Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Άγιος Σείριολ (Seiriol) o Δίκαιος


 
Άγιος Σείριολ (Seiriol) o Δίκαιος, ηγούμενος του Κοινοβίου Πένμον-Αγγλεσὺ της Ουαλίας, αδελφός του Βασιλιά Cynlas του Rhos & του Βασιλιά Einion toy Llŷn. 
 1η Φεβρουαρίου.

Ο Άγιος Σείριολ (St Seiriol) ήταν ο νεότερος αδερφός του βασιλιά Cynlas των περιοχών Rhos και Einion του Lleyn. Ακολούθησε την θρησκευτική ζωή και έζησε σε ένα μικρό ερημητήριο στην Ανατολική χερσόνησο του Ynys Mon (Anglesey). 
Τα δύο βασιλικά αδέρφια του αποφάσισαν αργότερα πως αυτή η ταπεινή κατοικία ήταν υπερβολικά άθλια για τον αδερφό τους και εγκατέστησαν ένα σημαντικό μοναστήρι κοντά στο κελί του. Έτσι ο Άγιος Σείριολ έγινε ο πρώτος ηγούμενος του Penmon Priory. Το ερημητήριο του και το Ιερό Πηγάδι του με το αγίασμά του υπάρχουν και σήμερα και μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί. Ο Άγιος Σείριολ έγινε φίλος του Αγίου Cybi [8 Νοεμβρίου]. 
Σε μεγάλη ηλικία ο Άγιος Σείριολ αποσύρθηκε στο Ynys Lannog (Priestholm), απέναντι από την ακτή του Penmon. Το μέρος πήρε το όνομα Ynys Seiriol προς τιμήν του παρότι τώρα είναι πια γνωστό σαν το νησί Puffin. 
Ο Άγιος Cybi ονομάστηκε ο “μελαχρινός” γιατί όταν πορευόταν με σκοπό να συναντήσει τον Άγιο Σείριολ στο Clorach Wells είχε τον ήλιο καταπρόσωπο και αυτό του δημιούργησε ένα μελαψό δέρμα, ενώ αντίθετα ο Άγιος Σείριολ ονομάστηκε “ξανθός” γιατί είχε τον ήλιο στην πλάτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις