Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Ninian Επίσκοπος του Whithorn


Άγιος Ninian Επίσκοπος του Whithorn, Απόστολος των Πικτών. 
16 Σεπτεμβρίου.

Ηγούμενος και πνευματικός πατέρας. Η ημερομηνία της γέννησης του είναι άγνωστη. Κοιμήθηκε γύρω στα 432. Είναι ο πρώτος Απόστολος της Χριστιανοσύνης στη Σκωτία. Είναι και γνωστός με τα ονόματα Ninias, Ninus, Dinan, Ringan, Ringen. 
Την πιο παλιά καταγραφή για αυτόν τη βρίσκουμε στα γραπτά του Αγίου Bede/Βέδας του Σεβάσμιου[25 Μαΐου] (Hist. Eccles., III, 4):" οι νοτιότεροι Πίκτες (ονομασία για συγκεκριμένη αρχαία Σκωτσέζικη φυλή) παρέλαβαν την αληθινή πίστη μέσα από τα κηρύγματα του Ηγούμενου Ninian, ενός αιδεσιμότατου και Αγίου άντρα του Βρετανικού έθνους, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί τακτικά στη Ρώμη, πάνω στη πίστη και στα μυστήρια της Αλήθειας.

Η επισκοπή του είχε το όνομα του επισκόπου Μαρτίνου [12 Νοεμβρίου] (ο Άγιος Ninian ήταν πνευματικό παιδί του Αγίου Μαρτίνου - πληροφορία από το βιβλίο Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία της Κασσιανής Μαζαράκη), επίσης μία διάσημη εκκλησία αφιερώθηκε σε αυτόν (στον Άγιο Επίσκοπο Μαρτίνο) η οποία βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Αγγλικού έθνους. 
Η τοποθεσία ανήκει στην επαρχία των Bernicians και είναι γνωστή με το όνομα Το Άσπρο Σπίτι επειδή εκεί έχτισε μία εκκλησία από πέτρα, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη ανάμεσα στους Βρετόνους. 
Η πιο σημαντική μετέπειτα ζωή του βασίζεται σε μία συλλογή του 12ου αιώνα από τον Ailred της Rievaulx, ο οποίος μας δίνει μία λεπτομερή καταγραφή η οποία βασίζεται στον Άγιο Bede/Βεδά το Σεβάσμιο και επίσης στα γραπτά "liber de vita et miraculis eius" (sc. Niniani) "barbarice scriptus". Μας πληροφορεί πως όταν έκτιζε την εκκλησία του στο Άσπρο Σπίτι ο Άγιος άκουσε για τον θάνατο του Αγίου Μαρτίνου και αποφάσισε να αφιερώσει το κτίσμα σε αυτόν. Ο Άγιος Μαρτίνος πέθανε γύρω στα 397, οπότε η αποστολή του Ninian στους Νότιους Πίκτες πρέπει να άρχισε γύρω στα τέλη του τέταρτου αιώνα. 
Ο Άγιος Ninian ίδρυσε στο Whithorn ένα μοναστήρι το οποίο έγινε διάσημο σαν σχολείο μοναχισμού μέσα σε έναν αιώνα μετά το θάνατο του. 
Το έργο του ανάμεσα στους νότιους Πίκτες φαίνεται πως είχε μία μικρής διάρκειας επιτυχία. Ο Άγιος Πατρίκιος [17 Μαρτίου] στην επιστολή του προς Coroticus (επιστολή προς έναν οπλαρχηγό) γενικά μας πληροφορεί για μία σφαγή που έγινε ενάντια σε Χριστιανούς από τους Πίκτες και κάποιον οπλαρχηγό τους) επισημαίνει τους Πίκτες ως "αποστάτες", αναφορές για την εγκατάλειψη του Χριστιανικού έργου από τους Πίκτες αναφέρονται σε γραπτά των Αγίων Columba [9 Ιουνίου] και Kentigern [13 Ιανουαρίου]. 
Το σώμα του Αγίου Ninian θάφτηκε στο Whithorn, αλλά δεν είναι γνωστό που βρίσκονται τώρα τα Άγια λείψανά του. 
Κάποτε ο Άγιος Ninian θεράπευσε τα μάτια ενός βασιλιά ο οποίος είχε τιμωρηθεί από τον Θεό με την τύφλωση λόγο της υπερηφάνειας του και λόγο του ότι είχε εναντιωθεί στον Άγιο. Αφού θεραπεύτηκε έγινε ένας μεγάλος υποστηρικτής του Αγίου Ninian. Το όνομα του βασιλιά ήταν Tuathal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις