Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Άγιος Γεράλδος

 
Άγιος Γεράλδος (Gerald) της Οριγιάκ (Aurillac) στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ (Auvergne-Rhône-Alpes) της Γαλλίας. 
 13 Οκτωβρίου. 
Ο Άγιος Γεράλδος γεννήθηκε στην Οριγιάκ της Γαλλίας το 855 μέσα σε μια Γαλλο-Ρωμαϊκή οικογένεια ευγενών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεράρδος και ήταν κόμης της Οριγιάκ και η μητέρα ήταν η Αγία Αδελτρούδη της Οριγιάκ [14 Νοεμβρίου]. Όσα γνωρίζουμε για τη ζωή του Αγίου Γεράλδου προέρχονται από το βίο του που έγραψε ο Άγιος Όντο (Odo) του Κλυνύ (Cluny) [18 Νοεμβρίου]. 
Ο Άγιος από την παιδικη του ηλικία υπέφερε από διάφορες ασθένειες καθώς επίσης και από βαριά μορφής ακμή η οποία του είχε σημαδέψει το πρόσωπο. Τελικά μετά από μακροχρόνια ταλαιπωρία εξαιτίας των ασθενειών έχασε την όρασή του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε τον τίτλο του Κόμη και όλη την περιουσία, ο Άγιος όμως είχε μεγάλο πόθο να γίνει μοναχός και να αφοσιωθεί στο Θεό. Από αυτή του την απόφαση τον απέτρεψε ο επιστήθιος φίλος του Γισβέρτος, Επίσκοπος Ροντέζ ο οποίος του είπε ότι εξαιτίας του τίτλου του, της κοινωνικής του τάξης και της περιουσίας του θα ήταν πιο χρήσιμος στην κοινωνία βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη. Παρόλα αυτά ο Άγιος έκανε μυστικά κουρά, πήρε όρκους εγκράτειας και παρθενίας, έδωσε όλα του τα υπάρχοντα και αφιερώθηκε στη προσευχή. 
Έχτισε μία εκκλησία και ίδρυσε μία ιερά μονή στο Οριγιάκ όπου θάφτηκε μετά την οσιακή του κοίμηση την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 909. Ο Άγιος Γεράλδος αποτέλεσε υπόδειγμα χριστιανού για τον πληθυσμό του Οριγιάκ διότι με τη ζωή του δίδαξε ότι ενώ κάποιος μπορεί να έχει τίτλους, πλούτη και δόξα μπορεί να ζεί κοντά στο Θεό με ταπεινότητα, βοηθώντας τους φτωχούς. 
Ο Άγιος Γεράλδος είναι πολιούχος Άγιος της Ωβέρνης και προστάτης των ανάπηρων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και όσων δοκιμάζονται σωματικά από κάποια ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις