Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Αγία Εθελβούργα, Ηγουμένη του Αββαείου του Μπάρκινκ Αγγλίας.


Αγία Εθελβούργα, Ηγουμένη του Αββαείου του Μπάρκινκ Αγγλίας. 
 11 Οκτωβρίου.

Η Αγία Εθελβούργα (Ethelburga) ήταν η πρώτη Ηγουμένη του Μπάρκινκ (Barking). Από την οικογένεια του Όφα (Offa), βασιλέα του Έσσεξ (Essex), ήταν αδερφή του Αγίου Ερκονγουάλδου/Έρκονβαλτ (Erconwald) [30 Απριλίου], Επισκόπου του Λονδίνου. Πριν γίνει επίσκοπος, ο Άγιος Ερκονγουάλδος ίδρυσε δύο γνωστά μοναστήρια: μία ανδρώα μονή στο Τσέρτσεϋ (Chertsey) στο Σάρρεϋ (Surrey) και το άλλο στο Μπάρκινκ στο Έσσεξ για την αδερφή του. Κάλεσε την Αγία Χιλντελίθα (Hildelith), από το Τσελ (Chelles) της Γαλλίας [24 Μαρτίου] για να διδάξει στην Αγία Εθελβούργα την μοναστική ζωή. Η Αγία Εθελβούργα απέδειξε πως ήταν μία αδερφή αντάξια του αδερφού της, και το Μπάρκινκ έγινε γνωστό όχι μόνο για την ένθερμη πίστη των μοναζουσών αλλά και για τον ζήλο που έδειχναν για την μελέτη της Αγίας Γραφής.

Σε αυτήν ανήκε ένα διπλό μοναστήρι. Είναι καταγεγραμμένο πως όταν η πανώλη του 664 αφάνιζε την χώρα και οι μοναχοί γίνονταν γρήγορα όλο και λιγότεροι εξαιτίας της φοβερής αρρώστιας, η Αγία Εθελβούργα ρώτησε τις μοναχές της σχετικά με το που θα επιθυμούσαν να θαφτούν όταν η πανώλη θα ερχόταν στο μοναστήρι τους. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε ώσπου μία νύχτα, μετά την προσευχή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι μοναχές είχαν εγκαταλείψει το παρεκκλήσιο για να προσευχηθούν ανάμεσα στους τάφους των νεκρών μοναχών όταν ξαφνικά είδαν ένα φως το οποίο φαινόταν να τις καλύπτει σαν ένα φωτεινό πέπλο. Ήταν πιο φωτεινό από τον ήλιο το μεσημέρι. 
Οι αδερφές, θορυβημένες, έφυγαν ψέλνοντας και το φως αφού ανυψώθηκε από το σημείο πήγε στο νότιο μέρος του μοναστηριού και δυτικά του παρεκκλησιού. Μετά από λίγη ώρα, επέστρεψε και πάλι στον ουρανό. Όλοι το ερμήνευσαν αυτό σαν θεϊκό σημάδι που φανέρωνε τον τόπο όπου θα αναπαύονταν τα σώματα τους. Διάφορες αποκαλύψεις έγιναν στις μοναχές κατά τη διάρκεια της πανώλης σχετικά με τον θάνατο τους. Η Αγία Τόρτγκιθ (Tortgith) [26 Ιανουαρίου] είχε ένα όραμα ενός αγιασμένου σώματος, τυλιγμένου σε ένα φωτεινό σεντόνι το οποίο ανέβαινε στον ουρανό με σχοινιά που ήταν πιο λαμπερά και από το χρυσάφι. Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ηγουμένη Αγία Εθελβούργα κοιμήθηκε, στις 11 Οκτωβρίου του 675 και έτσι εκπληρώθηκε το όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις