή βίο του αγίου. Μερικούς μήνες μετά η ιδέα έγινε πραγματικότητα και η ολοκληρωμένη εικόνα του αγίου Αντωνίου με τους πειρασμούς του είναι έτοιμη. 
Η κεντρική ιδέα ήταν να υπάρχει μια μονοχρωματική αφήγηση που να λειτουργεί ως διάκοσμος στο κυρίως θέμα αλλά να είναι ταυτόχρονα και μια εικαστική δράση που να στεφανώνει το σχετικώς στατικό μπούστο του αγίου ώστε να αναδεικνύεται περισσότερο η μακαριότητα της ησυχίας του. 
Η δράση περιγράφει τους πειρασμού του με τρόπο συνοπτικό και συντετμημένο. Αρχίζει στο κάτω αριστερό μέρος και κινείται προς τα δεξιά για να καταλήξει στο κάτω δεξιό μέρος της εικόνας. Βασική επιδίωξη ήταν να γίνει η καταγραφή των δαιμόνων με ένα τρόπο που να παραπέμπει αλλά να μην περιγράφει κάποια ιδιαίτερη μορφή την οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχουν. Επέλεξα να εικονίζονται-σημαίνονται οι δαίμονες ως μάσκες τραγικών μορφών που εκφράζουν φόβο, τρόμο, απελπισία και απόγνωση. Η επιλογή της μάσκας-προσωπείου έγινε με το σκεπτικό πως ο διάβολος δεν είναι άλλο παρά ένα προσωπείο, ένα ψεύτικο “πρόσωπο” που ζητά να παραπλανήσει, να αποπλανήσει και να σύρει στον χαμό τον άνθρωπο, στον χαμό της στείρας ατομικότητας και της ακοινωνησίας. Ο άγιος Αντώνιος εικονίζεται ιστάμενος σε τρία σημεία. Στην αρχή στο μέσον και στο τέλος της αφήγησης. Εικονίζεται πάντα προσευχόμενος στραμμένος εις εαυτόν και στην εικόνα του Χριστού που είναι η αναφορά του. Έτσι δεν προσβάλλεται ούτε από τα παλάτια και τα υλικά αγαθά που του παρουσιάζονται αρχικά, ούτε από την ηδονή ανέραστων σαρκικών ερώτων που έρχονται ύστερα, ούτε από την γυμνή ωραιότητα μιας απρόσωπης σκοτεινής γυναίκας, ούτε σκιάχτηκε από τον φόβο της παρουσίας τερατόμορφων πλασμάτων και φυσικά δεν συγκινείται από την κολακεία που του προσφέρει ο διάβολος με την μορφή νέου παιδιού. Όλος ο χώρος είναι γεμάτος από την παρουσία προσωπείων τραγικών που με την άτακτη τοποθέτησή τους στον χώρο δημιουργούν ταραχή και φασαρία επιχειρώντας ματαίως να τον διασπάσουν από το έργο της προσευχής και να αλλάξουν την κατάσταση της καρδιάς του.
Ο Αντώνιος έμεινε μέχρι τέλους στέρεος στην πίστη του και στην αγάπη του Χριστού και της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις