Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ο άγιος Φιλόθεος Αντιοχείας


Ο άγιος Φιλόθεος Αντιοχείας

12 Ιανουαρίου  

Ο άγιος Φιλόθεος ήταν μοναχογιός πλουσίων ειδωλολατρών της Αντιόχειας επί βασιλείας Διοκλητιανού. Σε ηλικία δέκα ετών, βλέποντας ότι οι γονείς του λάτρευαν ως θεό ένα άλογο ζώο, αποφάσισε να ξεκινήσει για την αναζήτηση του μόνου ζώντος Θεού και Δημιουργού.

Μια νύχτα, ύστερα από θερμή προσευχή, ένας άγγελος του έδειξε σε όραμα τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό σε όλη του την δόξα, καθισμένον σε υπερυψωμένο θρόνο, και του ανακοίνωσε ότι ο Θεός θα είναι στο εξής μαζί του για να επιτελεί θαύματα και να φέρει τους ειδωλολάτρες στην αληθινή πίστη. Το παιδί άρχισε τότε αυστηρή άσκηση: έτρωγε μόνο μία φορά την εβδομάδα, μοίραζε το υπόλοιπο της τροφής του στους φτωχούς και προσευχόταν αδιάλειπτα για την μεταστροφή των δικών του.

Κι ενώ οι γονείς του προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να λατρεύει ως θεό έναν ταύρο, το ζώο όρμησε ξαφνικά εναντίον τους, τους κάρφωσε με τα κέρατα και τους σκότωσε. Ύστερα από τρεις ημέρες με τις προσευχές του Φιλοθέου αναστήθηκαν, έδωσαν εντολή να σκοτώσουν τον ταύρο και ζήτησαν να βαπτισθούν μαζί με τον γιο τους.

Βλέποντας τα θαύματα που επιτελούσε ο νεαρός χριστιανός, οι ειδωλολάτρες τον κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Πλησιάζοντας για να τον συλλάβουν οι τρεις στρατιώτες που έστειλε ο αυτοκράτορας, είδαν το Άγιο Πνεύμα να επικάθεται πάνω στο παιδί, έπεσαν με το πρόσωπο στην γη και το προσκύνησαν.

Ο μακάριος Φιλόθεος αποκρίθηκε με τόλμη στην ανάκριση ομολογώντας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αληθώς ο Υιός του Θεού του ζώντος, που ήλθε στον κόσμο από φιλανθρωπία για να προσφέρει το σώμα Του ως λύτρο για την σωτηρία των ανθρώπων.

Θέλησαν να τον αναγκάσουν να προσκυνήσει το χρυσό είδωλο του Απόλλωνα, αλλά με την προσευχή του αγίου το είδωλο κατακρημνίστηκε και ουράνιο πυρ κατέκαυσε όλα τα άλλα ξόανα. Οι τρεις στρατιώτες ομολόγησαν τότε την πίστη τους στον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν, αφού προηγουμένως είχαν φέρει στην πίστη εννέα χιλιάδες άλλους ειδωλολάτρες. Όσο για τον άγιο Φιλόθεο, τον υπέβαλαν σε κάθε λογής μαρτύρια, αλλά άγγελος Κυρίου θεράπευσε τις πληγές του στην φυλακή.

Τον καταδίκασαν σε θάνατο αλλά οι δήμιοι στην αρχή δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον άγιο καθώς στο πρόσωπό του έλαμπε η θεία δόξα. Κατόπιν, αφού ο άγιος ολοκλήρωσε την τελευταία του προσευχή, διαπέρασαν το σώμα του με τις λόγχες τους, και άγγελοι παρέλαβαν την ψυχή του για να την φέρουν στον ουρανό.

Όταν έριξαν το σώμα του στην πυρά, ώστε να εμποδίσουν τους χριστιανούς να το τιμήσουν, παρενέβη άγγελος και το διαφύλαξε άθικτο από τις φλόγες.


«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Τόμ. 5ος (Ιανουάριος),
Εκδόσεις «Ίνδικτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις