Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Όσιος Φρούκτος/Fructus ο ερημίτης στη Sepulveda Ισπανίας και οι Άγιοι Μάρτυρες Βαλεντίνος καί Ενγκράτια τα αδέλφια του.


Όσιος Φρούκτος/Fructus ο ερημίτης στη Sepulveda Ισπανίας και οι Άγιοι Μάρτυρες Βαλεντίνος καί Ενγκράτια τα αδέλφια του. 
 25 Οκτωβρίου.

Ο Άγιος Φρούκτος είναι ένας ερημίτης της Καστίλης και έζησε τον όγδοο αιώνα. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρει ότι είχε δύο αδέλφια, που ονομάζονται Βαλεντίνος (Valentín) και Ενγκράτια (Engracia). Ζούσαν όλοι ως ερημίτες σε ένα βουνό στην περιοχή της Sepúlveda. Η Αγία Ενγκράτια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την Αγία Μάρτυρα Ενγκράτια της Πορτογαλίας που έζησε και μαρτύρησε τον 4ο αιώνα. 
Γεννημένος τον 7ο αιώνα σε μια οικογένεια ευγενών της Segovia, ο Άγιος Φρούκτος και τα δύο αδέλφια του πούλησαν την περιουσία τους μετά το θάνατο των γονιών τους και μοίρασαν τα κέρδη στους φτωχούς. Επιθυμώντας να ξεφύγουν από την πόλη και τους ταραχώδεις καιρούς, εγκαταστάθηκαν σε μια βραχώδη περιοχή γεμάτη σπηλιές κοντά στο χωριό Sepulveda, γνωστό τώρα ως Hoces del Duratón, όπου ζούσαν χωριστά μεταξύ τους σε σπηλιές σε πλήρη απομόνωση. 
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Βαλεντίνος και Ενγκράτια μαρτύρησαν αργότερα γύρω στο 715 από τους Μαυριτανούς και ο Άγιος Φρούκτος κοιμήθηκε οσιακά τον ίδιο χρόνο στην ηλικία των 73 ετών. 
Από το συναξάρι του Αγίου μαθαίνουμε το εξής: Ο Άγιος Φρούκτος προσπάθησε να μεταστρέψει τους μουσουλμάνους στρατιώτες στη χριστιανική πίστη, αλλά χωρίς επιτυχία. Μία μέρα ο Άγιος Φρούκτος σχημάτισε μια γραμμή πάνω στη γη, ζητώντας από τις δυνάμεις των Μαυριτανών να μην τη διασχίσουν. Οι Μαυριτανοί τον αγνόησαν και προσπάθησαν να περάσουν, η γη τότε άνοιξε θαυματουργικά και κατάπιε τους στρατιώτες, Η ρωγμή αυτή σώζεται μέχρι σήμερα σε μία περιοχή που ονομάζεται La Cuchillada. Από εκείνη τη στιγμή, οι Μαυριτανοί δεν ενόχλησαν ξανά τον Άγιο Φρούκτο. 
Οι Άγιοι Φρούκτος, Βαλεντίνος και Ενγκράτια είναι πολιούχοι Άγιοι της Segovia και τα ιερά Λείψανά τους φυλάσσονταν μέχρι τον 11ο αιώνα στο ερημητήριο του Αγίου, όπου αργότερα μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό της Segovia και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα επιτελώντας πολλά θαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις