Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Αγία Ιφιγένεια της Αιθιοπίας


Αγία Ιφιγένεια της Αιθιοπίας. 
 16 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Απόστολος Ματθαίος ευαγγέλισε την Αιθιοπία, όπου φανέρωσε ως υπηρέτες του διαβόλου τους διάφορους μάγους που παραπλάνησαν τον βασιλιά και τον λαό. Ανέστησε τον γιο του βασιλιά, και ο κόσμος θέλησε να τον λατρέψει ως θεό, αλλά ο Άγιος Ματθαίος δεν το επέτρεψε και χρησιμοποίησε το χρυσό και το ασήμι που έφεραν ως αφιερώματα για να χτίσουν μια μεγάλη εκκλησία. Έμεινε εκεί υπό την προστασία του βασιλιά για 33 χρόνια. Η κόρη του βασιλιά, η Αγία Ιφιγένεια, αφιερώθηκε στον Θεό και ίδρυσε ένα μοναστήρι όπου έγινε ηγουμένη και αριθμούσε πάνω από 200 μοναχές. 
Μετά το θάνατο του Βασιλιά, ο διάδοχός του, ο Χίρτακος, ήθελε να παντρευτεί την Αγία Ιφιγένια, αφού την θεωρούσε τη μόνη γυναίκα που του αξίζει αφού είχε βασιλική καταγωγή. Ο νέος Βασιλιάς ζήτησε από τον Άγιο Ματθαίο να την πείσει να τον παντρευτεί και του υποσχέθηκε το μισό του βασιλείου του. Ο Άγιος Απόστολος του είπε να έρθει στην εκκλησία την Κυριακή, και ότι εκεί θα βρει απάντηση στο αίτημά του. Ο Βασιλιάς πίστεψε ότι ο Απόστολος θα πείσει την Ιφιγένεια να τον παντρευτεί. Με τις μοναχές και ολόκληρο τον πληθυσμό να είναι παρόντες, ο Άγιος Ματθαίος κήρυξε σε μεγάλο βαθμό την υπεροχή του μυστηρίου του γάμου. 
Ο Χίρτακος ευχαρίστησε πιστεύοντας ότι το κήρυγμα θα έκανε την Ιφιγένεια να συναινέσει στον γάμο μαζί του. Ωστόσο, σε μια συγκεκριμένη στιγμή, ο Άγιος Ματθαίος είπε: «Δεδομένου ότι ο γάμος είναι καλός όσο η ένωση διατηρείται απαραβίαστη, όλοι εδώ γνωρίζετε ότι εάν ένας υπηρέτης τολμήσει να σφετεριστεί τη σύζυγο του βασιλιά, θα αξίζει όχι μόνο τον θυμό του βασιλιά, αλλά και τον θάνατο ως ποινή». Τότε στράφηκε προς τον βασιλιά και του απευθύνθηκε: «Έτσι συμβαίνει και με εσένα, ω Βασιλιά! Γνωρίζετε ότι η Ιφιγένεια έχει γίνει νύμφη του Αιώνιου Βασιλέα και αφιερώθηκε σε Αυτόν ενδεδυμένη το Μοναχικό Σχήμα. Πώς μπορείς να πάρεις τη νύμφη Αυτού που είναι πιο ισχυρός από εσένα και να την κάνεις δική σου γυναίκα;» 
Γεμάτος οργή και μίσος, ο βασιλιάς έφυγε από την εκκλησία. Όταν ολοκληρώθηκε η Λειτουργία, έστειλε έναν ξιφομάχο με εντολές να σκοτώσει τον Άγιο Ματθαίο. Βρίσκοντας τον Άγιο Ματθαίο να στέκεται μπροστά στον βωμό με τα χέρια του υψωμένα στον Ουρανό να προσεύχεται, μαχαίρωσε τον Απόστολο στην πλάτη και τον σκοτώνει.



Μαθαίνοντας αυτό, οι κάτοικοι αγανακτισμένοι, έτρεξαν στο βασιλικό παλάτι για να εκδικηθούν, αλλά οι ιερείς τους συγκράτησαν και τους συμβούλεψαν να ακολουθήσουν την κηδεία του Αγίου Ματθαίου. Ο Χίρτακος έπειτα άναψε μια τεράστια φωτιά γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Ιφιγένειας για να σκοτώσει αυτήν και τις μοναχές. Αλλά ο Άγιος Ματθαίος εμφανίστηκε και έστρεψε τη φωτιά από το μοναστήρι προς το βασιλικό παλάτι, το οποίο κατέκαψε τα πάντα. Μόνο ο Βασιλιάς και ο γιος του κατάφεραν να ξεφύγουν. 
Ο Πρίγκιπας έτρεξε αμέσως στον τάφο του Αγίου Ματθαίου ομολογώντας τα εγκλήματα του πατέρα του, ζητώντας συγχώρεση. Ο Βασιλιάς χτυπήθηκε από λέπρα και πήρε τη ζωή του με το δικό του σπαθί. Ο λαός επέλεξε ως βασιλιά τον αδελφό της Αγίας Ιφιγένειας. Βασίλεψε για 70 χρόνια διαδίδοντας το λόγο του Χριστού και χτίζοντας εκκλησίες σε όλη την Αιθιοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις