Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Διάλεξε για τον εαυτό σου να υποστεί κακουχίες μαζί με τον λαό του Θεού, παρά να έχει πρόσκαιρη απόλαυση της αμαρτίας...


790 
Ερώτηση 
Κάποιος επίσκοπος από την τάξη των μοναχών, έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στους γέροντες, έστειλε να ρωτήσει τον μεγάλο Γέροντα, αν πρέπει να εγκαταλείψει τον κόσμο και να επανέλθει στον μοναχικό βίο, ζητώντας συγχρόνως από αυτόν την προσευχή του, την ευλογία και τη βοήθεια του.

Απόκριση Βαρσανουφίου 
Είναι κατάλληλη στιγμή να πω τον λόγο του Αποστόλου που λέγει, «έγινα άφρονας, εσείς με αναγκάσατε». Επειδή όμως αυτά που λέγονται είναι σύμφωνα με τον Θεό και όχι σύμφωνα με τον άνθρωπο, θα μπορούσα να πω σ' αυτόν εκείνο που λέχθηκε από τον υπηρέτη του Θεού Μωϋσή «η εισήγαγε μαζί με μένα στην αιώνια ζωή αυτόν πού ονομάσθηκε πνευματικός μου υιός, ή σβήσε και μένα από τη βίβλο σου» και είθε να μη αξιωθώ να δω το πρόσωπο του Ιακώβ, του Πατέρα του Ιωσήφ, χωρίς να έχω τον Βενιαμίν μαζί μου. Αλλά πιστεύω στο άγιο όνομά του, ότι δεν θα αθετήσει το αίτημά μου, διότι η χαρά της αγίας Τριάδας και η χαρά των αγίων αγγέλων είναι η σωτηρία των σωζομένων. Δεν θα σταματήσω λοιπόν να παρακαλώ τον Θεό, ως που να με χαροποιήσει με τη δική σου σωτηρία, αλλά πρόσεχε, να μη χαυνώσουν αυτά τον λογισμό σου και σε οδηγήσουν σε ραθυμία. 
Μαζί με όλα αυτά θυμήσου ότι ο κόσμος περνά, η δόξα του είναι πρόσκαιρη και η απόλαυσή του φθαρτή. Διάλεξε για τον αυτό σου να υποστεί κακουχίες μαζί με τον λαό του Θεού, παρά να έχει πρόσκαιρη απόλαυση της αμαρτίας. Επίσης να θυμάσαι ότι θα εγκαταλείψομε τον κόσμο χωρίς τη θέλησή μας και ότι ή ζωή μας δεν είναι μεγάλη. Τι είναι δηλαδή η ζωή του ανθρώπου; Από το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν βέβαια δεν έχομε πεποίθηση ζωής μέσα σ' αυτόν τον κόσμο. Ας εγκαταλείψομε με τη θέλησή μας τα πράγματα, για να έχομε την αντιμισθία. Ας διαλέξομε την αμεριμνησία για τα γήινα πράγματα όσοι ποθούμε να δούμε το πρόσωπο του Θεού, για να πούμε με παρρησία• «βγάλε έξω την ψυχή μου από την φυλακή, για να εξομολογηθώ στο όνομά σου». Βιάσου, τρέξε, όσο είναι μέρα, πριν φθάσει ή νύχτα, κατά την οποία πενθούν εκείνοι που ραθυμούν και οι οκνηροί, μετανοώντας τότε μάταια. Μάθε, ότι δεν μένει ο καιρός και αν φθάσει η ώρα, ο υπηρέτης δεν βρίσκει ευσπλαχνία. Διότι ποιος τον παρακάλεσε γι' αυτόν και εισακούσθηκε; Είναι αληθινός δούλος του αληθινού Δεσπότη, πού πραγματοποιεί γνήσια τα προστάγματά του. 
Ας φοβηθούμε την φρικωδέστατη εκείνη ήμερα και ώρα, κατά την οποία δεν θα προΐσταται αδελφός ή συγγενής μας ούτε αρχή ή εξουσία ούτε πλούτος και δόξα, αλλά να, ο άνθρωπος και το έργο του. Ας πουλήσομε τα φθαρτά πράγματα, που μας σύρουν στην άβυσσο της απώλειας και αφού αγοράσομε για τον εαυτό μας ένδυμα γάμου, να φθάσομε σε τελειότητα. Διότι, αν φθάσομε σε τελειότητα, φθάνομε την τελειότητα της τέλειας κατά Θεόν αγάπης που διώχνει τον φόβο, και ψάλλομε με χαρά μαζί με τον Απόστολο Παύλο «η αγάπη δεν εκπίπτει ποτέ». Γνήσιο τέκνο μου, είθε να σε δω στη βασιλεία του Θεού, με τη βοήθεια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Σε ασπάζομαι στο όνομα του Κυρίου του Θεού, σε ασπάζομαι στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε ασπάζομαι στο όνομα του αγίου Πνεύματος, τιμιότατε.


 

ΒΑΡΣΑΝΟΥΦΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΟΥ 

ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ  

ΦΚΓ' -  ΩΜΑ΄

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΩΝ 

10Γ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις