Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ξέρεις τι λέει η Εκκλησία για την νηστεία… Ξέρεις και τα μέτρα σου και πας να ζήσεις μία ταπείνωση. Μιλάς με τον πνευματικό σου και σε συμβουλεύει τι να κάνεις!




Ξέρεις τι λέει η Εκκλησία για την νηστεία… 
*
Ξέρεις και τα μέτρα σου 
και πας να ζήσεις μία ταπείνωση. 
*
Μιλάς με τον πνευματικό σου 
και σε συμβουλεύει τι να κάνεις!

Προσέξτε αυτά τα δύο.   
Η Εκκλησία έταξε η νηστεία να είναι τόσες μέρες. Τόσες μέρες. Κανείς δεν μπορεί να το ξεπεράσει, θα πέσει σε εγωισμό. Τα προσωπικά σου μεγέθη δεν είναι ούτε για τόσες μέρες; Έ θα κάνεις αυτό που είναι ευλογία να κάνεις.  
Βλέπετε δύο όρια υπάρχουν. Τα όρια που θέτει εκ παραδόσεως η Εκκλησία. Γιατί τα θέτει τα όρια; Γιατί δεν θέλει να εξοντώσει τον άνθρωπο, θέλει να τον βοηθήσει με αυτό που κάνει. Και το δεύτερο όριο είναι οι δικές σου δυνατότητες. Βλέπετε! Η παράδοση όπως συμπυκνώνεται πάνω στο πρόσωπο σου. 
Και τα δύο πράγματα είναι σπουδαία. Και με τα δύο πρέπει να αναμετρηθείς. Και να γνωρίζεις πού είναι το όριο της ορθοδοξίας, της παραδόσεως της, αλλά να γνωρίσεις και το δικό σου το όριο, μέσα από την υπακοή που έχεις.  
Ποτέ μην πάρεις ένα από τα δύο. Και τα δύο να ξέρεις. Και τα δυο αν τα πάρεις μεμονωμένα θα σε οδηγήσουν σε πόλωση. Αν πάρεις μόνο το όριο της ορθοδοξίας που λέει νηστεία - πήρα τώρα το παράδειγμα της νηστείας  μπορεί να ήταν και άλλα πράγματα - για να είναι πιο εύκολο το παράδειγμα. Και δεις και τις δικέ σου δυνατότητες μπορείς να πάθεις πολλά και να πέσεις και σε μεγάλο εγωισμό και να αρρωστήσεις στο σώμα σου.  
Αν πάμε στο άλλο άκρο παραμένεις στα όρια της ορθοδοξίας και εσύ λες τα δικά μου όρια είναι πέντε μέρες και θεωρείς που είναι το ιδανικότερο που μπορεί να γίνει και αυτό είναι λάθος. Και αυτό είναι μια έπαρση. Ξέρεις τα μέτρα σου και πας να ζήσεις μία ταπείνωση. Ο γέροντας σου απαντάει και λέει εντάξει είσαι. 
π.Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος 
Απόσπασμα από ομιλία που έγινε στις 17.02.1991 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις