Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Στέφανος Μπράνκοβιτς ο Τυφλός.


Άγιος Στέφανος Μπράνκοβιτς ο Τυφλός. 
 9 Οκτωβρίου και 10 Δεκεμβρίου. 
Ήταν απόγονος του Κράλη της Σερβίας Μάρτυρος Λαζάρου και γιός του Δεσπότη Γεωργίου Μπράνκοβιτς. Γεννήθηκε περίπου το 1417. Όταν η αδελφή του Μάρα δόθηκε σύζυγος στον Σουλτάνο Μουράτ Α’, την συνόδευσε - μαζί με τον αδελφό του Γρηγόριο - σαν όμηρος στην ΚΠολη. Εκεί και οι δύο αδελφοί τυφλώθηκαν από τους Τούρκους! Μερικά χρόνια αργότερα ο πατέρας τους εξαγόρασε την ελευθερία τους και έτσι επέστρεψαν στη Σερβία. 
Το 1457, μετά τον θάνατο του πατέρα του και του αδελφού του, ηγεμόνευσε στη Σερβία, αλλά ανατράπηκε με συνωμοσία και εξορίσθηκε στην Αλβανία, όπου το 1461 γνώρισε και νυμφεύθηκε την δυναμική Πριγκίπισσα Αγία Αγγελίνα (κόρη του Γεωργίου Καστριώτη ή Σκεντέρ Μπέη), με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Φεύγοντας την οργή των Τούρκων κατέφυγε στην Τεργέστη, όπου παρέμεινε σταθερός στην Ορθοδοξία, παρά τις πιέσεις να προσχωρήσει στον Παπισμό, με υποσχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής βοηθείας για την ανάκτηση του Θρόνου του. 
Κοιμήθηκε εξόριστος στην Τεργέστη το 1476, έχοντας υποφέρει σαν άλλος Ιώβ πολλούς πειρασμούς. Το Λείψανό του ανακομίσθηκε αδιάφθορο, όταν ένα υπερκόσμιο φως άρχισε να επισκιάζει τον τάφο του. Το Λείψανο μετέφερε στην Σερβία και κατέθεσε στην Μονή του Κουπίνοβο (Κρούσεντολ), η σύζυγός του Οσία Αγγελίνα (η οποία μετά τον θάνατό του έγινε μοναχή). Το 1716 η Μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους. Τότε κομματιάσθηκε και το άγιο Λείψανο και μεγάλα τμήματά του χάθηκαν. Σήμερα στη Μονή φυλάσσονται κάποια μικρά τμήματά του. 
Η μνήμη του τιμάται την 9η Οκτωβρίου και μαζί με εκείνη της συζύγου του Αγίας Αγγελίνας και των παιδιών του αγίων Μαξίμου Μητροπολίτου Βλαχίας και Ιωάνννη Δεσπότη της Σερβίας, την 10η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις