Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αγία Μεγαλομάρτυς Παρασκευή εξ Ικονίου.


Αγία Μεγαλομάρτυς Παρασκευή εξ Ικονίου.  
28 Οκτωβρίου.

Η Αγία Μάρτυς Παρασκευή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση γεννήθηκε στο Ικόνιο από ευγενική και πλούσια οικογένεια. Οι γονείς της ήταν ευσεβής χριστιανοί και μεγάλωσαν την κόρη τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Την ονόμασαν Παρασκευή γιατί βαπτίστηκε ημέρα Παρασκευή αλλά και γιατί η ημέρα Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου μας.

Η Αγία Παρασκευή κήρυττε το Λόγο του Κυρίου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βαπτιστεί χριστιανός ένας άνδρας με το όνομα Αντωνίνος. Η Αγία Παρασκευή συνελήθφει και μαρτύρησε για την αγάπη της στο Χριστό την περίοδο των διωγμών επί Διοκλητιανού. 
Στο Βλαδιβοστόκ βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Φτάχτηκε το 2005 με πρωτοβουλία των Ναυπηγείων προς τιμήν των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Δίπλα του βρίσκεται το διάσημο ρωσικό υποβρύχιο S-56. 
Στον μικρό αυτόν ναό (χωράει περίπου 40-50 άτομα) βρίσκονται εικόνες κυρίως στρατιωτικών αγίων αλλά και αγίων που υπερασπίστηκαν την ρωσική γη. 
Εκεί βρίσκεται και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία μυροβλύζει. Οι εμπειρογνώμονες που την εξέτασαν σηκώνουν ψηλά τα χέρια. 
Πρόκειται για την Αγία Παρασκευή την εξ Ικονίου την οποία η ρωσική εκκλησία τιμά στις 28 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις