Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Άγιες Ιρμίνα και Αντέλα της Γερμανίας.


Άγιες Ιρμίνα και Αντέλα της Γερμανίας. 
24 Δεκεμβρίου. 
Σύμφωνα με την παράδοση, η πριγκίπισσα Ιρμίνα ήταν θυγατέρα του Δαγοβέρτου Β' βασιλιά της Αυτρασίας. Επρόκειτο να νυμφευθεί τον κόμη Χέρμαν. Όλα πήγαιναν καλά με τις προετοιμασίες του γάμου μέχρι που ένας αξιωματικός που αγαπούσε πολύ την Σγία, έπεισε τον Χέρμαν να ανεβούν μαζί σ’ ένα λόφο. Από εκεί έπεσαν και οι δύο στο γκρεμό. Υστερα απ’ αυτό η Αγία Ιρμίνα ζήτησε άδεια να γίνει μοναχή. Ο πατέρας της επιδιόρθωσε ένα μοναστήρι στη Τριέρ για χάρη της. 
Η Αγία Ιρμίνα καθοδηγείτο από τον Άγιο Βιλλιβρόρδο της Ουτρέχτης (τιμάται 7 Νοεμβρίου) στον οποίο είχε παραχωρήσει το αρχοντικό πάνω στο οποίο ιδρύθηκε το μοναστήρι Εχτερναχ το 698 μ.Χ. Το δώρο δόθηκε όταν ο Αγιος λύτρωσε το μοναστήρι της Αγίας Ιρμίνας από μια θανατηφόρα επιδημία. Δυστυχώς μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν για τη ζωή της Αγίας. Η ίδια φαίνεται να κοιμήθηκε το 710 μ.Χ. 
Η Άγία Αντέλα ήταν αδελφή της Αγίας Ιρμίνας και έγινε και αυτή μοναχή όταν πέθανε ο συζυγός της, Άλμπερικ. Φαίνεται ότι προκειται για την ίδια Αγία που φέρεται να μεγάλωνε το γιό της κατα την περίοδο 691-2, ο οποίος είναι ο πατέρας του Αγίου Γρηγορίου της Ουτρέχτης (τιμάται 25 Αυγούστου).

Ιδρύσε ένα μοναστήρι στο Πφαλζέλ, κοντά στη Τριέρ στο οποίο διετέλεσε ηγουμένη για πολλά χρόνια. 
Η Αντέλα λέγεται ότι ήταν μαθήτρια του Αγίου Βονιφάτιου (τιμάται 5 Ιουνίου) όπως φαίνεται από μια επιστολή του που απευθυνόταν σ’ αυτήν και βρέθηκε στα χέρια της ηγουμένης Αελφλέντ. 
Η Αγία Αντέλα κοιμήθηκε το 734 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις