Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Άγιος Προσδόκιμος, πρώτος Επίσκοπος Παδούης


Άγιος Προσδόκιμος, πρώτος Επίσκοπος Παδούης. 
 7 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Προσδόκιμος υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος της Παδούης (Πάδοβα). Σύμφωνα με την παράδοση έζησε τον πρώτο αιώνα, και ήταν μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, από τον οποίο και χειροτονήθηκε επίσκοπος. Πέθανε σε βαθιά γηρατειά γύρω στο έτος 100. 
Η παράδοση υποστηρίζει ότι ήταν ελληνικής καταγωγής, στάλθηκε από την Αντιόχεια, από τον Άγιο Απόστολο Πέτρο. 
Ο Άγιος Προσδόκιμος ήταν ο δεύτερος ευαγγελιστής του Μπελλούνο, μετά τον Άγιο Ερμαγόρα [12 Ιουλίου], τον πρώτο επίσκοπο της Ακυληία (ή Ακουιληία) και μαθητή του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή. Η παράδοση θέλει επίσης τον Άγιο Προσδόκιμο ως τον πρώτο ευαγγελιστή του Φέλτρε. 
Ίχνη του περάσματός του βρίσκονται κοντά στην κοιλάδα Βαλ Λεόγκρα όπου με το κήρυγμά του μετέστρεψε τους κατοίκους της περιοχής και έχτισε μία εκκλησία στα ερείπια ενός ειδωλολατρικού ναού αφιερωμένου στην Νταϊάνα. 
Οι γραπτές μαρτυρίες αυτού του επισκόπου είναι λίγες. Οι ανεπαρκείς γραπτές πηγές οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι η Πάντοβα καταστράφηκε πλήρως κατά την εισβολή των Λομβαρδών και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακάμψει. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν κατάφερε να διαγράψει τον πρώτο επίσκοπό του από τη μνήμη των πιστών. 
Τέλος αναφέρεται ότι ο Άγιος Προσδόκιμος υπήρξε ακούραστος βαπτιστής γι'αυτό και σε πολλές αγιογραφίες τον απεικονίζουν να κρατάει μία κανάτα. Ο Άγιος βάπτισε και τον Άγιο Ιερομάρτυρα Δανιήλ της Παδούης [3 Ιανουαρίου] ο οποίος έγινε Ιεροδιάκονός του.
Μετά την κοίμησή του τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο ο Άγιος Μάξιμος της Παδούης [2 Αυγούστου].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις