Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Όσιος Ησύχιος, ο μαθητής του Οσίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου.


 Όσιος Ησύχιος, ο μαθητής του Οσίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου.  
3 Οκτωβρίου. 
Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του Οσίου και όσες πληροφορίες έχουμε τις αντλούμε από το βίο του Οσίου Ιλαρίωνος του Μεγάλου. Σύμφωνα με το βίο του Αγίου Ιλαρίωνος, ο οποίος γράφτηκε από τον Άγιο Ιερώνυμο, ο Όσιος Ησύχιος έγινε μοναχός μεταξύ 328 και 354 στη Μονή του Μαϊουμά, κοντά στην πόλη της Γάζας, στην Παλαιστίνη.

Συνόδευσε τον δάσκαλό του στην Αίγυπτο το 359 και σε ένα δεύτερο ταξίδι το 362-63. Αφού επέστρεψαν στη Γάζα, όπου αναστήλωσαν ένα μοναστήρι, ταξίδεψαν στη Σικελία το 365. Ο Όσιος Ιλαρίων μαζί με τον μαθητή του Όσιος Ησύχιο ταξίδεξαν μαζί στην Επίδαυρο, στη Δαλματία και στη συνέχεια στην Κύπρο. Από εδώ επέστρεψε στην Παλαιστίνη, από όπου κατά καιρούς πήγαινε στην Κύπρο για να επισκευθεί τον δάσκαλό του. Πριν πεθάνει, ο Άγιος Ιλαρίωνας έγραψε μια μικρή διαθήκη όπου άφηνε στον Όσιο Ησύχιο το Ευαγγέλιό του και το κιλίκιό του.

Ο Όσιος Ιλαρίων αφού περιόδευσε σε πολλούς τόπους και χώρες, παρέδωσε στο Θεό την ψυχή του, ογδόντα χρονών. Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στην Επισκοπή της Πάφου.

Το λείψανο του Οσίου δεν έμεινε για καιρό στην Κύπρο. Οι χριστιανοί της Παλαιστίνης, σαν έμαθαν τον θάνατο του Οσίου, έστειλαν εδώ τον μαθητή του Όσιος Ησύχιο, ο οποίος με τρόπο ανέσκαψε τον τάφο. Χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας πήρε τα ιερά λείψανα και τα μετέφερε στην Παλαιστίνη. Εκεί οι χριστιανοί τα εναπέθεσαν με ξεχωριστές τιμές στη Μονή του Μαϊουμά.

Δεν γνωρίζουμε πότε και πού πέθανε πέθανε ο Όσιος Ησύχιος. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 3 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις