Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Φίνμπαρ (Μπάϊρυ) Επίσκοπος του Κορκ Ιρλανδίας.



Άγιος Φίνμπαρ (Μπάϊρυ) Επίσκοπος του Κορκ Ιρλανδίας. 
 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Άγιος Φίνμπαρ (Finbarr ή Finnbarr), στα Ιρλανδικά Fionnbharra, συχνά σε συντομία Μπάϊρυ (Barra), ήταν επίσκοπος του Κορκ (Cork) και ηγούμενος ενός μοναστηριού στην σημερινή πόλη του Κορκ στην Ιρλανδία. Είναι πολιούχος Άγιος αυτής της πόλης και της επισκοπής του Κορκ. 
Γεννήθηκε το 550 στο Τέμπλμάρτιμ (Templemartin), κοντά στο Μπάντον (Bandon), και το αρχικό του όνομα ήταν Λόχαν (Lóchán). Ήταν ο γιος του Amergin της περιοχής Maigh Seóla. Σπούδασε στο Ossory, το οποίο βρισκόταν στην σημερινή κομητεία Κιλκένι (Kilkenny).

Μετονομάστηκε σε "Fionnbharra" (εκείνος που έχει ένα ξανθό κεφάλι στα Ιρλανδικά). Όπως αναφέρεται αφού έγινε μοναχός οι κληρικοί που παρίσταντο εκεί σημείωσαν: "Is fionn barr (find barr, στα Ιρλανδικά της εποχής) Lócháin", που σημαίνει, «ξανθό είναι το κεφάλι του Lóchán» και έπειτα έγινε γνωστός σαν Findbarr. Πήγε για προσκύνημα στη Ρώμη με μερικούς από τους μοναχούς και επισκέφτηκε τον Άγιο Δαϋιδ της Ουαλίας στον γυρισμό [1η Μαΐου]. 
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε σπίτι και έζησε για λίγο καιρό σε ένα νησί στην μικρή λίμνη η οποία τότε ονομαζόταν Loch Irce. Το νησί σήμερα ονομάζεται Gougane Barra (ο μικρός βράχος του Φίνμπαρ). Λέγεται ότι έχτισε μικρές εκκλησίες σε διάφορα άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του Ballineadig, στην κομητεία Κορκ. Παλιά ονομασία Cell na Cluaine

Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στην περιοχή που ήταν τότε γνωστή σαν "an Corcach Mór" (μεγάλος βάλτος), σήμερα η πόλη του Κορκ, όπου συγκέντρωσε γύρω του μοναχούς και μαθητές. Αυτή η περιοχή έγινε ένα σημαντικό κέντρο μάθησης .

Η εκκλησία και το μοναστήρι που ίδρυσε το 606 βρίσκονταν πάνω σε έναν γκρεμό από ασβεστόλιθο πάνω από τον ποταμό Λι (Lee), μια περιοχή που τώρα είναι γνωστή σαν το αββαείο του Γκιλ (Gill) από το όνομα του Giolla Aedha Ó Muidhin, επισκόπου του Κορκ τον δωδέκατο αιώνα. Η εκκλησία συνέχισε να είναι ο καθεδρικός ναός της επισκοπής του. Το σημερινό κτήριο στο σημείο, το οποίο κατέχει η εκκλησία της Ιρλανδίας ονομάζεται ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Fin Barre. Οι άνθρωποι του Κορκ συχνά αναφέρονται σε αυτό σαν ο Νότιος Καθεδρικός για να τον ξεχωρίζουν από τον Βόρειο Καθεδρικό, δηλαδή τον Καθολικό Καθεδρικό της Παναγίας και της Αγίας Άννας.

Ο Άγιος Φίνμπαρ πέθανε στο Cell na Cluaine, καθώς γυρνούσε από μια επίσκεψη στο Gougane Barra. Θάφτηκε στο κοιμητήριο που βρίσκεται μαζί με την εκκλησία του στο Κορκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις