Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πολλά και καίρια ζητήματα στοιχειώνουν την παρουσία των δύο κομμάτων, τα οποία με διαφόρους τρόπους επικαλούνται την χριστιανική ταυτότητα (της "Νίκης" και της "Ελληνικής Λύσης")


Πολλά και καίρια ζητήματα στοιχειώνουν την παρουσία των δύο κομμάτων, τα οποία με διαφόρους τρόπους επικαλούνται την χριστιανική ταυτότητα (της "Νίκης" και της "Ελληνικής Λύσης"). Φρονώ ότι εδώ χρειάζεται απαιτητική προσοχή στο εξής:
Το επίδικο ζήτημα είναι καθαυτές οι θέσεις και οι στάσεις τους, και η όποια απόκλισή τους από την ευαγγελική οπτική (όπως η έμφαση στην αυτοχθονία και η κλίση στην θεοκρατία). Χρειάζεται λοιπόν αναμέτρηση με τις θέσεις και τις στάσεις. Αυτό είναι δουλειά ουσίας, δουλειά κριτικής σε αντιλήψεις με βαθιές ρίζες στη θρησκευτική πραγματικότητα. Δεν είναι δηλαδή υπόθεση μιας συγκυριακής και άρα επιδερμικής εναντίωσης. Αν όντως υπάρχει αντίθεση εκ μέρους χριστιανών, αυτή οφείλει να αφορά πρωτίστως και παρρησιασμένα τις θέσεις και τις στάσεις, κι όχι απλώς να αρθρώνεται ως μια διαφωνία "τόσο - όσο", δηλαδή ως μια διαφωνία που απλώς επιδιώκει να συγκρατήσει διαρροές από την "Νέα Δημοκρατία" (και που γίνεται γαργάρα όταν δεν απειλείται το κομματικό είδωλο). Το ίδιο και για όσους ενισχύουν το ένα εκ των δύο κομμάτων, απλώς για να ανασχέσουν την άνοδο του άλλου, καταπώς συμφέρει σε κάθε περιφέρεια την κομματική σκακιέρα... 
«Κι ο Κύριος απάντησε: “Οι προφήτες αυτοί λένε ψέματα. Δεν είν’ αλήθεια ότι προφητεύουν στο όνομά μου. Δεν τους έστειλα εγώ ούτε τους πρόσταξα ούτε τους μίλησα εγώ. Σας μιλάνε για ψεύτικα οράματα και χρησμούς· σας λένε ανώφελα πράγματα, τα παραπλανητικά επινοήματα της φαντασίας τους”» 
(Προφ. Ιερεμίας 14:14). 
Πίσσα και πούπουλα στην γιδο-ποίηση του ανθρώπου, απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται! 
Θ.Ν.Π. / 27-5-2023 
ΥΓ1:Για την παγανιστική ρίζα της αυτοχθονίας κλπ παραπέμπτω στο κείμενό μου «Σημεία εθνικοσοσιαλισμού στην ελλαδική εκκλησία;», περιοδικό Σύναξη 125 (2013), σσ. 23-37. 
ΥΓ2:Η φωτογραφία, από το https://www.artstation.com/artwork/YeNwrP

 ΠΗΓΗ:ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις