Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Φουλβιανός Πρίγκιπας και Επίσκοπος Αιθιοπίας


Άγιος Φουλβιανός Πρίγκιπας και Επίσκοπος Αιθιοπίας (Ματθαίος μετά τη βάπτισή του). 
16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Χριστιανική Παράδοση μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος κήρυξε πρώτα το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη και στη συνέχεια στη Συρία, στη Μηδία, στην Περσία, στην Παρθία και τέλος στην Αιθιοπία. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε στον Άγιο Ματθαίο, δίνοντάς του μια ξύλινη ράβδο και του έδωσε εντολή να το φυτέψει σε ένα συγκεκριμένο μέρος στην Αιθιοπία. Κατά την άφιξή του στην Αιθιοπία, ο Άγιος Ματθαίος πήγε στο σημείο που του υπέδειξε ο Κύριος, και στο δρόμο συναντήθηκε με έναν Επίσκοπο ονόματι Πλάτωνα. Ο Άγιος Ματθαίος φύτεψε τη ράβδο στο σημείο που του υπέδειξε ο Ιησούς Χριστός και σχεδόν αμέσως η ράβδος έβγαλε φύλλα και μεγάλωσε σε ένα όμορφο δέντρο, οι καρποί του οποίου ήταν εξαιρετικά νόστιμοι. Επίσης λίγα μέτρα δίπλα από το δέντρο ανέβλυσε μία πηγή της οποίας τα νερά μπορούσαν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια. Πολλοί Αιθίοπες μέσα από αυτά τα θαύματα αγκάλιασαν τον Χριστιανισμό, αν και ο πρίγκηπας της περιοχής, Φουλβιανός, ένας αφοσιωμένος παγανιστής, ήταν βίαια αντίθετος σε όλο αυτό, και με τη διαταγή του, ο Άγιος Ματθαίος συνελήφθη και τον έκαψαν σε στύλο. 
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, ο Φουλβιανός άρχισε να αμφιβάλει για τη δράση του και να υποφέρει για τη φρικτή πράξη του. Η συνείδησή του τον ώθησε προς τον Χριστό. Τελικά, αγκάλιασε τη χριστιανική πίστη και βαφτίστηκε, παίρνοντας το όνομα Ματθαίος. 
Όταν ο Επίσκοπος Πλάτωνας κοιμήθηκε σε μεγάλη ηλικία, τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο ο Άγιος Φουλβιανός - Ματθαίος αφού εχειροτονήθη ιερέας και κατόπιν Επίσκοπος. 
Πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια του κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο με μεγάλο ζήλο και οδηγώντας το λαό του στο Χριστό και στην αγκαλιά της Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις