Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Αγία Μάρτυς Ιλλουμινάτα

 

Αγία Μάρτυς Ιλλουμινάτα/Illuminata η Παρθένος από το Τόντι/Todi της Ιταλίας.  
29 Νοεμβρίου. 
Η Αγία Μάρτυς του Χριστού Ιλλουμινάτα γεννήθηκε κοντά στη Ραβέννα. Όταν βαπτίστηκε χριστιανή, συνελήφθη από τον κυβερνήτη της Ραβέννα Σεβαστιανό επειδή αρνήθηκε να τον παντρευτεί. Άγγελος Κυρίου την ελευθέρωσε και την μετέφερε στην Civitas Martana όπου ενώθηκε ξανά με την οικογένειά της. 
Στην Civitas Martina η Αγία Ιλλουμινάτα έκανε πολλά θαύματα σε όσους ζητούσαν την βοήθειά της. Αυτό το έμαθε ο κυβερνήτης της πόλης ο οποίος έδωσε εντολή να την συλλάβουν και να την εκτελέσουν το 303 (ή 320) μ.Χ. 
Το Ιερό Λείψανο της Αγίας θάφτηκε σε ένα μέρος όπου εκείνη την εποχή ονομαζόταν "Papinianus" κοντά στην σημερινή Collevalenza ανάμεσα από το Todi και την Massa Martana. Αργότερα σε αυτό το σημείο χτίστηκε ιερός ναός αφιερωμένος σε αυτήν (the Abbazia di Sant’ Illuminata). 
Πριν το 1037 δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για το βίο της Αγίας, όμως όταν ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυροκρατορίας Κορράδος Β' ο Πρεσβύτερος (γέννηση 990 - θάνατος 4 Ιουνίου 1039) παραχώρησε την ιερά μονή της Αγίας Ιλλουμινάτας στους μοναχούς της ιεράς μονής του Αγίου Απολληναρίου Ραβέννας, βρέθηκε αντίγραφο του βίου της στο βιβλίο Leggendari del Duomo (BHL 4267), που περιέχει τους βίους και τα μαρτύρια Αγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις