Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Αγία Frideswide της Οξφόρδης.


Αγία Frideswide της Οξφόρδης. 
19 Οκτωβρίου. 
Πριν κάποια χρόνια υπήρχε κάποιος νεαρός μαθητής στην Οξφόρδη ο οποίος ένοιωσε πως έχασε τον δρόμο του. Καθισμένος σε μια διάσημη βιβλιοθήκη με έναν σωρό από βιβλία μπροστά του, έκλεισε τα μάτια του και προσευχήθηκε για καθοδήγηση. Όταν τα άνοιξε, βρήκε τον εαυτό του να κοιτάει σε ένα σημείο της βιβλιοθήκης εκείνου του πανεπιστημίου όπου έγραφε στα Λατινικά: ‘Dominus Illuminatio Mea’, δηλαδή ο Κύριος είναι το Φως μου. Στην στιγμή ο νεαρός άντρας σηκώθηκε από τη θέση του, επέστρεψε τα βιβλία του, περπάτησε έξω από τη βιβλιοθήκη, ανέβηκε στο ποδήλατο του και κατευθύνθηκε στην περιοχή Binsey.

Δύο μίλια από την φασαρία του κέντρου της πόλης της Οξφόρδης, στέκεται ένα μεσαιωνικό εκκλησάκι και ένα πηγάδι με Αγιασμένο νερό. Αυτή η όαση ειρήνης είναι το εκκλησάκι του Binsey και το Άγιο πηγάδι ανήκει στην πολιούχο Αγία της Οξφόρδης, την Αγία Frideswide. 
Σύμφωνα με τον βίο της που γράφτηκε γύρω στο 1125, η Αγία Frideswide γεννήθηκε το 680. Ήταν μια πριγκίπισσα του Wessex, ο πατέρας της, ο Didan, ήταν τοπικός πρίγκιπας της επικράτειας της Οξφόρδης και η μητέρα της ονομαζόταν Sæthrith. Εμπιστεύτηκαν την ανατροφή της σε μια ευλαβέστατη γυναίκα που ονομαζόταν Ethelgith. Από πολύ νωρίς η νεαρή πριγκίπισσα έδειξε την κλήση της προς τον μοναχισμό, συνήθιζε να λέει : «ότι δεν έχει να κάνει με τον Θεό, δεν έχει αξία». Σύμφωνα με τον βίο της, όταν ήταν νεαρή κοπέλα, πιεζόταν από έναν παγανιστή πρίγκιπα της Mercia, τον Ethelgar, ο οποίος ήθελε να την παντρευτεί. Ξέφυγε από τις προθέσεις του βρίσκοντας καταφύγιο στο δάσος του Binsey, και έπειτα φεύγοντας προς τον ποταμό Τάμεση με δύο συντρόφους προς το χωριό της Οξφόρδης. Κρύφτηκε κάπου εκεί για τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα παλιό χοιροστάσιο σαν το κελί της. Παρόλα αυτά, ο πρίγκιπας Ethelgar, κυριευμένος από τη μανία του, την κυνήγησε όμως έπειτα τυφλώθηκε ξαφνικά. Μόνο μετά από την μετάνοια του και τις προσευχές της Αγίας Frideswide επανήλθε η όραση του. Έπειτα από αυτό ήταν ελεύθερη να ακολουθήσει την ζωή της μοναχής. 
Ίδρυσε ένα διπλό μοναστήρι (μια μονή για μοναχούς και μια για μοναχές) στο σημείο που σήμερα ονομάζεται Christchurch Cathedral στην Οξφόρδη. Αυτό αφιερώθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο την Μητέρα του Θεού. Όμως προκειμένου να επιστρέψει στην απομόνωση της η Αγία επέστρεψε στο δάσος Binsey όπου έχτισε ένα μικρό κελί και ζούσε με προσευχή. Η πηγή από την οποία ήπιε νερό έλαβε την ευλογία της και από τότε έγινε το Άγιο πηγάδι που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Δεκαετίες αργότερα, μια γυναικεία μονή ιδρύθηκε εκεί κοντά και εκείνο το μέρος έγινε γνωστό με το όνομα Godstow, δηλαδή ο τόπος όπου υπηρετείτε ο Θεός. Ήταν αυτός ο τόπος όπου αυτή η πριγκίπισσα του Ορθόδοξου Χριστιανικού πνεύματος αναπαύθηκε το έτος 735 και τα Άγια Λείψανα της προσκυνούνταν από τους πιστούς. Από εκείνη την ημέρα η μνήμη της τιμάται στις 19 Οκτωβρίου. 
Στις αρχές του ενδέκατου αιώνα το οικοδόμημα της λεηλατήθηκε από τους Δανούς και ανοικοδομήθηκε μετά το Σχίσμα σαν Ρωμαιοκαθολική εγκατάσταση. Παρόλα αυτά, τα Ιερά Λείψανα της παρέμειναν εκεί και τα προσκυνούσαν ώσπου το ιερό της καταστράφηκε από τους Μεταρρυθμιστές το 1538. Το ιερό της ανοικοδομήθηκε κατά ένα μέρος το 1546, όμως ατιμάστηκε πάλι το 1558 από έναν Καλβινιστή φανατικό ο οποίος ανέμιξε τα Άγια Λείψανα με τα κόκκαλα μιας ερωμένης ενός αποστάτη μοναχού. 
Σήμερα τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Frideswide βρίσκονται ακόμη ατιμασμένα, ακόμη αναμιγμένα μαζί με τα κόκκαλα αυτής της γυναίκας, σε ένα κοινό κοιμητήριο το οποίο σήμερα είναι γνωστό σαν Christchurch Cathedral, μερικά βήματα μακριά από το κέντρο της Οξφόρδης. Πολύ λίγοι σήμερα μπαίνουν στο ναό σαν προσκυνητές για να ζητήσουν τις μεσιτείες της Αγίας Frideswide και να τιμήσουν τον τάφο της. Όσο για τον νεαρό μαθητή; Από όσο γνωρίζω έχει δεθεί με αυτόν τον τόπο και δεν αναζητά πλέον οποιαδήποτε γνώση αλλά να βιώσει οτιδήποτε “είναι Θεός”. Ο Κύριος είναι το Φως του, μακάρι να γίνει και το δικό σας. Αγία μητέρα Frideswide, προσευχήσου στο Θεό για εμάς!
Πηγή: 
http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/12/frideswide.html?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις