Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Η ενότητα της Ορθοδοξίας κινδυνεύει

 


Η ενότητα της Ορθοδοξίας κινδυνεύει

Αν σκεφτούμε επαρκώς την κρίση στην Ουκρανική Ορθοδοξία, τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτή είναι η πιο δοκιμασία για όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία. 
«Αν ένα μέλος υποφέρει, όλα τα μέλη υποφέρουν μαζί του. Αν ένα μέλος δοξάζεται, όλα τα μέλη χαίρονται μαζί του. Και εσείς είστε το σώμα του Χριστού, και ατομικά μέλη», μας λέει ο απόστολος Παύλος. 
Πώς πρέπει να αντιδρά ένας Ορθόδοξος Χριστιανός, που βρίσκεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όταν βλέπει ξυλοδαρμούς πιστών, πώς άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι Χριστιανοί διώχνουν άλλους Ορθοδόξους από τις εκκλησίες, ενώ τους χτυπούν και τους αρπάζουν τις εκκλησίες, όταν διώχνονται μοναχοί έξω από τα κελιά τους. Άλλωστε είναι κρίμα. 
Εάν ο κόσμος ενωμένος απάντησε στον πόλεμο στην Ουκρανία με βοήθεια, τότε ο Ορθόδοξος κόσμος, κοιτάζοντας την έχθρα μεταξύ των Χριστιανών στην Ουκρανία, δεν αντιδρά με κανέναν τρόπο. Σιωπή. 
Η σιωπή προδίδει τον Θεό! Ενώ σιωπούμε, μαρτυρούμε ότι δεν υπάρχει ενότητα στην Ορθοδοξία. Όσο ένα μέλος της εκκλησίας υποφέρει χωρίς να ανταποκρίνεται στα βάσανά του, ο πόνος σίγουρα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Σώμα του Χριστού! Και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ασφαλώς μέλος της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, και αυτό δεν απαιτεί απόδειξη. 
Η μόνη διέξοδος δεν είναι απλώς να σταματήσει η κρίση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, αλλά να σωθεί η Ορθοδοξία στον κόσμο, αυτό είναι ένα πανορθόδοξο σύνοδο πρωτευόντων, που θα λύσει επιτέλους όλα τα φλέγοντα ζητήματα που καταστρέφουν την ενότητα των Ορθοδόξων πιστών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις