Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Wolfgang (Βόλφγκανγκ/Βολφράγγος) του Ratisbon, «Ο Μέγας Ελεήμων».



Άγιος Wolfgang (Βόλφγκανγκ/Βολφράγγος) του Ratisbon, «Ο Μέγας Ελεήμων». 
31 Οκτωβρίου. 
Ο πατέρας μας Άγιος Wolfgang (Βόλφγκανγκ), Επίσκοπος του Ratisbon, το ένδοξο φως της Βαυαρίας, γεννήθηκε από επιφανής γονείς γύρω στο έτος 934. 
Αφού σπούδασε στο Reichenau και στο Würzburg, έγινε διευθυντής στο καθεδρικό σχολείο στην Trier, και ανέλαβε να αναδιοργανώσει τις εκκλησίες της περιοχής, πράγμα για το οποίο τον αντιμετώπισαν εχθρικά. 
Άρχισε να ζει μια ασκητική ζωή και έπειτα από μερικά χρόνια έγινε μοναχός στο Einsiedeln, έπειτα χειροτονήθηκε ιερέας από τον Άγιο Ulric του Augsburg [4 Ιουλίου]. Μαζί με τον Άγιο Ulric και τον Άγιο Conrad [26 Νοεμβρίου], ο Άγιος Wolfgang ήταν ένα από τα τρία Αστέρια στον ουρανό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας πρίν από το Σχίσμα (1054). 
Ο Wolfgang στάλθηκε σαν ιεραπόστολος στους παγανιστές Magyars, και αργότερα, το 972, έγινε Επίσκοπος του Ratisbon. 
Έγινε διδάσκαλος του Αυτοκράτορα και Αγίου Henry του δευτέρου [13 Ιουλίου], ήταν πνευματικός πατέρας και οδηγός για πολλούς Γερμανούς επισκόπους στις αρχές του 11ου αιώνα και επανέφερε την μοναστική ζωή στην επικράτεια. 
Ήταν ένας ιεροκήρυκας με ζήλο, και η γενναιοδωρία του προς τους φτωχούς του έδωσε τον τίτλο του «Elemosynarius Maior» που σημαίνει, «Ο Μέγας Ελεήμων». 
Κάποτε, στην διάρκεια μιας πολιτικής διαμάχης, ο Άγιος Wolfgang εξαφανίστηκε. Ένας κυνηγός τον βρήκε να ζει σαν ερημίτης δίπλα σε μια λίμνη που σήμερα ονομάζεται η Λίμνη του Αγίου Wolfgang, και επέστρεψε στην επισκοπή του. 
Έπειτα, στον δρόμο του για να επισκεφτεί την περιοχή Pöchlarn στην Αυστρία, κοντά στον Δούναβη, ο Άγιος αρρώστησε και κοιμήθηκε λίγο αργότερα. Τα ιερά του λείψανα μεταφέρθηκαν από τον Δούναβη στο Ratisbon και εκεί τα τοποθέτησαν σε λειψανοθήκη.
 βίος του γράφτηκε το 1050.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις