Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Άγιος Βενέδικτος ο Επίσκοπος, ιδρυτής Μονής στο Wearthmouth-Jarrow Αγγλίας.



Άγιος Βενέδικτος ο Επίσκοπος, ιδρυτής Μονής στο Wearthmouth-Jarrow Αγγλίας. 
 12 Ιανουαρίου.

Ο Άγιος Βενέδικτος του Wearthmouth-Jarrow Αγγλίας γεννήθηκε στη Northubria της Αγγλίας, από ευγενή οικογένεια και υπηρέτησε στην αυλή του Βασιλιά Oswiu της Northubria. Στην ηλικία των 25 ετών έγινε Μοναχός στη Μονή της Νήσου Lerins της Γαλλίας λαμβάνοντας το Μοναχικό του όνομα, Βενέδικτος. 
Δύο χρόνια αργότερα μετέβη στή Ρώμη, όπου διδάχθηκε τα της Μοναχικής Πολιτείας και από τους εκεί Μοναχούς. Με εντολή του Επισκόπου της Ρώμης Βιταλιανού συνόδευσε τον Άγιο Θεόδωρο, που καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας της Μ. Ασίας, στή Μ. Βρεταννία και διορίσθηκε ηγούμενος στη Μονή του Αγίου Αυγουστίνου στο Canterbury της Αγγλίας. 
Παρέμεινε εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αναχώρησε για την περιοχή του Wearthmouth, όπου ίδρυσε Μονές, οι οποίες ήταν υπό την πνευματική καθοδήγησή του. 
Ο Άγιος Βενέδικτος κάλεσε από το εξωτερικό τεχνίτες και δίδαξαν στους Άγγλους την τέχνη της ανοικοδομήσεως Ναών καί έκτισε τους πρώτους λίθινους Ναούς. Επίσης είναι ο πρώτος που έβαλε την τέχνη του γυαλιού στους Ναούς. 
Συνολικά έκανε πέντε ταξίδια στη Ρώμη όπου στο τελευταίο του από αυτά συγκέντρωσε πολλά σπάνια βιβλία για την Βιβλιοθήκη στο Μοναστήρι του. 
Σπουδαιότερος από τους μαθητές του ήταν ο Άγιος Μπίντ (St Bede / Άγιος Βέδας), ο περίφημος συγγραφέας της Εκκλησιολογίας. 
Το 682 ο Βασιλιάς συγκινίθηκε από την πνευματικότητα της Μονής του Αγίου Βενεδίκτου στο Wearthmouth και του δώρησε ένα μεγάλο χωράφι στο Jarrow για νά ιδρύσει κι εκεί ένα Μοναστήρι στο οποίο έγινε ηγούμενος, βάζοντας στη Μονή του Wearthmouth ηγούμενο τον π. Eosterwine. 
Ο Άγιος Βενέδικτος ίδρυσε πολλά Μοναστήρια των οποίων ήταν καθοδογητής. 
Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγιος Βενέδικτος ήταν κλινήρης λόγω ασθένειας και υπέφερε τη θλίψη του με υπομονή και πίστη. Κοιμήθηκε οσιακά το 690.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις