Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Δελφίνος, Επίσκοπος Μπορντώ.


Άγιος Δελφίνος, Επίσκοπος Μπορντώ. 
 24 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Δελφίνος είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος επίσκοπος του Μπορντώ 
Ο Άγιος Δελφίνος αναφέρεται σε πολλά έργα ύστερης αρχαιότητας: ο Σουλπίκιος Σέβηρος τον αναφέρει στην παγκόσμια ιστορία του (Chronicorum Libri duo ή Historia sacra), ο Άγιος Παυλίνος Επίσκοπος Νόλης [22 Ιουνίου] αλληλογραφούσε μαζί του (Epistulae), όπως και ο Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων [7 Δεκεμβρίου]. Ο Άγιος Πρόσπερος Επίσκοπος Ακουϊτανίας [25 Ιουνίου] τον αναφέρει στα χρονικά του (Epitoma Chroniorum). 
Ο Άγιος Δελφίνος ήταν επίσκοπος του Μπορντώ το αργότερο το 380, αφού βρισκόταν σε αυτό το αξίωμα στη σύνοδο της Σαραγόσα όπου καταδικάστηκε η αίρεση του Πρισκιλλιανισμός. Προώθησε τον εκχριστιανισμό της επισκοπής του σε μια αυτοκρατορία της οποίας οι βασιλιάδες είχαν προσχωρήσει στον Αρειανισμό. Προήδρευσε στο Συμβούλιο του Μπορντώ το 384, βάφτισε τον Άγιος Παυλίνο Επίσκοπο Νόλης γύρω στο 389. 
Η φήμη του ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της επισκοπής του. Ήταν φίλος με τον Άγιο Φοιβάδιο, Επίσκοπο Αγέννου Γαλλίας, το σημερινό Αζέν [25 Απριλίου], ο οποίος επίσης υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία έναντι του Αρειανισμού στη Σύνοδο του Ρίμινι το 359. Αλληλογραφούσε τακτικά με τον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων. Διάδοχός του στο Μπορντώ ήταν ο Άγιος Αμάνδος [18 Ιουνίου]. 
Κοιμήθηκε οσιακά το 401 ή το 404 και η μνήμη του τιμάται την 24η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις