Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Ρεμάκλος Επίσκοπος Μάαστριχτ.

 
Άγιος Ρεμάκλος Επίσκοπος Μάαστριχτ. 
  2 Σεπτεμβρίου.

Ο Άγιος Ρεμάκλος ήταν ιεραπόστολος και επίσκοπος Μάαστριχτ. Μεγάλωσε στην Αυλή του Δουκάτου της Ακουιτανίας και σπούδασε κάτω από την επίβλεψη του Αγίου Σουλπίτιου του Ευσεβούς, Επισκόπου Μπουρζ  [17 Ιανουαρίου]. Ο Άγιος Ρεμάκλος ενεδύθη το μοναχικό σχήμα το 625 και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας. Ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε του μοναστηριού του Σολινιάκ, όταν διορίστηκε ηγούμενος από τον Άγιο Ελίγιο Επίσκοπο Νογιόν - Τουρναί [1η Δεκεμβρίου]. 
Ήταν σύμβουλος του Σιγιβέρτου Β' της Αυστρασίας και τον έπεισε να ιδρύσει την Πριγκιπική Μονή του Στάβελοτ - Μαλμέντι το 651 όπου υπηρέτησε ως ηγούμενος.* 
Διορίστηκε Επίσκοπος - Ιεραπόστολος του Μάαστριχτ το 652 από τον Άγιο Άμανδο Επίσκοπο Μάαστριχτ [6 Φεβρουαρίου] όταν παραιτήθηκε από τον Επισκοπικό θρόνο, και υπηρέτησε μέχρι το 663. Οι κάτοικοι αυτής της ταραγμένης και αρκετά προβληματικής επισκοπής δολοφόνησαν μερικούς από τους προκατόχους του, ωστόσο, ο Άγιος Ρεμάκλος κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να ευαγγελίσει τον πληθυσμό και να διαδώσει τον μοναχισμό στην περιοχή. Εργάστηκε με τον Άγιο Αδελίνο [3 Φεβρουαρίου]. Υπήρξε πνευματικός πατέρας και δάσκαλος του Αγίου Τρούντο ηγουμένου εν Ολλανδία [23 Νοεμβρίου], του Αγίου Βαβολένου [26 Ιουνίου], του Αγίου Θεοδάρδου Επισκόπου Μάαστριχτ [10 Σεπτεμβρίου] και του Αγίου Ιερομάρτυρος Λαμβέρτου Επισκόπου Μάαστριχτ [17 Σεπτεμβρίου]. 
Αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή Στάβελοτ - Μαλμέντι όπου κοιμήθηκε ειρηνικά. Τα ιερά του λείψανα φυλάσσονται στο μοναστήρι. 

*Την εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν Πριγκιπικές Μονές [Εκκλησιαστικό Πριγκιπάτο] οι οποίες διοικούσαν μεγάλες επικράτειες στις οποίες τα καθήκοντα του Πρίγκιπα.
 ασκούσε ο Ηγούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις