Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Ταλαρικάν/Talarican, Επίσκοπος Sodor Σκωτίας.


Άγιος Ταλαρικάν/Talarican, Επίσκοπος Sodor Σκωτίας. 
30 Οκτωβρίου. 
Άγιος Ταλαρικάν/Talarican ήταν Σκώτος Επίσκοπος Sodor ή αλλιώς Επίσκοπος Νήσων (μιας μητρόπολη που περιελάμβάνε τα δυτικά νησιά της Σκωτίας) και έζησε τον 8ο αιώνα.

Πιθανότατα ήταν από την φυλή των Πικτών, αν και άλλες πληροφορίες λένε ότι γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Στο Breviarium (βιβλίο το οποίο περιέχει όλα τα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας) αναφέρει ότι χειροτονήθηκε, και ανέβηκε στον επικοπικό θρόνο από τον Πάπα Γρηγόριo Β’ και το Βασιλικό Ημερολόγιο του Adam (King's Kalendar - 1558) αναφέρει ότι ο Άγιος Ταλαρικάν ήταν Επίσκοπος και Ομολογητής στη Σκωτία την περίοδο της βασιλείας του βασιλιά Σολβάθιου. 
Σύμφωνα με τα Χρονικά των βασιλιάδων της Νταλ Ριάτα. Το Νταλ Ριάτα (Dál Riata) ή Νταλ Ριάντα (Dál Riada, επίσης Νταλριάντα, Dalriada) ήταν σύμπλεγμα γαελικών βασιλείων που περιλάμβανε μέρη της δυτικής Σκωτίας και της βορειοανατολικής Ιρλανδίας, σε κάθε πλευρά της Βόρειας Μάγχης. Κατά την περίοδο της ακμής του στα τέλη του 6ου με αρχές του 7ου αιώνα, εμπεριείχε περίπου το σύγχρονο Αργκάιλ στη Σκωτία και μέρος της Κομητείας Άντριμ στην ιρλανδική επαρχία του Όλστερ τοποθετούν τη βασιλεία του Selvach από το 706 έως το 726 και πως ο Άγιος Γρηγόριος Β’ ήταν πάπας από το 715 έως το 731, έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Άγιος Ταλαρικάν έγινε επίσκοπος περίπου το 720. Τελούσε την Θεία Λειτουργία καθημερινά και ήταν γνωστός για τον ζήλο του και την ταπείνωσή του. Οδήγησε πολλούς ειδωλολάτρες των βορείων ακτών της Σκωτίας μέσω του κηρύγματος και του παραδείγματός του στην Χριστιανική πίστη. Κοιμήθηκε οσιακά στο νησί Lismore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις