Άγιος Νικήτιος επίσκοπος Τρεβήρων
5 Δεκεμβρίου
Ο άγιος Νικήτιος (Nizier) γεννήθηκε στην περιοχή της Λιμόζ της Γαλλίας στα τέλη του Ε’ αιώνα. Σε νεαρή ηλικία τον εμπιστεύθηκαν σε μια μονή, της οποίας κατόπιν έγινε ηγούμενος.
Έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης του βασιλέα της Αυστρασίας Θεοδόριχου Α’ (511-534), ο οποίος ήταν πνευματικό του τέκνο. Ο Θεοδόριχος όρισε τον άγιο Νικήτιο επίσκοπο Τρεβήρων (σημ. Τρίερ, στη Γερμανία), μιας πολύ σπουδαίας επισκοπικής περιφέρειας.
Μετά φόβου Θεού, άφοβος και απτόητος έναντι των ισχυρών της εποχής του, ο άγιος ξεκίνησε το έργο της αναμόρφωσης του θρησκευτικού φρονήματος κλήρου και πιστών, και του εκκλησιαστικού βίου.
Μια μέρα ο γιος τού Θεοδόριχου Θεοδεβέρτος, διαβόητος για τον έκλυτο βίο του, εμφανίστηκε στο ναό συνοδευόμενος από άρχοντες εξίσου ακόλαστους. Ο άγιος ποιμενάρχης διέκοψε την τέλεση της θείας Λειτουργίας έως ότου αποχωρήσουν εκείνοι τους οποίους είχε αφορίσει.
Ο νεαρός βασιλέας διαμαρτυρήθηκε αλλά ξάφνου ένας δαιμονισμένος άρχισε να διαλαλεί την αρετή του αγίου και τα πάθη του βασιλέα και σταμάτησε μόνο όταν αποχώρησαν οι σύντροφοι του Θεοδεβέρτου. «Μετά χαράς θα έδινα τη ζωή μου χάριν της δικαιοσύνης», έλεγε ο άγιος Νικήτιος.
Το 561 δεν δίστασε να αφορίσει τον βασιλέα Χλοτάρδο Α’. Εξορίστηκε, αλλά μόλις πέθανε ο βασιλέας γρήγορα επέστρεψε στο ποίμνιό του.
Αταλάντευτος νηστευτής, καρτερικός σε κάθε είδους δοκιμασία, δραστήριος και αποφασισμένος κήρυκας της αληθείας υπήρξε ο άγιος Νικήτιος και όλοι τον αγαπούσαν για την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία του.
Η επιρροή του απλώθηκε πολύ πέρα από τα όρια της επισκοπικής του περιφέρειας. Συμμετείχε σε πολλές συνόδους για την προάσπιση της ορθοδόξου πίστεως, έγραψε επιστολές στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ προτρέποντάς τον να καταπολεμήσει τις αιρέσεις των μονοφυσιτών και των νεστοριανών, έγραψε επίσης επιστολή στη βασίλισσα Χλοδεσβίνδη της Λομβαρδίας που τελειώνει με τη φράση: «Αδιαλείπτως κραυγάζετε, αδιαλείπτως ψάλλετε… Γρηγορείτε, γρηγορείτε!»
Αφού διέλαμψε επί τριακονταετία στον επισκοπικό θρόνο, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο περί το 561 (ή 585).
※
«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Τόμ. 4ος (Δεκέμβριος)
Εκδόσεις «Ίνδικτος»·
※
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου