Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Αγία Έμμα (Emma) του Lesum της Βρέμης.



Αγία Έμμα (Emma) του Lesum της Βρέμης. 
 3 Δεκεμβρίου. 
Η Αγία Emma του Lesum ή Emma του Stiepel (επίσης γνωστή και ως Hemma και Imma) (περίπου 975-980 - 3 Δεκεμβρίου 1038) ήταν μια ευγενής γυναίκα η οποία είναι γνωστή για την φιλανθρωπία της και τα καλά της έργα. 
Η Αγία Emma γεννήθηκε μέσα σε μία οικογένεια ευγενών σαξόνων της φατριάς των Immedinger, απόγονοι του Widukind. Ήταν η κόρη του κόμη Immed (ή Imad) από τη μητρόπολη της Ουτρέχτης και, επίσης, σύμφωνα με τον χρονικογράφο Αδάμ της Βρέμης, αδελφή του Meinwerk, επισκόπου του Paderborn. 
Παντρεύτηκε τον Liudger, γιο του Σάξονα δούκα Hermann Billung και αδελφό του Bernard I, Δούκα της Σαξονίας. Ο αυτοκράτορας Όθωνας Γ’, έκανε δώρισε στο ζευγάρι το 1001 ένα παλάτι στο Stiepel (σήμερα Bochum-Stiepel), όπου το 1008 η Αγία Emma είχε χτισμένη μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία αργότερα έγινε δημοφιλής τόπος προσκυνήματος. Το μοναδικό παιδί του γάμου τους ήταν ο Imad, ο οποίος αργότερα έγινε επίσκοπος του Paderborn το 1051. 
Μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της, όταν αυτός αρρώστησε από μία σπάνια αρρώστια καθώς αυτός πραγματοποιούσε ταξίδι στη Ρωσία το 1011, η Αγία Emma αποσύρθηκε στο Lesum (σημερινό Bremen-Burglesum) και με την μεγάλη της περιουσία υποστήριξε γενναιόδωρα τον καθεδρικό ναό της Βρέμης, όπου Αρχιεπίσκοπος ηταν ο Unwan, και ένας από τους συγγενείς της. 
Η Αγία Emma ήταν μεγάλη ευεργέτης της εκκλησίας και ίδρυσε αρκετές εκκλησίες στην περιοχή της Βρέμης, αν και η μεγαλύτερη φροντίδα της ήταν για τους φτωχούς. 
Η Αγία Emma θάφτηκε στον καθεδρικό ναό της Βρέμης, όπου ο τάφος της ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο κοιμητήριο. 
Ημέρα της γιορτής είναι η 3η Δεκεμβρίου ή η 17η Απριλίου, αν και κάποιες πηγές ονομάζουν την 19η Απριλίου. Όταν ανοίχθηκε ο τάφος, μέσα βρέθηκε το ιερό της λείψανο και το δεξί της χέρι άφθορο (το χέρι που διέθετε τα δώρα και τις ελεημοσύνες). Το ιερό της λείψανο τοποθετήθηκε στο μοναστήρι του Άγιου Λουδγερίου στο Βερντέν [ 26 Μαρτίου]. 
Γνωστό είναι ένα περιστατικό σχετικά με τη δωρεά γης που έκανε σε κατοίκους της πόλης το 1032. Όταν μια αντιπροσωπεία των κατοίκων της πόλης πλησίασε με αίτημα για περισσότερη γη, η Αγία Emma τους υποσχέθηκε τόση γη όση μπορούσε να καλύψει ένας άνθρωπος αν έτρεχε για μία ώρα. Ο γαμπρός της Bernard ή Benno, δούκας της Σαξονίας, κάνοντας εκτίμηση της μεγάλης του περιουσίας, πρότεινε ότι θα μπορούσε να τους δώσει τόση γη όση θα μπορούσε να καλύψει ένας άντρας εάν έτρεχε για μία μέρα. Η Αγία Emma συμφώνησε σε αυτό, αλλά ο Bernard ζήτησε να επιλέξει αυτός τον άνθρωπο που θα έπρεπε να κάνει το τρέξιμο, και όταν η Αγία Emma συμφώνησε και σε αυτό, επέλεξε έναν ο οποίος ήταν σχετικά κουτσός. Αυτός ο άνθρωπος όμως απέδειξε ότι είχε εξαιρετική δύναμη και αντοχή και μέχρι το τέλος της ημέρας κατάφερε να κάνει το δρόμο του γύρω από μια πολύ σημαντικά μεγάλη περιοχή, μεγαλύτερη από το σημερινό λιμάνι της Βρέμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις