Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Finnian (Φίννιαν) ή Finan του Clonard, Επίσκοπος Ιρλανδίας.


Άγιος Finnian (Φίννιαν) ή Finan του Clonard, Επίσκοπος Ιρλανδίας. 
12 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των αρχικών διδασκάλων της Ιρλανδικής εκκλησίας το όνομα του Αγίου Finnian είναι ένα από τα πιο γνωστά, μετά του Αγίου Πατρικίου [17 Μαρτίου]. Ήταν ένας ντόπιος από την περιοχή του Leinster και γνώρισε τις αρετές του Χριστιανισμού από τους υποτακτικούς του Αγίου Πατρικίου. Έχοντας την φλογερή επιθυμία να κάνει μεγαλύτερη πρόοδο, πήγε στην Ουαλία, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Αγιο Δαβίδ [1η Μαρτίου], τον Άγιο Gildas [29 Ιανουαρίου] και τον Αγιο Cathmael τρεις διαπρεπής Βρετανούς Αγίους. Αφού έμεινε για τριάντα χρόνια στην Βρετανία, επέστρεψε στην Ιρλανδία μέσα στο έτος 520 εμπλουτισμένος από την αγιότητα του και την αγιασμένη γνώση του προκειμένου να επαναφέρει το πνεύμα της πίστης ανάμεσα στους συμπατριώτες του. Σαν μια δυνατή τρομπέτα που ακουγόταν από τον ουρανό, ξεσήκωσε την αναισθησία και την απραξία των αδιάφορων και μαλάκωσε τις ποιο σκληρές καρδιές οι οποίες ήταν για καιρό βυθισμένες στις κοσμικές μέριμνες και απολαύσεις. 
Προκειμένου να διαδώσει το έργο του Θεού, ο Άγιος Finnian εγκατέστησε πολλά μοναστήρια και σχολεία, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση είχε το μοναστήρι του Clonard, το οποίο έχτισε και το οποίο ήταν η συνηθισμένη κατοικία του. Από αυτό το σχολείο προήλθαν πολλοί από τους πιο γνωστούς Αγίους και γιατρούς της Ιρλανδίας. Ο Άγιος Ciaran ο Νεώτερος [9 Σεπτεμβρίου], ο Άγιος Columba [9 Ιουνίου], ο Άγιος Columba ο γιος του Crimthain, οι δύο Άγιοι Brendan [ο Πλοηγός/τιμάται 16 Μαΐου και του Birr/τιμάται 29 Νοεμβρίου], ο Άγιος Laserian [18 Απριλίου], ο Άγιος Canicus ή Kenny [11 Οκτωβρίου], ο Άγιος Ruadan [15 Απριλίου] και άλλοι. Το μεγάλο μοναστήρι του Clonard ήταν ένα διάσημο σπουδαστήριο των ιερών γραμμάτων. Ο Άγιος Finnian επιλέχτηκε και χειροτονήθηκε Επίσκοπος του Clonard. Από αγάπη για το ποίμνιο του και από τον ζήλο του για την σωτηρία τους έγινε φιλάσθενος μαζί με τους φιλάσθενους και θρήνησε μαζί με όσους θρηνούσαν. Θεράπευσε ψυχές καθώς και τις σωματικές ασθένειες όσων έρχονταν σε αυτόν για βοήθεια. Η τροφή του ήταν ψωμί και βότανα, το ρόφημα του, νερό και το κρεβάτι του το έδαφος με μια πέτρα για μαξιλάρι. Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 12 Δεκεμβρίου του 552. 
Ο Άγιος Finnian επισκέφτηκε κάποτε στην περιοχή Connaught (στην Ιρλανδία) έναν τόπο που ονομαζόταν Druim Etir Da Loch (που σημαίνει Κορυφογραμμή ανάμεσα σε δύο λίμνες). Βρήκε εκεί τον Moses (Μωυσή) και τον Ainmire (το όνομα στα Ιρλανδικά σημαίνει ο Κύριος είναι μεγάλος) μπροστά του και αυτοί ήταν λυπημένοι λόγο του θανάτου της αδερφής τους εκείνη την ημέρα. Όταν ο Άγιος Finnian το έμαθε αυτό, μπήκε στο σπίτι όπου βρισκόταν το σώμα της αδελφής και αφού προσευχήθηκε θερμά στο Θεό επανέφερε την μοναχή στη ζωή. Έπειτα εκείνη τον ευχαρίστησε σφάζοντας για αυτόν το μοσχάρι που βρισκόταν κάτω από τη μοναδική αγελάδα της και του έφερε μαζί με αυτό να πιει και γάλα. Ο Άγιος Finnian ευλόγησε το γάλα και αυτό απόκτησε τη γεύση του κρασιού. Έπειτα, το επόμενο πρωί βρήκαν το μοσχάρι ζωντανό κάτω από τη μητέρα του. Το όνομα του Θεού και του Αγίου Finnian δοξάστηκε χάρη σε αυτό το μεγάλο θαύμα. Μετά από καιρό ο Moses και ο Ainmire αφιέρωσαν μία εκκλησία στο Θεό και στον Άγιο Finnian. 
Ο Άγιος Finnian πήγε στο Kildare στην Αγία Brigit [1η Φεβρουαρίου] και έμεινε εκεί για λίγο καιρό για να διδαχθεί. Έπειτα αποχαιρέτησε την Αγία Brigit και η Αγία Brigit του έδωσε ένα χρυσό δαχτυλίδι. Δεν επιθυμούσε τα επίγεια πράγματα και έτσι δεν δέχτηκε το δαχτυλίδι. Η Αγία Brigit του είπε να μην το αρνηθεί γιατί θα του χρειαζόταν. 
Έπειτα ο Άγιος Finnian πήγε στην περιοχή Fotharta Airbrech. Βρήκε μία πηγή και αφού έπλυνε τα χέρια του στο νερό κράτησε μέσα στην παλάμη του το χρυσό δαχτυλίδι που του είχε δώσει η Αγία Brigit. Έπειτα ήρθε ο Caisin, ο γιος του Neman, με μεγάλη χαρά προς τον Άγιο Finnian και προσφέρθηκε να τον ακολουθήσει (να γίνει μοναχός του) και διαμαρτυρήθηκε στον Άγιο λέγοντας πως ο βασιλιάς της Fotharta απαιτούσε χρυσό από αυτόν για την ελευθερία του. "Πόσα ουγγιά χρυσό απαιτεί;" τον ρώτησε ο Finnian. "Μία ουγγιά" απάντησε ο Caisin. Έπειτα ζύγισε το δαχτυλίδι και βρήκαν ότι ήταν μία ουγγιά. Ο Caisin έδωσε αυτό για την ελευθερία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις