Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Νὰ προσπαθήσω [ἄραγε] νὰ ἀνεβάσω τὶς ψυχές σας ἀπὸ τὴ γῆ; ...

πηγή φωτογραφίας : εδώ 

Νὰ προσπαθήσω[ἄραγε]νὰ ἀνεβάσω τὶς ψυχές σας ἀπὸ τὴ γῆ, νὰ σᾶς ὁδηγήσω πάνω ἀπὸ τὸν ἥλιο καὶ τὰ ἀστέρια, νὰ σᾶς μεταφέρω στὸν οὐρανὸ τῶν οὐρανῶν, νὰ περάσω τὸ χαμηλότερο καὶ ὑψηλότερο τάγμα τῶν Ἀγγέλων καὶ νὰ φθάσω στὰ ὑπέρτατα ὕψη τῆς δημιουργίας, ὅπου δὲν ὑπάρχει χρόνος, γιατὶ ἐκεῖ βασιλεύει ἡ αἰωνιότητα διαχρονικὴ καὶ ἀόρατη, ὅπου ὁ χῶρος χάνεται στὸ ἄπειρο καὶ ὅπου, μὲ μιὰ ἀναδρομὴ στὸ παρελθόν, ἴσως πειστεῖτε πόσο ἐλάχιστα ὑπερβολικό, ἀκόμη καὶ ἀσθενικό, εἶναι αὐτὸ ποὺ εἶπε ὁ σοφὸς Σολομών: “ὡς ροπὴ ἐκ πλαστίγγων ὅλος ὁ κόσμος ἐναντίον σου καὶ ὡς ρανὶς δρόσου ὀρθρινὴ κατελθοῦσα ἐπὶ γῆν” (Σοφ. Σολ. 11,22). 
Μητρ. Φιλαρέτου Μόσχας, Select Sermons, σσ. 92-93.

Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ της Σερβίας ο Θαυματουργός



† 29 Απριλίου 1671 
Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ 
της Σερβίας ο Θαυματουργός 
Ο ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ Πατήρ ημών Βασίλειος γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1610 στο χωριό Μέρκονιτς στο Πόποβο Πόλιε της Ερζεγοβίνης από τους ευσεβείς Ορθοδόξους Πέτρο Γιοβάνοβιτς και την σύζυγό του Αναστασία. Στον Άγιο Βάπτισμα το παιδί έλαβε το όνομα Στόγιαν (Σταμάτης), οι δε γονείς τον εδίδαξαν τον φόβο του Θεού. Ο μακάριος Στόγιαν από παιδί είχε καθαρό νου και πολύ εύστροφο, η ψυχή του ήταν στραμμένη προς τον Θεό, την αρετή και την ευσέβεια. Πρώτο σχολείο ευλαβείας υπήρξε γι αυτόν η πατρική οικία, εφ’ όσον στην οικογένεια το πρώτο μέλημα ήταν ο Θεός και η ψυχή παρά τα εφήμερα και επίγεια. Δεύτερο σχολείο ήταν η νηστεία, η προσευχή και η συχνή συμμετοχή στις Ακολουθίες της Εκκλησίας. Αν και νεαρός, εισερχόταν στον Ναό, προσκυνούσε με εδαφιαία μετάνοια και ασπαζόταν το δάπεδο, και κατόπιν παρακολουθούσε την θεία Λειτουργία ακίνητος, μετά φόβου, ωσάν να ήταν ενώπιον του Κυρίου. Διακρινόταν πάντοτε για την ταπείνωσι και την ειλικρίνειά του, επίσης δε για την ελεήμονα καρδία του. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και είχε μόνο όσα χρειαζόταν για την συντήρησί τους. Ο ενάρετος όμως Στόγιαν ποτέ δεν έτρωγε το λίγο ψωμί μόνος του, αλλά πάντοτε το μοιράζονταν με τους άλλους, ιδιαίτερα όταν ως βοσκός φύλαγε τα πρόβατα μαζί με άλλους τσοπάνους. Τους γονείς του μισούσαν κάποιοι πονηροί γείτονες, αρνητές της Ορθοδόξου Πίστεως που έγιναν Μουσουλμάνοι· αυτό το μίσος το είχαν στρέψει και εναντίον του νέου Στόγιαν, εξ αιτίας της ευσέβειας και σοφίας του. Αυτοί ήσαν οι πρώτοι πειρασμοί για την νεανική του ψυχή, η οποία αργότερα θα είχε να υπομείνη ακόμη περισσότερους τέτοιους πειρασμούς και δοκιμασίες. 
ΓΙΑ να απομακρύνουν το χαριτωμένο παιδί τους από την διεστραμμένη επιρροή των γειτόνων, που είχαν αρνηθή τον Χριστό και είχαν εξισλαμισθή, οι γονείς του το έστειλαν να ολοκληρώση την μόρφωσί του στην Ιερά Μονή Ζαβαλά. Το Μοναστήρι αυτό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, τότε ήταν γνωστό στα μέρη της Ερζεγοβίνης, είχε καλή βιβλιοθήκη και αρκετούς Αδελφούς, μεταξύ των οποίων υπήρχαν μορφωμένοι Μοναχοί , ο δε Ηγούμενος, ο πατήρ Σεραφείμ, ήταν ο θείος του Στόγιαν. Εκεί, ο καλοκάγαθος νέος Στόγιαν διδάχθηκε την σοφία της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων και έλαβε άλλες ωφέλιμες ανθρωπιστικές γνώσεις. Μελετώντας με ζήλο τα κείμενα των Αγίων Πατέρων, η καρδιά του καταφλέχθηκε από αγάπη προς τον Θεό και τον πόθο της ασκήσεως και της Μοναχικής Πολιτείας. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο Μοναστήρι Ζαβαλά, ο Όσιος μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου, το ονομαζόμενο Τβέρντος, το οποίο ήταν και η έδρα της Μητροπόλεως Τρεβινίας. Κατά την διαμονή του στο Μοναστήρι αυτό, ο μακάριος Στόγιαν αγάπησε ακόμη περισσότερο την μοναχική ζωή και αύξησε τις ασκητικές του δραστηριότητες, επειδή απεφάσισε πλέον να δεχθή το άγιο και αγγελικό μοναχικό Σχήμα. 
Τελικά, εδώ ο Όσιος εκάρη Μοναχός και έλαβε το όνομα Βασίλειος. Το όνομα αυτό ήταν ένα σημείο, διότι στην μελλοντική ασκητική και ποιμαντική του πορεία ο Άγιος θα έχη πάντοτε ως πρότυπο τον μεγάλο Ιεράρχη της Εκκλησίας Βασίλειο τον Μέγα. Ολίγο αργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος, κατόπιν Πρεσβύτερος και έκτοτε λειτουργούσε ενώπιον του θρόνου και του θυσιαστηρίου του Θεού με πολλή ευλάβεια και καθαρότητα. 
ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ο Όσιος μετέβη στο Μαυροβούνιο, όπου έγινε δεκτός στην υπηρεσία του Μητροπολίτου Μαρδαρίου, ο οποίος εκράτησε τον νεαρό Ιερομόναχο Βασίλειο μαζί του στην Τσέτινιε. Την εποχή εκείνη ο σερβικός λαός στέναζε υπό τον οθωμανικό ζυγό. Η Ορθοδοξία εκινδύνευε επίσης από τους Ιησουίτες, οι οποίοι επιδιώκοντες να εκμεταλλευθούν τις δυσκολίες των Ορθοδόξων, ώστε να προσηλυτίσουν τον πληθυσμό στην Παπική αίρεσι και εξουσία, είχαν απλωθή ιδιαιτέρως στα δυτικά μέρη της Σερβίας, τα παράλια της Δαλματίας, της Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου. Ο Άγιος Βασίλειος επέστησε την προσοχή του Μητροπολίτου στην ύπουλη αυτή θρησκευτική προπαγάνδα και την ανάγκη υπερασπίσεως της Ορθοδοξίας, αλλά εκείνος αδιαφόρησε και άφησε ανεξέλεγκτες τις ουνιτικές δραστηριότητες. Όμως ο ευσεβής λαός και ο Κλήρος, δοξάζοντες την πίστι τους και παραμένοντες στην Ορθοδοξία, στρέφονται μαζί με τον Όσιο Βασίλειο εναντίον της Ουνίας και δεν ενδίδουν στην Λατινόφερτη προπαγάνδα. Ο Όσιος συνεβούλευσε τον Μητροπολίτη να στραφή δυναμικά εναντίον των εχθρών της Εκκλησίας και να μη φοβήται κανέναν, όταν τίθεται θέμα υπερασπίσεως της Πίστεως και της Αληθείας του Χριστού. 
Ο Μητροπολίτης, όχι μόνο δεν τον άκουσε, αλλ’ αντιθέτως άρχισε να στρέφεται εναντίον του Αγίου και να κατηγορή αυτόν ψευδώς ενώπιον του λαού. Ο λαός όμως εσέβετο και αγαπούσε πολύ τον Άγιο και έτσι οι συκοφαντίες δεν είχαν απήχησι. Το ευσεβές πλήρωμα είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Άγιο Βασίλειο, η πολιτεία του οποίου αποτελούσε φωτεινή μαρτυρία της Αληθείας. 
Ο ΌΣΙΟΣ, επειδή ήθελε να απομακρυνθή από τους συκοφάντες του, επέστρεψε στην μετάνοιά του, την Μονή Τβέρντος· αλλά δεν έπαυσε να μάχεται για την υπεράσπισι της Ορθοδόξου Πίστεως και για την προστασία του λαού του, εξ αιτίας του οποίου ωνομάσθηκε ζηλωτής της Ορθοδοξίας. Αξίζει να σημειωθή, ότι η πονηρία των παπικών Ιησουϊτών και Ουνιτών επινόησε την φήμη, ότι δήθεν ο Άγιος Βασίλειος έγραψε δύο γράμματα στον Πάπα Αλέξανδρο Ζʹ και τον Κλήμεντα Ιʹ (το 1660 και το 1671 αντίστοιχα), ότι δήθεν τους αναγνώρισε και ότι δήθεν ζητούσε από αυτούς χρήματα!… Αργότερο όμως, αποκαλύφθηκε, ότι αυτά τα πλαστά γράμματα ήσαν γραμμένα και υπογεγραμμένα από τους ίδιους τους Ιησουίτες, οι οποίοι εκαυχώντο στην Ρώμη για τα κατορθώματά τους εναντίον των Σέρβων Ορθοδόξων1. Ο Άγιος συνέχιζε τους αγώνες του, όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του, αλλά ακόμη περισσότερο για την σωτηρία του Ορθοδόξου Λαού του Θεού. 
Από το κελλί της προσευχής του έβλεπε όλες τις δυσκολίες και τα βάσανα που υπέμενε ο λαός του στην δύσκολη δουλεία των αγαρηνών, στην φτώχεια και εξαθλίωσι, στον φόβο από τον τουρκικό ζυγό, στον κίνδυνο και την καταστροφή από την ουνιτική προπαγάνδα. Γι’ αυτό και αδιαλείπτως προσευχόταν στον Θεό θερμά για την σωτηρία του λαού του. Αν και κατ αυτό τον χρόνο ήταν Αρχιμανδρίτης, δεν περιωριζόταν μόνο στο Μοναστήρι, αλλά στρεφόταν και στην ευαγγελική διακονία του λαού, ως Πνευματικός. Έτσι, περιήρχετο ιεραποστολικά τα χωριά, τελώντας Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια, ενδυνάμωνε τους κατοίκους στην πίστι και την υπομονή, προέτρεπε αυτούς να διαφυλάξουν την Πίστι τους ως το πολυτιμότερο αγαθό, γενικά δε βοηθούσε όλους στις αδυναμίες τους. Ήταν τέτοια η φήμη του, ώστε και οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν: «ο ικέτης του παραδείσου». 
ΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ αυτό έργο του Αγίου Βασιλείου εκίνησε εναντίον του το μίσος των εξισλαμισθέντων Σέρβων, οι οποίοι θέλησαν να τον φονεύσουν. Για να αποφύγη τον κίνδυνο και να βοηθήση τον λαό του, ο Άγιος κατέφυγε στην Ορθόδοξη Ρωσία. Επανέκαμψε αργότερα, φέρων μαζί του πολλά εκκλησιαστικά βιβλία, άμφια και ιερά σκεύη, επίσης και χρήματα για τον λαό του. Με τα αφιερώματα αυτά βοηθούσε τις πτωχές εκκλησίες της Ερζεγοβίνης και συχρόνως τους ασθενείς και αδυνάτους. Επισκεύασε πολλούς εγκαταλελειμμένους Ναούς, επίσης δε ίδρυσε δημοτικό σχολείο στο Μοναστήρι Τβέρντος και σε κάθε ενοριακό Ναό. Διεπίστωσε όμως, ότι το μίσος των εξισλαμισθέντων και των Ουνιτών εναντίον του δεν είχε διόλου καταλαγιάσει. Ο δυναμικός ζήλος του και το ακαταπόνητο της αποστολικής διδασκαλίας του προκαλούσε την έχθρα αυτών, ώστε πάλι αναγκάσθηκε να απομακρυνθή. 
Ο ΌΣΙΟΣ απεφάσισε τότε να μεταβή σε προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Έφυγε από το Μοναστήρι Τβέρντος, επισκέφθηκε διάφορες Ιερές Μονές της Σερβίας και έφθασε στο Ιπέκιον, το σημερινό Πέτς στο Κοσσυφοπέδιο, τότε έδρα του Πατριαρχείου των Σέρβων. Εμφανίσθηκε στον άγιο Πατριάρχη Παΐσιο Γιάνιεβατς (1614-1647) και του εξέθεσε την δύσκολη κατάστασι των Ορθοδόξων Σέρβων στην Ερζεγοβίνη, για τις ταλαιπωρίες από τους Τούρκους και τις πονηρίες των Λατίνων. Κατόπιν ανέφερε στον άγιο Πατριάρχη την επιθυμία του να ταξιδεύση στο Άγιον Όρος και ζήτησε την ευλογία του. Ο σοφός Πατριάρχης Παΐσιος αντελήφθη αμέσως, ότι ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος έχει μεγάλες πνευματικές αρετές και αφού εξέτασε το μέχρι τότε ποιμαντικό του έργο, εξετίμησε τον άνθρωπο του Θεού και απεφάσισε να τον χειροτονήση Αρχιερέα. Του έδωσε λοιπόν ευλογία να προσκυνήση στον Άγιον Όρος, αλλά τον συνεβούλευσε να μη παραμείνη εκεί και να επιστρέψη στο Ιπέκιον. Ο Όσιος Βασίλειος εταξίδευσε ήσυχα στο Άγιον Όρος και παρέμεινε εκεί ένα χρόνο. Προσκύνησε στα πολλά Μοναστήρια και τις Σκήτες, διδάχθηκε πολλά από πολλούς ασκητές και ερημίτες του Άθωνα, το περιβόλι των Αγίων και της αρετής. Τον περισσότερο καιρό φυσικά παρέμεινε στο Μοναστήρι του Χιλανδαρίου με τους Σέρβους Μοναχούς. 
ΚΑΤΑ την επιστροφή του από το Άγιον Ορος, ο Όσιος Βασίλειος επισκέφθηκε πάλι τον Πατριάρχη στο Ιπέκιον. Ο άγιος Πατριάρχης τότε συνεκάλεσε τους Αρχιερείς και την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του έτους 1638 εχειροτόνησε αυτόν Επίσκοπο και τον διώρισε Μητροπολίτη της Τρεβινίας, με έδρα το Μοναστήρι Τβέρντος. Παρά το ότι ήταν νέος ακόμα, δεν είχε συμπληρώσει τα τριάντα του, αξιώθηκε του επισκοπικού βαθμού για την αγία ζωή του και για τις ανάγκες της Εκκλησίας στους δύσκολους εκείνους χρόνους. 
Από το Ιπέκιον ο Άγιος παίρνει τον ίδιο δρόμο για το Τρεβίνιε, όπου με χαρά γίνεται δεκτός από όλο τον λαό. Μόλις φθάνει στην Επισκοπή του, επαναρχίζει με περισσότερο ζήλο το έργο του. Χωρίς δισταγμούς για τους κινδύνους, οι οποίοι δεν άργησαν να εμφανισθούν, ο νέος στην ηλικία, αλλά ζηλωτής Μητροπολίτης ταξιδεύει σε όλη την επαρχία και ακούραστα εκπληρώνει την αρχιερατική του διακονία. 
Το βασικό όπλο στο έργο του ήταν ο λόγος του Θεού και η προσευχή. Η δύναμις της προσευχής του ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να κάνη θαύματα και να τον αποδεικνύει ως θαυματουργό. Από τότε ο λαός τον ευλαβείτο ως Άγιο, διότι πολλές φορές διαπίστωνε την δύναμι των προσευχών του, ως και το προορατικό του χάρισμα. Ετσι, όχι μόνο αυτός πήγαινε στον λαό, αλλά και ο λαός σε αυτόν και ζητούσε βοήθεια και παρηγορία στις διάφορες δοκιμασίες και τους πειρασμούς του. Ο Άγιος, ως ελεήμων, τους βοηθούσε με την προσευχή του, τις πνευματικές συμβουλές του και συχνά με την ελεημοσύνη. Στην ελεημοσύνη πρότρεπε και τους άλλους. 
ΟΛΙΓΟ αργότερα, οι Τούρκοι εφόνευσαν τον Μητροπολίτη της ανατολικής Ερζεγοβίνης Παΐσιο Τρεμπιεσάνιν. Τότε ο Πατριάρχης Γαβριήλ Ράϊτς (1648-1656), ο οποίος κατόπιν επίσης εμαρτύρησε από τους Τούρκους, ετοποθέτησε τον Άγιο Βασίλειο Μητροπολίτη της χηρευούσης επαρχίας, με πατριαρχικό γράμμα στο οποίο αναφέρει: 
«Η ταπεινότης ημών προς την θεόσωστον επαρχίαν, ήτις ονομάζεται Νίκσιτς, Πλάνα, Κολασίνοβιτς και Μοράτσα, προς τους οσίους Καθηγουμένους, Ιερομονάχους και Μοναχούς, τους ευλαβεστάτους Πρωθιερείς και τιμίους Πρεσβυτέρους και πάντας τους εν Χριστώ Θεώ ευσεβεστάτους Χριστιανούς. Η χάρις του Θεού και η σκέπη των Αγίων Σέρβων Οσίων είη μετά πάντων υμών! Να γνωρίζετε ότι παρεδώκαμεν και ευλογήσαμεν εις τον Δεσποτα Ζαχούμσκας κύρ Βασίλειο την ονομαζομένην επαρχίαν, ην είχεν ο κοιμηθείς Επίσκοπος Μάξιμος και ο Επίσκοπος Παΐσιος, αιωνία είη η μνήμη αυτών. Δεχθήτε εγκαρδίως τον αναφερόμενον Ιεράρχην ως νόμιμον Μητροπολίτην και αποδώσατε την αρμόζουσαν εις αυτόν τιμήν. Η ευλογία και η χάρις του Κυρίου και Θεού και η σκέπη της Παναγίας Θεοτόκου είησαν επί πάντας υμάς και τα τέκνα υμών και τας Ορθοδόξους εστίας υμών». 
Με την Πράξι αυτή ο Πατριάρχης ένωσε την παλαιά Μητρόπολι Ζαχούμσκα, η οποία κατά τον προηγούμενο Ιϛʹ αι. είχε διαχωρισθή εις δύο: την δυτικήν Επισκοπή της Τρεβινίας (στην σημερινή Ερζεγοβίνη) και την ανατολική Μιλεσέβσκα ή Πετρόβσκα (στο σημερινό Μαυροβούνιο). 
Ο Άγιος επισκόπευε για αρκετό χρόνο από το Μοναστήρι της μετανοίας του Τβέρντος, κατά δε το έτος 1651, ανεχώρησε για την Μητρόπολί του στα ανατολικά μέρη της επαρχίας, στην πόλι Όνογοστ, σημερινό Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, όπου συνέχισε το ποιμαντικό έργο του. Την εποχή εκείνη είχαν αναζωπυρωθή οι διώξεις κατά του σερβικού πληθυσμού και οι Τούρκοι λεηλατούσαν ανελέητα Ναούς, Μοναστήρια και κατοικίες, ενώ όλη η ύπαιθρος είχε ερημωθή. Όταν ο βεζίρης της Ερζεγοβίνης συνέλαβε όλους τους πρώτους του λαού και τους εθανάτωσε, ο Άγιος Ιεράρχης απεφάσισε να απομακρυνθή από την Ιερά Μονή του Αποστόλου Λουκά πλησίον του Νίκσιτς, όπου είχε την έδρα του, και να εύρη καταφύγιο σε έναν απόκρυφο τόπο. Έτσι αποσύρθηκε σε μία σπηλιά στο Πιεσίβιτς κάτω από το βουνό Ζαγάρατς, όπου τακτοποίησε ένα κελλί και έμεινε για αρκετό χρόνο. Κάποιοι ηλικιωμένοι κάτοικοι από τα περίχωρα τον συνεβούλευσαν να μεταφερθή στο πλησιόχωρο Μοναστήρι του Όστρογκ. Ο Άγιος ήδη εγνώριζε τους ασκητές της Μονής αυτής και ιδιαίτερα τον ενάρετο Ηγούμενο του Όστρογκ, τον Στάρετς Ησαΐα. Αυτός ο ενάρετος Στάρετς ασκήτευε αυστηρά και θεάρεστα σε μία σπηλιά επάνω από το Άνω Όστρογκ. Μετά την κοίμησί του, ο Θεός εφανέρωσε την αγιότητά του, αλλά οι Τούρκοι δεν άργησαν να καταστρέψουν τα άγια Λείψανα του Οσίου Ησαΐου στην φωτιά. Ο Όσιος Βασίλειος μετέβη στην Μονή Όστρογκ, όπου εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο του Οσίου Ασκητού Ησαΐου στους πρόποδες του βουνού Όστρογκ και από το ερημητήριο αυτό καθωδηγούσε επί μία δεκαπενταετία την επισκοπική του περιφέρεια. Στο Όστρογκ συγκεντρώθηκαν περί αυτόν και άλλοι Μοναχοί και ασκητές, με τους οποίους ανακαίνισε την Εκκλησία των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και ολίγον αργότερα ανοικοδόμησε και διακόσμησε την Εκκλησία του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού στην πλαγιά του Όστρογκ, η οποία αγιογραφήθηκε και διατηρείται έως και σήμερα. 
Επιθυμία του Οσίου ήταν να γίνη η σπηλιά του στο Όστρογκ ένα πραγματικό Μοναστήρι, πρότυπο πνευματικής ζωής για τα υπόλοιπα Μοναστήρια και τον ευσεβή λαό. Όταν η Αδελφότης της Μονής αυξήθηκε, τοποθέτησε ως Ηγούμενο τον π. Ησαΐα, ανηψιό του Οσίου Ησαΐου. Ο ίδιος ο Όσιος Βασίλειος επεδόθη στις πλέον δύσκολες πνευματικές ασκήσεις. Στην οικοδομή Ιερών Ναών και κελλίων μετέφερε πέτρες στα χέρια του, ενώ δεν ελησμόνησε ποτέ την επαρχία του και τον λαό του, ούτε την πνευματική του άσκησι της αδιάλειπτης προσευχής, αγρυπνίας και ησυχίας. Τρεφόταν μόνο με καρπούς και χόρτα, εκτελούσε δε τις μετάνοιες του μοναχικού του κανόνος. Το σώμα του ήταν ξηρό, το πρόσωπό του κιτρινωπό σαν κερί και όλος ήταν ναός του Παναγίου Πνεύματος. Ο Άγιος Ιεράρχης δεν παρέμενε συνεχώς στην σπηλιά. Με τις πνευματικές του εμπειρίες από το Όστρογκ, κατέβαινε στον λαό, επισκεπτόταν το χειμαζόμενο ποίμνιό του και μοιραζόταν τα βάσανά τους ως αληθινός ποιμήν. Πολλοί ήσαν εκείνοι που ευεργετήθηκαν από τις θαυματουργές προσευχές του και τον ετιμούσαν ήδη ως Άγιο. Κατά την διάρκεια των μεγάλων διωγμών, πλήθος λαού προσέτρεχε στο Όστρογκ από όλα τα μέρη, ζητώντας την βοήθειά του και την πνευματική και σωματική ίασιν. Οι βασανισμένοι κάτοικοι της Ερζεγοβίνης κρυφά από τα μάτια των Τούρκων πήγαιναν στον Άγιο του Όστρογκ – γέροντες, γυναίκες και παιδιά – και παρέμεναν αρκετό καιρό κοντά στον Επίσκοπό τους. Ο μακάριος πνευματικός Πατέρας τους και μεσίτης ενώπιον Θεού μεριμνούσε γι αυτούς και τους έτρεφε πνευματικά και υλικά με την βοήθεια των γύρω χωριών. Από το ερημητήριο του Όστρογκ ο Άγιος είχε συχνή επικοινωνία με τους Πατριάρχας των Σέρβων στο Ιπέκιον δι’ αλληλογραφίας και, όποτε ήταν δυνατόν, τους επισκεπτόταν. Τους ανέφερε τον πόνο του για την κακία πονηρών ανθρώπων, οι οποίοι τον περιτριγύριζαν. 
Επί πλέον, ο Άγιος Βασίλειος είχε να αντιμετωπίση τον δόλο κάποιων ορθοδόξων, όπως του ηγεμόνος Ράϊτς και των έξι υιών του, οι οποίοι έμεναν όχι μακρυά από το Μοναστήρι του Όστρογκ και παρακινούμενοι από τον δαίμονα, ταλαιπωρούσαν τον Άγιο και το Μοναστήρι με πολλές αδικίες. Για τις αδικίες του ηγεμόνος Ράϊτς και τις κακίες πονηρών ανθρώπων, ο Όσιος απεφάσισε να εγκαταλείψη το Όστρογκ και να μεταβή σε άλλο τόπο, ακόμη και στο Άγιον Όρος, όπου θα συνέχιζε τους αγώνες του. Αλλά αισθάνθηκε ότι αυτό ήταν εκ του πονηρού, για να τον αποτρέψη από την ενάρετη ζωή και την αποστολή του. Επίσης τον παρεκάλεσαν και οι γείτονες του χωρίου Μπιελοπάβλιτς δια του πνευματικού τους, του Ιερέως Μιχαήλ Μπόσκοβιτς, να μην τους αφήση μόνους, χωρίς την ευλογία και προσευχή του. Ο Όσιος απεφάσισε τελικά να μην εγκαταλείψη το Όστρογκ και μέχρι τέλους να υπομείνη τις αδικοπραγίες. Κατά το έτος 1667, επισκέφθηκε τον μακάριο Πατριάχη Μάξιμο στο Ιπέκιον και του ανέφερε την θέσι του και την κατάστασι του λαού του. Ο άγιος Πατριάρχης έστειλε γράμμα στον ηγεμόνα Ράϊτς και στον λαό του Μπιελοπάβλιτς, με το οποίο συνεβούλευε τον λαό να προστατεύη και να βοηθή το Μοναστήρι του Όστρογκ, όσους δε θα ήθελαν να συνεχίσουν τις αδικοπραγίες τους ηπείλησε με αφορισμό. Ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος προεφήτευσε στον ηγεμόνα Ράϊτς, ότι όλοι οι υιοί του θα απέθνησκον εξ αιτίας των αδίκων πράξεών τους κατά της Μονής. Αυτή η προφητεία του Αγίου γρήγορα εκπληρώθηκε. 
Λυπημένος, ο ηγεμόνας Ράϊτς προσήλθε στον Άγιο Βασίλειο και του ανέφερε την απώλεια των υιών του. Ο Όσιος παρηγόρησε τον ηγεμόνα και τον συνεβούλευσε να μετανοήση για τις αμαρτίες του και για τις αμαρτίες των υιών του. Επίσης, του προείπε ότι, αν μετανοήση ειλικρινά, ο Κύριος θα τον ευλογήση και πάλι θα αποκτήση υιούς για απογόνους. Αυτή η πρόρρησις του Αγίου σύντομα εκπληρώθηκε. 
Ακάματος στην άσκησι της προσευχής, νηστείας, σωματικής κοπώσεως και εργασίας, όπως και στις πολλές μέριμνες για τα ουράνια και γήϊνα αγαθά του ποιμνίου του, ο Άγιος του Όστρογκ έφθασε στο τέλος της επί γης ζωής του. Χωρίς πόνους και κόπους ο Άγιος Βασίλειος εκοιμήθη ειρηνικά εν Κυρίω την 29η Απριλίου 1671, παραδίδοντας ήρεμα την ψυχή του εις χείρας Θεού στο κελλί του επάνω από το ερημητήριο του Όστρογκ. Την στιγμή εκείνη, άρρητο φως γέμισε το κελλί του και αργότερα φύτρωσε ένα κλήμα στον βράχο, πλησίον του οποίου εκοιμήθη ο Άγιος, αν και ο τόπος δεν είχε διόλου χώμα. Οι Μοναχοί του Όστρογκ ενεταφίασαν το σκήνωμα του Αγίου Βασιλείου στο μνήμα κάτω από την Εκκλησία των Εισοδίων. 
Πολυάρθιμα θαύματα άρχισαν να επιτελούνται στο μνήμα του, τα οποία συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι των ημερών μας. 
Ο Άγιος Βασίλειος έγραψε στην Διαθήκη του και τα εξής: 
«Γράφω, για να γνωρίζουν την αλήθεια, για να γνωρίζουν οι Χριστιανοί ότι υπήρξα κάποτε στο Όστρογκ, στην έρημο και ότι έβαλα όλον τον κόπο μου και τα υπάρχοντά μου, τίποτε δεν λυπήθηκα για την ελεημοσύνη για τον Θεό και την Παναγία Θεοτόκο. Εκεί με μερικούς αδελφούς και την βοήθεια του Θεού ανακαίνισα ό,τι υπήρχε… Αλλά πολλά βάσανα μου προξένησαν, όμως ο Θεός μου εστί βοηθός σε κάθε έργο. Αυτά γράφω για να γνωρίζουν όλοι οι λειτουργοί που θα διακονούν μετά από εμένα τον Θεό και την Παναγία Θεοτόκο στο Όστρογκ στην σπηλιά για την αγάπη του Θεού, καθώς και όλοι οι Χριστιανοί να τα γνωρίζουν μετά από εμένα». 
ΕΠΤΑ έτη μετά την εκδημία του, κατά το έτος 1678, ο Άγιος Βασίλειος παρουσιάσθηκε σε όραμα στον Ηγούμενο Ραφαήλ της Μονής Αγίου Λουκά κοντά στο Νίκσιτς, και τον πρόσταξε να πάη στο Όστρογκ και να ανοίξη το μνήμα του. Ο Ηγούμενος δεν έδωσε σημασία στο όραμα και δεν πήγε. Το ίδιο όραμα είδε πάλι, αλλά και τότε δεν έδωσε σημασία. Την τρίτη φορά ο Άγιος Βασίλειος εμφανίσθηκε στον Ηγούμενο: ενδεδυμένος με τα επισκοπικά άμφια και κρατών θυμιατό στο χέρι, τον διέταξε να ανοίξη τον τάφο του. Την ώρα που ο Άγιος εθύμιαζε, ένα αναμμένο κάρβουνο έπεσε από το θυμιατό πάνω στον Ηγούμενο, ο οποίος έντρομος εξύπνησε και περιέγραψε το όραμα στην Αδελφότητα. Τότε συμφώνησαν και ξεκίνησαν για το Μοναστήρι του Όστρογκ, όπου διηγήθησαν όλα τα συμβάντα στους Μοναχούς εκεί και αποφασίσθηκε η ανακομιδή του ιερού Λειψάνου. Πρώτα όμως όλοι μαζί άρχισαν αυστηρή νηστεία, τηρούσαν καθημερινά όλους τους κανόνες της προσευχής και τελούσαν την θεία Λειτουργία. Την εβδόμη ημέρα, θυμιάζοντας το μνήμα του Αγίου, το άνοιξαν και ευρήκαν το δοξασμένο, άφθαρτο Λείψανο του Αγίου, το οποίο είχε χρώμα κεριού και ανέδιδε ευωδία όμοια με άρωμα βασιλικού. Το τίμιο Λείψανο τοποθετήθηκε σε θήκη και κατατέθηκε στον Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου οι πιστοί μπορούσαν πλέον να το προσκυνούν. 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ των Σέρβων Βασίλειος, ο τελευταίος στον Ιπέκιον (1763-1765, εκοιμήθη 1772), εξόριστος από τους Τούρκους, έμεινε πλησίον του ιερού Λειψάνου του Αγίου Βασιλείου έξι μήνες με προσευχή και νηστεία και συνέταξε την Ακολουθία και τον Βίο του Αγίου2. Ακριβώς όπως κατά την διάρκεια του επιγείου βίου του ο Άγιος δεν εγνώρισε στιγμή γαλήνης, έτσι και το Λείψανό του πολλές φορές χρειάστηκε να το κρύψουν για να αποφύγη την βεβήλωσι και την καταστροφή στα χέρια των Τούρκων. Το 1942, η Μονή Όστρογκ βομβαρδίσθηκε, χάρις όμως στην μεσολάβησι του προστάτου Αγίου, τα βλήματα έπεφταν χωρίς να προκαλέσουν ζημίες στα κτίσματα. Μια οβίδα μάλιστα έπεσε ακριβώς στην είσοδο του σπηλαίου του Αγίου, το οποίο είχε μετατραπή σε παρεκκλήσιο και στο οποίο εφυλάσσετο το τίμιο Λείψανό του. Η οβίδα όμως δεν εξερράγη και παρεμένει ως αξιοθέατο στο σημείο αυτό μέχρι σήμερα. Και πλέον πρόσφατα, κατά τον μήνα Ιούνιο του 1992 τα μουσουλμανικά και παπικά πυρά είχαν στραφή εναντίον του Όστρογκ, όμως δεν επέτρεψε ο Άγιος να γίνη καταστροφή. Ο Άγιος Βασίλειος είναι από τους πλέον τιμωμένους Αγίους των Σέρβων, οι οποίοι του έχουν αφιερώσει μεγάλο αριθμό Ναών, τόσο στην Σερβία όσο και στο εξωτερικό. 
α) J. G., «Serbian Holy Places», περιοδ. «The Orthodox Word», Vol. 4, No 3 (20), May-June 1968, pp. 132-133 
β) «Two Serbian Saints, a. St. Vasilije the Wonderworker, April 29» περιοδ. «OrthodoxAmerica», Vol. II, No 5, December 1981, p. 5. 
γ) Ιερομονάχου Αθανασίου Γιέφτιτς, «Το Μυστήριο της Επαφής, Τα άγια λείψανα στη Σερβία – Η αληθινή σωματική αγάπη» (Συνέντευξη), περιοδ. «Σύναξη», τεύχος 4/ Φθινόπωρο 1982, σελ. 45-49. 
δ) Bishop Nicolaj Velimirovic, The Prologue from Ochrid, part II, p. 113, part I, p. 308, Lazarica Press, Birmingham, 1985. 
ε) Περιοδ. «Άγιος Κυπριανός», αριθ. 247/Μάρτιος-Απρίλιος 1992, σελ. 41-43. 
ϛ) Αρχιμανδρίτου Ιουστίνου Πόποβιτς, «Ο Βίος του Αγίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βασιλείου του Ostrog του Θαυματουργού, Μητροπολίτου Ζαχούμσκου», Από τους Βίους των Αγίων, τόμος Απριλίου. Μετάφραση-Σχόλια-Επιμέλεια Αλεξίου Π. Παναγοπούλου, σελ. 25-56, Σειρά «Δέηση», αρ. 4, Πάτρα 1992 (το έργο αυτό είναι η κυρία πηγή της παρούσης εργασίας). 
ζ) Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Διασκευή εκ του Γαλλικού: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, τ. 8 Απρίλιος, σελ. 277-281, Ινδικτος, Αθήναι 2007. 
η) Website of the “Orthodox Church in America”, Feasts and Saints, April 29: www.oca.org 
1. Βλ. Επισκόπου Νικοδήμου Μίλας, Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ. Εξηγήσεις μιας απορίας από την ζωή του Αγίου, Ντουμπρόβνικ 1913. 
2. Η Ακολουθία του Αγίου Βασιλείου, στα σλαβονικά, τυπώθηκε το 1861 από τον Μητροπολίτη Βελιγραδίου Μιχαήλ.

Εκείνος που διάλεξε την υπακοή στο Χριστό και σπεύδει προς το φτωχικό και χωρίς περισπασμό βίο, είναι αληθινά αξιοθαύμαστος και αξιοζήλευτος.

 

Εκείνος που διάλεξε την υπακοή στο Χριστό και σπεύδει προς το φτωχικό και χωρίς περισπασμό βίο, είναι αληθινά αξιοθαύμαστος και αξιοζήλευτος. 

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  

(ΕΠΕ 8,92) 

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ


ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ 
Αρμονικές αναλογίες του προσώπου του Χριστού και γενικότερα της κατά πρόσωπον (en face) απεικόνισης των ανδρών και γυναικών. 
Αν διαιρέσουμε τον κάθετο άξονα του προσώπου σε τρία ίσα μέρη, τότε το ένα είναι το μήκος του μετώπου, το μεσαίο της μύτης και το τρίτο η απόσταση μύτής - σαγονιού. Το φάρδος του προσώπου στο ύψος των ζυγωματικών ισοδυναμεί με δύο και ένα τρίτο μύτης. Το ένα μέρος έχει πλάτος μιας μύτης και τό άλλο μιας και ένα τρίτο μύτης. Το γενικό σχήμα του προσώπου είναι ωοειδές, μια έλλειψη φαρδιά στο πάνω μέρος που στενεύει προς τα κάτω. Οι τέσσερις άκρες των ματιών βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Το κάθε μάτι έχει μέγεθος μισής μύτης, όπως και το στόμα, όταν δεν έχει μουστάκια. Το στόμα του Χριστού ο Πανσέληνος το ζωγραφίζει ίσο με το ένα τρίτο της μύτης, ο Ρουμπλιώφ ίσο με το ένα τέταρτο της μύτης και ο δάσκαλος του Θεοφάνης ο Έλληνας ίσο με το μισό της μύτης. Στα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας, στην υπέροχη εικόνα του Χριστού του Χαλκίτη, το στόμα ισοδυναμεί με τα δύο πέμπτα της μύτης. Ο Θεοφάνης ο Κρής του 16ου αιώνα σχεδιάζει τη γραμμή της ένωσης των χειλέων ίση με μισή μύτη και τα μάτια μικρότερα του στόματος, αντίθετα με τον Πανσέληνο και το Ρουμπλιώφ και τήν εικόνα του Χαλκίτη Χριστού, πού σχεδιάζουν τα μάτια μεγαλύτερα του στόματος. Θα συμβούλευα, για μια αρμονική σχεδίαση του προσώπου του Χριστού, το μέγεθος του στόματος να είναι στο μέγεθος του μικρού οφθαλμού (του δεξιού) περίπου, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της μύτης. Σημαντικό ρόλο στο μέγεθος του ματιού παίζει το μέγεθος του φωτισμένου κάτω χείλους. Μπορεί ένα στόμα να σχεδιαστεί μεγάλο, όμως το κάτω χείλος να είναι μικρό. Έτσι οπτικά μικραίνει το στόμα (μέθοδος Θεοφάνη του Κρητός). 
Με αυτά που ανάφερα πιο πάνω, γίνεται φανερό πως ο κάθε μεγάλος αγιογράφος σημείωνε τις αρμονικές αναλογίες στα μέλη βάζοντας κάποια σημάδια. Όμως στο ζωγράφισμα έχοντας σαν άξονα την επιδιωκόμενη έκφραση, σχεδίαζε τα μέλη με την ανάλογη εκφραστική αλλοίωση του σχήματος τους. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως αγιογραφία δε σημαίνει ακριβή αντιγραφή διαστάσεων και αποχρώσεων, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει πτώμα εικόνας και όχι εικόνα. Αγιογραφία είναι το σημάδεμα των αρμονικών διαστάσεων και από κει και πέρα μια ποιητική σχεδίαση υψηλών εκφράσεων. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι κατορθωτό για τον καθένα, αλλά μακρινός στόχος που όλο και τον πλησιάζουμε κατακτώνας τα εκφραστικά μέσα και ταυτόχρονα ανεβάζοντας την ποιότητα του χαρακτήρα μας. 
Οι κόρες των ματιών απέχουν όσο το μήκος της μύτης. 
Τα αυτιά βρίσκονται μεταξύ των παραλλήλων της μύτης. Δηλαδή βρίσκονται στο ύψος της μύτης και έχουν το ίδιο μέγεθος μ' αυτήν. Τα ζωγραφίζομε όμως λίγο μικρότερα. Το μήκος του αυτιού είναι διπλάσιο από το πλάτος του. Στην εικόνα του Χριστού τα αυτιά καλύπτονται στο επάνω μέρος από τα μαλλιά. 
Το μέσον της αποστάσεως του κάτω άκρου της μύτης και του σαγονιού βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάτω χείλους του στόματος. 
Αν προεκτείνουμε τη γραμμή της ένωσης των χειλέων, συναντάμε τα σημεία που αρχίζει ο λαιμός, δεξιά και αριστερά. 
Τα φρύδια αρχίζουν από τις πάνω άκρες της μύτης. 
Οι γραμμές των φρυδιών, των ματιών, της μύτης και του στόματος είναι παράλληλες μεταξύ τους και είναι κάθετες στον άξονα που περνάει από το μέσον των φρυδιών και το μέσον του στόματος. 
Το ύψος των μαλλιών είναι ίσο περίπου με το μέγεθος της μύτης.

 

Ο άξονας του προσώπου ΑΒ διαιρεί σε δύο λίγο άνισα μέρη το πρόσωπο. Έτσι το αριστερό σε μας μέρος του προσώπου (το δεξί του Χριστού) είναι πιο στενό από το άλλο. Ο οφθαλμός του στενού μέρους του προσώπου ζωγραφίζεται μικρότερος από τον άλλο. Το στενό μέρος του προσώπου βρίσκεται πλησιέστερα στην πηγή του φωτός. Από την πλευρά αυτή έρχεται το φως. Επομένως οι σκιές της μύτης και των παρειών είναι εντονότερες στο πλατύτερο μέρος του προσώπου.

 




ΑΣΚΗΣΗ 3

Διαιρούμε τη μύτη σε τέσσερα ίσα μέρη. Στο σημείο Β περνάει ο άξονας των ματιών. Οι τέσσερις άκρες των ματιών Ζ,Η,Θ,Κ, βρίσκονται πάνω σε ευθεία γραμμή. Από τις άκρες της μύτης αρχίζουν οι ρίζες των φρυδιών.



ΑΣΚΗΣΗ4

Τα πτερύγια της μύτης βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το κάτω άκρο της μύτης. Το μέσον της απόστασης ΑΒ (μύτης - σαγονιού) είναι το σημείο Γ που βρίσκεται στη γραμμή του κάτω χείλους. 


 


Μυστική αρμονική αναλογία της κεφαλής του Χριστού. 
Το πλάτος ΑΔ της παρειάς προς το μέρος της πηγής του φωτός είναι ίσο με το πλάτος ΑΕ της φωτισμένης επιφάνειας της άλλης παρειάς, δηλαδή ίσο με το μήκος της μύτης. Η απόσταση ΕΖ ισούται με το ένα τρίτο του μήκους της μύτης. Επομένως το πλάτος του προσώπου στη θέση των ζυγωματικών ισούται με δύο και ένα τρίτον μεγέθη της μύτης. Η μαθηματική λοιπόν σχέση είναι:

ΑΔ=ΑΕ=ΒΓ,ΔΖ=2ΒΓ+ΒΓ/3 
Το φως στο πρόσωπο του Χριστού είναι κυκλοτερές με κέντρο το άνω άκρο της μύτης και μήκος ακτίνας ίσο προς τη μύτη.

 


Εγγραφή της κεφαλής του Χριστού σε κύκλο. 
Το κέντρο Α βρίσκεται πλησίον του αριστερού οφθαλμού και απέχει εξίσου από την εξωτερική οριακή γραμμή των μαλλιών στα τέσσερα αντιπροσωπευτικά σημεία του πλάτους και μήκους Β,Γ,Δ και Ε. Απέχει εξίσου και από το άκρο του σαγονιού Ζ. Το κέντρο Α είναι και το κέντρο του κύκλου του φωτοστέφανου. 

 

Αρμονικές αναλογίες και παρατηρήσεις στο πρόσωπο του παιδιού Ιησού. 
Αλλες είναι οι αναλογίες των μερών του προσώπου των ανδρών και άλλες των νηπίων και παιδιών. Χαρακτηριστικό στα νήπια είναι το πολύ μεγάλο μέτωπο, η μικρή μύτη, το ανύπαρκτο σχεδόν σαγόνι και η καμπυλωτή ένωση των χειλιών. 
Έτσι στον Ιησού που κρατάει η Θεοτόκος, το μέτωπο έχει το διπλάσιο ύψος της μύτης. Το μέτωπο σκιάζεται στα σύνορα των μαλλιών και της μύτης. Το ενδιάμεσο φώτισμα έχει ύψος μιας μύτης. Το πλάτος 
Αρμονικές αναλογίες στο πρόσωπο του παιδίου Ιησού. 
του προσώπου είναι τρεις μύτες. Τα αυτιά λίγο μεγαλύτερα από τη μύτη. Το μήκος του κεφαλιού μαζί με τα μαλλιά είναι ελάχιστα μεγαλύτερο του πλάτους της κεφαλής στο ύψος των κροτάφων. Έχουμε, λοιπόν, τη σχέση: ΑΔ=2ΑΒ, ΑΒ=ΒΕ, ΗΘ=3ΑΒ 
Η απόσταση από κόρη σε κόρη των ματιών είναι μία και ένα τρίτο μύτης.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ιωάννου - Χαριλάου Βράνου 

 


Ο άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, μητροπολίτης Θηβών, ο νέος Ελεήμων

 

29 Απριλίου  
Ο άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, μητροπολίτης Θηβών, ο νέος Ελεήμων 
Γόνος ευσεβούς και αρχοντικής οικογενείας της Βασιλεύουσας, ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε επί βασιλείας Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180). Ήδη από νεαρής ηλικίας επεδείκνυε μεγάλη αφοσίωση στην Υπεραγία Θεοτόκο, στην οποία όφειλε την γέννησή του. Μία ημέρα, την ώρα που διάβαζε τον Ακάθιστο Ύμνο, η Βασίλισσα των Ουρανών παρουσιάστηκε και απάντησε στους χαιρετισμούς, λέγοντας: «Χαίροις και συ, των Θηβών προστάτα!» 
Πολλά έτη αργότερα, και ενώ ήταν ιερομόναχος σε μοναστήρι, εξελέγη μητροπολίτης Θηβών, την εποχή που η ισχυρή και ακμάζουσα αυτή πόλη, η σημαντικότερη της Στερεάς Ελλάδος, είχε κατακτηθεί και λεηλατηθεί από τους Νορμανδούς, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να σταλούν σε εξορία. Όσοι γλύτωσαν, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και προσπορίζονταν τα προς το ζην εργαζόμενοι για Εβραίους εμπόρους, οι οποίοι τους εμπόδιζαν να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. 
Μόλις εγκαταστάθηκε στην Θήβα, ο άγιος Ιωάννης μερίμνησε για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, όπου φυλασσόταν η θαυματουργή εικόνα, την οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε φιλοτεχνήσει ο άγιος Απόστολος Λουκάς, και σύντομα το χριστεπώνυμο πλήρωμα μπορούσε πλέον να τελεί τις ιερές Ακολουθίες με όλη την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην Υπεραγία Θεοτόκο. 
Το κήρυγμα του αγίου επισκόπου και η απεριόριστη ευσπλαχνία του γρήγορα επανέφεραν στην πίστη τους χριστιανούς που είχαν μείνει χωρίς ποιμένα, προκάλεσαν μάλιστα και την μεταστροφή μερικών Εβραίων. 
Χάρις στην επιμελή φροντίδα του αγίου, η σηροτροφία και η παραγωγή μεταξιού που είχε καταστραφεί από τους Νορμανδούς μπόρεσε να ανακάμψει και η Θήβα γνώρισε νέα περίοδο ευημερίας. Ο μητροπολίτης δεν ασχολείτο μόνο με το κήρυγμα και την ελεημοσύνη, αλλά διοργάνωσε επίσης μεγάλης κλίμακας έργα άρδευσης και δημόσιας υγείας. Ίδρυσε γηροκομείο, πτωχοκομεία, νοσοκομεία και άλλα ευαγή καθιδρύματα. 
Ίδρυσε επίσης, εντός της πόλης, γυναικεία μονή, η οποία ανέλαβε την εκπαίδευση των κορασίδων προετοιμάζοντάς τες είτε για τον μοναχικό βίο είτε για να γίνουν μητέρες ικανές να μεταδώσουν στα παιδιά τους τούς θησαυρούς της Πίστεως. 
Έχοντας ανυψώσει την πόλη των Θηβών σε μεγαλεία μεγαλύτερα απ’ ό,τι πριν την κατάκτηση, ο άγιος Ιωάννης εκοιμήθη εν ειρήνη, εμπιστευόμενος την Εκκλησία του στην Υπεραγία Θεοτόκο. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι κάτοικοι των Θηβών ανήγειραν στο κέντρο της πόλης ναό προς τιμήν του, όπου κατατέθηκαν τα θαυματουργά τίμια λείψανά του.

«Νέος Συναξαριστής
της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Τόμος 8ος, ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Εκδόσεις «Ίνδικτος»·

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

ὁ ῞Αγιος δὲν ἤθελε χρήματα μὲ ἐπιτόκιο...


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ - ΕΔΩ

 ὁ ῞Αγιος δὲν ἤθελε χρήματα μὲ ἐπιτόκιο...

ΠΗΓΗ:ΕΔΩ 
Θὰ σᾶς ἀναφέρω ἕνα γεγονὸς ποὺ συνέβη πρὶν ἀπὸ δέκα χρόνια καὶ δείχνει τὴ βαθιὰ εὐλάβεια ἀλλὰ καὶ οἰκειότητα τοῦ λαοῦ πρὸς τοὺς ῾Αγίους του.

῞Ενας καημένος φτωχὸς ποὺ δὲν μποροῦσε νὰ ζήσει στὰ βουνὰ τοῦ Μαυροβουνίου θέλησε νὰ πάει στὴν ᾿Αμερική, ἀλλὰ δὲν εἶχε τὰ χρήματα γιὰ τὸ εἰσιτήριο. ῏Ηρθε λοιπὸν στὸν ῞Αγιο Βασίλειο, στάθηκε μπροστὰ στὴ λάρνακα ὅπου εἶναι τὸ σῶμα του καὶ εἶπε: 
“῞Αγιέ μου, θὰ πάρω ἀπὸ σένα χρήματα γιὰ νὰ πληρώσω τὸ πλοῖο μέχρι τὴν ᾿Αμερικὴ καὶ θὰ σοῦ τὰ ἐπιστρέψω διπλάσια”. 
῎Εβαλε τὸ χέρι του στὸ κιβώτιο ποὺ ἦταν τὰ χρήματα καὶ πῆρε… Τὰ πῆρε μὲ τὴ συμφωνία τοῦ ῾Αγίου, ὑποσχέθηκε ὅτι θὰ τὰ ἐπιστρέψει. Τὸ κιβώτιο εἶναι ἀνοιχτὸ καὶ ὁ λαὸς ἀφήνει μέσα τὰ χρήματα ποὺ θέλει. Τὰ πῆρε ἀπὸ τὰ πόδια τοῦ ῾Αγίου… 
Λοιπὸν σὲ δυὸ χρόνια ἔστειλε τὰ χρήματα στὸν κουμπάρο του, ποὺ δὲν ἤξερε τίποτα, γράφοντάς του: 
“Νὰ πᾶς νὰ τὰ βάλεις στὸ κιβώτιο τοῦ ῾Αγίου Βασιλείου”. 
Πῆγε ὁ κουμπάρος νὰ τὰ βάλει στὸ κιβώτιο, ἀλλὰ μόλις τὰ ᾿βαλε, τὰ μισὰ ἔπεσαν κάτω. Τὰ ξανάβαλε καὶ ξανάπεσαν, καὶ πάλι τὸ ἴδιο. Τρόμαξε, τὸ εἶπε στὸν καλόγερο ποὺ ἦταν ἐκεῖ, καὶ ἐκεῖνος τοῦ λέει: “Κάτι συμβαίνει, ὁ ῞Αγιος δὲν θέλει τὰ χρήματά σου”. ῾Ο ἄνθρωπος τοῦ διηγήθηκε τὴν περίπτωση, καὶ ὁ καλόγερος τὸν συμβούλεψε νὰ γράψει στὸν κουμπάρο του στὴν ᾿Αμερικὴ καὶ νὰ τὸν ρωτήσει τὶ συνέβη. ῎Ετσι μαθεύτηκε τὸ γεγονός, καὶ φάνηκε ὅτι ὁ ῞Αγιος δὲν ἤθελε χρήματα μὲ ἐπιτόκιο»!…

ΣΗΜΕΡΑ, ὅπως ἐδῶ καὶ 300 περίπου χρόνια, κάθε χρόνο τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς του, ἡ λειψανοθήκη τοῦ ῾Αγίου Βασιλείου ἀνοίγεται καὶ τὰ ὑποδήματά του ἀλλάζονται. Καὶ ὅπως πάντα, αὐτὰ βρίσκονται σχεδὸν λειωμένα! ᾿Ακόμη καὶ σὲ αὐτὴν τὴν ἄθεο γενεὰ τῆς συνεχοῦς ἀπομακρύνσεως τοῦ ἀνθρώπου ἀπὸ τὸν Θεὸ καὶ τὴν ᾿Αλήθεια Του, ὁ ῞Αγιος ἐξακολουθεῖ νὰ ἐπιτελῆ πολλὰ θαύματα. ᾿Εν μέρει ὁ ῞Αγιος Βασίλειος τοῦ ῎Οστρογκ μπορεῖ νὰ ἀποκληθῆ ἕνας Σέρβος ῞Αγιος Νικόλαος Θαυματουργός

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ - Ιωάννου Βράνου



ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Η πείρα μας έχει διδάξει πως η σωστή εκμάθηση της αγιογραφίας πρέπει να ακολουθήσει την εξής σειρά: Αρχίζουμε με την πιστή αντιγραφή των μελών του προσώπου και μαθαίνουμε να τα συνθέτουμε σε πρόσωπο. Στη συνέχεια κάνουμε τις ίδιες ασκήσεις με ένα πινέλο. Έτσι μαθαίνουμε να χειριζόμαστε το πινέλο, για να μπορούμε να τραβάμε σωστές γραμμές, όμορφα σχεδιασμένες. 
Στη συνέχεια θα ασκηθούμε στο να ενώνουμε ένα φωτεινό χρώμα (μια φωτισμένη επιφάνεια) με ένα άλλο σκοτεινότερο, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το φως να ελαττώνεται βαθμηδόν και η μετάβαση από το φως στη σκιά να μην είναι τραχιά και απότομη, αλλά βαθμιαία και συνεχόμενη. Αυτή η άσκηση θα μας βοηθήσει στο να ζωγραφίσουμε σωστά τα φωτίσματα πάνω στους σκοτεινούς προπλασμούς. 
Μένει να περάσουμε τους προπλασμούς του προσώπου και των μαλλιών και να πατήσουμε με το ειδικό καρμπόν τις λεπτομέρειες στο πρόσωπο και τις γραμμές στα μαλλιά. Επειδή έχουμε ασκηθεί στο σχεδίασμα των μερών του προσώπου, μπορούμε εύκολα να σχεδιάσουμε τα γραψίματα και στη συνέχεια να βάλουμε τα φωτίσματα ενώνοντας τα όμορφα με τις σκιές. Τα υπόλοιπα τελειώματα του προσώπου δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, εκτός από τις ψιμυθιές και τα «γανώματα», τα κοκκινάδια του προσώπου, που αν δε σχεδιαστούν σωστά καταστρέφουν όλο το πρόσωπο. Το χαρακώνουν με άσπρες γραμμές - κάτι σαν το βάψιμο των Ινδιάνων - ή το κοκκινίζουν στα μάγουλα υπερβολικά και σκληρά, σα μακιγιάζ κωμικής θεατρικής παράστασης. Γι' αυτό χρειάζονται ειδικές ασκήσεις για τις ψιμυθιές και τα γανώματα. 
Μετά τις ασκήσεις του κεφαλιού ακολουθούν οι ασκήσεις στο σχέδιο των χεριών και των γυμνών ποδιών. Και εδώ χρειάζεται προσεκτική μελέτη στο σχήμα των δακτύλων και της κίνησης, καθώς και των αναλογιών των μελών. Μετά την άσκηση αυτή συνεχίζουμε ασκούμενοι στην κίνηση και τη στάση ολόκληρου του σώματος και των ενδυμάτων. Έπειτα γυμναζόμαστε χρωματίζοντας και φωτίζοντας τα μέλη και τα ενδύματα. 
Αυτονόητο είναι ότι η ίδια μέθοδος ακολουθείται για τα βουνά, τα δένδρα και γενικά όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην εικονογραφία. 
Σα γενικές παρατηρήσεις επάνω στις ασκήσεις έχουμε τις εξής: Αρχίζουμε με βοηθητικές ελαφριές γραμμές, για να αποτυπώσουμε το γενικό σχήμα μέχρι την τελική του μορφή. Ύστερα με έντονες μολυβιές σχεδιάζουμε το ακριβές σχήμα και ακολουθεί η διαδικασία της ζωγραφικής με χρώμα. 
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι ασκήσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται από καιρό σε καιρό, γιατί είναι σίγουρο πως, αν δεν επαναληφθούν οι ασκήσεις αρκετές φορές, αρχίζει ο αρχάριος να κάνει μικρολάθη και τα διαιωνίζει επαναλαμβάνοντας τα στις εικόνες. Ειδικότερα πρέπει να ασκηθεί άπειρες φορές στα εκφραστικά στοιχεία του προσώπου, για να αποστηθίσει το ακριβές τους σχήμα και τις εκφραστικές αλλοιώσεις που επιφέρουν όταν μεταβληθεί το σχήμα τους. 
Οι ασκήσεις που αναφέρουμε, είναι η αναλυτική και λεπτομερειακή σειρά της εκμάθησης της αγιογραφίας. Αν και είναι μια σειρά επινόησης του συγγραφέα, όμως αποτελεί αναγκαία στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει ο μαθητευόμενος· αυτό φάνηκε στην πράξη από πλήθος μαθητευομένων. Η αθέτηση αυτής της σειράς των ασκήσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια λάθη και παραλείψεις στις εικόνες.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ιωάννου - Χαριλάου Βράνου

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Ἕνας ἀδελφός πού κατοικοῦσε σε Κοινόβιο ρώτησε τό μεγάλο Γέροντα σχετικά μέ τούς λογισμούς του.


142
νας ἀδελφός πού κατοικοῦσε σε Κοινόβιο ρώτησε τό μεγάλο Γέροντα σχετικά μέ τούς λογισμούς του. 
᾿Απόκριση 
Εἶσαι ἀνόητος, γι' αὐτό σε κυριεύουν οἱ λογισμοί σου καί μάλιστα τό δικαίωμα. ῾Ο Κύριος θέλει νά ἔχεις κάθε ἄνθρωπο ἀνώτερό σου. Δεῖξε λοιπόν σ᾽ αὐτόν ὑπακοή σέ ὅλα καί κάνε ὅ,τι σοῦ ζητᾶ, σχετικά μέ τό φαγητό, τό ποτό καί ὁποιοδήποτε πράγμα, δηλαδή ὑποταγή σε ὅλα. ῎Αν δέ κάτι σοῦ φαίνεται βαρύ, πάρε τή γνώμη τοῦ ᾿Αββᾶ καί ὅ,τι σοῦ λέει κάνε το. Καί γιά τήν ψαλμωδία καί γιά τήν ἀγρυπνία ὅ,τι σοῦ λέει νά τό κάνεις καί ὅλα θά συντελέσουν στη σωτηρία τῆς ψυχῆς σου. ῎Αν τώρα τύχει καί σε συκοφαντήσει, να χαίρεσαι, διότι αὐτό συμφέρει πολύ τήν ψυχή σου. Καί ἄν σοῦ προξενήσει λύπη, νά τό ὑπομείνεις, «διότι αὐτός πού θά ὑπομείνει μέχρι τέλος, αὐτός θά σωθεῖ» (Ματθ. 10, 22). Γιά ὅλα δέ νά εὐχαριστεῖς τό Θεό, διότι ἡ εὐχαριστία πρεσβεύει στο Θεό, ὥστε νά ἐνισχύει τήν ἀδυναμία μας. Καί σέ ὅλα πάντοτε κατάκρινε τόν ἑαυτό σου ὡς ἁμαρτοποιό καί παραβάτη καί δέν θα σε κατακρίνει ὁ Θεός. Ταπεινώσου στό καθετί καί θά βρεῖς τή Χάρη πού δίνει ὁ Θεός. 
῎Αν τά ἐννοήσεις αὐτά καί τά κάνεις πράξη, θα σε βοηθήσει ὁ Θεός νά βρεῖς δύναμη. Διότι αὐτό εἶναι τό θέλημά Του, «νά σωθεῖ κάθε ἄνθρωπος καί νά ἔλθει σε ἐπίγνωση τῆς ἀλήθειας» (Α΄ Τιμ. 2, 4). 
Βαρσανουφίου και Ιωάννου κείμενα διακριτικά και ησυχαστικά (ερωταποκρίσεις)  
Τόμος Α΄  
Εκδόσεις “ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ”

Τριώδια Πεντηκοσταρίου - Τῇ Κυριακῇ τοῦ Θωμᾶ ἑσπέρας εἰς τὸ Ἀπόδειπνον


Αναστάσιμα Τριώδια Πεντηκοσταρίου κυρίου Ιωσήφ, 
ψαλλόμενα ἐν τοῖς Ἀποδείπνοις, ἀρχόμενα ἀπὸ τῆς Κυριακῆς τοῦ Ἀντίπασχα ἑσπέρας , ἤτοι τῆς τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Θωμᾶ ψηλαφήσεως , καὶ λήγοντα τῇ Παρασκευῇ ἑσπέρας τῆς ἑβδομάδος τῆς Πεντηκοστῆς 

Τῇ Κυριακῇ τοῦ Θωμᾶ ἑσπέρας εἰς τὸ Ἀπόδειπνον, 
Τριώδιον φέρει ἀκροστιχίδα τήνδε · Ἄδει τάδε Ἰωσήφ . 
Ωδή α΄
Ἦχος α΄ . Σοῦ ἡ τροπαιούχος δεξιά .

Άσωμεν Θεῷ ὡς νικητῇ , τῷ καθελόντι θανάτῳ τὸν θάνατον, καὶ ἐξαναστήσαντι, σὺν ἑαυτῷ τὸ γένος τὸ ἀνθρώπινον , καὶ τῇ ἀφθαρσία, ὑπερβαλλόντως τιμήσαντι. 
Δεσμευθείς θανάτου τὰ δεσμά, ὡς δυνατὸς ἐν ἰσχύϊ διέῤῥηξας, λύσας τοὺς ἀνθρώπους δέ, ἐκ τῆς φθορᾶς τοῦ ᾅδου ἐξανέστησας, ἀνυμνολογοῦντας, τὸ κράτος σου Παντοδύναμε. 
Εὔσπλαγχνε Χριστὲ ὁ δι᾽ ἐμέ, μέχρι τοῦ ᾅδου θελήσει γενόμενος, κείμενον ἐν τάφω με, ἁμαρτιῶν καὶ λάκκῳ παραβάσεων, τῇ σῇ ἐπινεύσει, ἐξαναστήσας ἐλέησον. 
Θεοτοκίον 
δοῦσα Χριστὸν ἐκ τῶν νεκρῶν, Θεογεννῆτορ σαρκὶ ἐγειρόμενον, ἔχαιρες ἀλλ᾽ αἴτησαι, χαροποιὸν πένθος μοι νῦν δωρήσασθαι, ὅπως εὕρω τότε, ἁγνὴ τὴν θείαν παράκλησιν. 
Ὠδὴ η΄ . 
Ἐν καμίνῳ παῖδες Ἰσραήλ . 
Τῷ Σταυρῷ σου λύσας τὴν ἀράν, ἐτέθης ἐν μνημείῳ, καὶ ᾅδου τὸ ζοφερώτατον, Χριστέ μου Ἰησοῦ καθεῖλες βασίλειον, καὶ ἀνέστης πᾶσαν τὴν κτίσιν , σαυτῷ συναναστήσας, ὅθεν σε ὑμνοῦμεν εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας. 
Αναβάντος σου ἐν τῷ Σταυρῷ, ὁ ἥλιος ἐσβέσθη, εἰς ἄδου δὲ καταβάντος, φῶς ἐπέλαμψε ψυχαῖς, ἐν σκότει Φιλάνθρωπε ὑπαρχούσαις, κατεχομέναις ὑπὸ πικροῦ θανάτου, ὅθεν σε ὑμνοῦμεν εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας. 
Λεδεμένον λυσόν με Χριστέ, σειραῖς ἁμαρτημάτων, καὶ λάμψον μοι μετανοίας, θείαν ἔλλαμψιν Σωτήρ, ὁ σκότους ῥυσάμενος, τοὺς ἀνθρώπους τοῦ αἰωνίου, τῇ σῇ φρικτῇ ἐγέρσει, ἣν ὑμνολογοῦμεν εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας. 
Θεοτοκίον . 
ν ἀγκάλαις φέρουσα Χριστόν, ἐκ σοῦ σωματωθέντα, Παρθένε αὐτὸν δυσώπει, ἀγκαλίσασθαι κἀμέ, νῦν περιπλανώμε νον ἀνοδίαις, πάσαις τοῦ βίου, καὶ πταίσμασι μυρίοις, συναντῶντα γνώμῃ βαθύμῳ καθ ' ἑκάστην. 
Ὠδὴ θ ' . 
Τύπον τῆς ἀγνῆς λοχείας σου .
δειξεν ἥλιος σταυρούμενον, μέσον λῃστῶν σὲ Λόγε ἥλιε ἄδυτε, καὶ ἐσκότασεν ὄροι βουνοὶ γῆ καὶ θάλασσα, ἐκλονήθησαν ἄδης ἐτρόμαξε, δεσμίους ἀπολύων, οὕς περ κατείχεν ἀνυμνοῦντάς σε. 
φθης ὥς περ μέγας ἥλιος, ὑπὸ τὴν γῆν μὲν δύνας ἐξανατείλας δέ, ἄδυτε φωστὴρ ἐκ τῶν νεκρῶν καὶ κατηύγασας, τὰ τῆς γῆς παραδόξως πληρώματα, διό σε Ζωοδότα, ἀκαταπαύστως μεγαλύνομεν. 
Σῶτερ Ἰησοῦ ὁ θάνατον, τῷ σῷ θανάτῳ λύσας ἐξαναστήσας δέ, πάντας τοὺς ἐκεῖ κατεχομένους ἀνάστησον, κατωτάτου με λάκκου κραυγάζω σοι, παθῶν θανατηφόρων, καὶ ἁμαρτίας ὡς φιλάνθρωπος. 
λθον Μυροφόροι κλαίουσαι, ἐπὶ τὸ μνῆμα ὄρθρου καὶ μὴ εὑροῦσαί σε, εἶδον ἐν λευκοῖς προκαθεζόμενον ἄγγελον, καὶ βοῶντα· Ἠγέρθη ὁ Κύριος, σπεύσατε ἀπαγγεῖλαι, τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ τὴν ἔγερσιν. 
Θεοτοκίον. 
Φρίττει πᾶσα κτίσις Δέσποινα, τὸ ὑπὲρ νοῦν μυστήριον τῆς λοχείας σου, τίκτεις γὰρ Θεὸν Ἐμμανουὴλ χρηματίσαντα, δι ' ἡμᾶς Παναμώμητε ἄνθρωπον, τὸν λύσαντα θανάτου, τὴν τυραννίδα τῷ Σταυρῷ αὐτοῦ.

ΤΡΙΩΔΙΑ 

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΥ

Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου

Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή 

Παναγίας Τατάρνης

Είναι τόσο πολύ εύκολο να πιστέψεις τον Χριστό ή είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψεις τον Χριστό;

~2~
Απόσπασμα απο την Ράδιοπαράγκα του 1997 - Η καλή Απιστία του Θωμά εδώ
π.Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος
Είναι τόσο πολύ εύκολο να πιστέψεις τον  Χριστό ή είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψεις τον Χριστό;
Το ερώτημα είναι ανόητο. 
Ούτε εύκολο είναι, ούτε δύσκολο είναι. Γιατί τα του Χριστού, δεν τα αξιολογούμε ως εύκολα ή ως δύσκολα. Ο Χριστός δεν ζυγίζεται με τίποτε. Είναι ο Χριστός. Και εμείς απλώς θέλουμε να έχουμε εμπειρία μαζί Του. 
Και επειδή ο Θεός είναι αγάπη, εμείς δεν θέλουμε ούτε τα εύκολα ούτε τα δύσκολα, παρά μόνο τον Χριστό. Και ξεκινώντας, έτσι, να περπατούμε στους βηματισμούς της πίστεως ή της απιστίας, εμείς ζητούμε τον Χριστό και ζητώντας τον Χριστό, αρχίζουμε την πορεία μας μαζί Του. 
Θα τον πιστέψουμε αν θα τον δούμε ή αν δεν θα τον δούμε; 
Λάθος επιχείρημα. 
Αν επιτρέψει να τον δούμε, θα τον δοξολογήσουμε, αν δεν επιτρέψει, πάλι θα τον δοξολογήσουμε. Εκείνος λοιπόν δεν είναι, ούτε με τα εύκολα, ούτε με τα δύσκολα. Αποκαλύπτεται στον καθένα όπως Εκείνος θέλει. Και επειδή ακριβώς Εκείνος και μόνο Εκείνος ξέρει τα βάθεια της καρδιάς μας, ξέρει ποιες χορδές της ψυχής μας θα ακουμπήσει για να Τον πιστέψουμε. Χωρίς τα εύκολα και χωρίς τα δύσκολα. Το γεγονός βέβαια, λειτουργείται με ένα μοναδικό τρόπο, μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και εν τη κλάση του άρτου. Οι Χριστιανοί λοιπόν αρχίζουν αυτή την πορεία. 
Να Τον δούνε, να μην Τον δούνε, εύκολο δύσκολο, πίστη ή απιστία; 
Περπάτησε μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας και να οδηγηθείς, εν μετάνοια, μέσα από το μυστήριο της μετανοίας, εν τη κλάση του άρτου. Και πέρα από το εύκολο και το δύσκολο, πέρα από το πόσο πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Αρχίζει Εκείνος να αποκαλύπτεται και τότε έχεις μπροστά σου τον Χριστό. Και τότε αν πιστεύεις, πόσο πιστεύεις; Δεν μετριέται! Είσαι κοντά σε Εκείνον και άμα είσαι κοντά, δεν μετριέσαι πόσο πιστεύεις, κάθεσαι κοντά Του και είσαι κοντά Του. 
Ένα μωρό πόσο είπε στη μητέρα του ότι την πιστεύει; 
Εμπιστεύεται τη ζέστη αγκαλιά της. Χωρίς να λέει τίποτε. Είναι εκεί κοντά, χωρίς να φοβάται. 
Ε λοιπόν! 
Αν θέλετε πολύ να πιστέψετε και οι άλλοι δεν σας ωφελούν σε αυτό. Τολμήστε σαν τον Θωμά. Αλλά κι αν τότε πιστέψετε ξεπεράστε και την πίστη, πάτε παραπέρα. Σταθείτε κοντά Του με πολλή εμπιστοσύνη. Χωρίς να φοβάστε κλεισμένες θύρες και χωρίς να φοβάστε τα ανειρήνευτα δεδομένα του κόσμου. Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος - λάβετε Πνεύμα Άγιο - είπε Εκείνος, μόλις εμφανίστηκε κεκλεισμένων των Θυρών. Θα δώσει αυτή τη Χάρη και αυτή τη βοήθεια.

Το γεγονός της πίστεως είναι θέμα βιωματικής αγίοπνευματικής εμπειρίας. Και τότε όλη η Χάρις του Θεού καταλαμβάνει τις καρδιές μας. Και Τότε καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να πιστεύεις όταν δεν έχουμε ανάγκη να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει να πιστεύεις. Γιατί είμαστε κοντά Του και είμαστε στα χέρια Του.

 

 

Συναξάρι Πεντηκοσταρίου - Η Κυριακή του Θωμά


Συναξάρι Πεντηκοσταρίου

Η Κυριακή του Θωμά

Αυτή την Κυριακή, που είναι δεύτερη από το Πάσχα, εορτάζουμε τα εγκαίνια της Αναστάσεως του Χριστού και την ψηλάφηση του αποστόλου Θωμά. 
Τα εγκαίνια, δηλαδή η υπενθύμιση σπουδαίων γεγονότων, ήταν αρχαία συνήθεια· κάθε χρόνο, όταν ερχόταν η μέρα κατά την οποία έγινε κάτι σπουδαίο, έκαναν την ετήσια μνήμη του, για να μη λησμονιούνται τα μεγάλα έργα. 
Γι’ αυτό οι Εβραίοι πρώτα στα Γάλγαλα έκαναν το Πάσχα εγκαινίζοντας -δηλαδή ανακαλώντας στη μνήμη τους- τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας· γι’ αυτό εγκαινίζεται από αυτούς και η σκηνή του Μαρτυρίου και η βασιλεία του Δαβίδ και όλα τα άλλα, για να μην τα αναφέρω ένα ένα. 
Επειδή λοιπόν απ’ όλα τα γεγονότα το ασύγκριτα μέγιστο έργο που ξεπερνά κάθε έννοια είναι η Ανάσταση του Κυρίου, γι’ αυτό, όχι μόνο κάθε χρόνο την εορτάζουμε και την εγκαινίζουμε, αλλά πάντοτε και κάθε οκτώ μέρες. 
Ο πρώτος λοιπόν εγκαινισμός της Ανάστασης είναι η παρούσα Κυριακή, η οποία μπορεί να λέγεται και όγδοη και πρώτη. Όγδοη μετρώντας από το Πάσχα και πρώτη ως αρχή όλων των άλλων. Και πάλι όγδοη, γιατί λαμβάνεται ως εικόνα της ατελεύτητης εκείνης ημέρας του μέλλοντα αιώνα, η οποία βέβαια θα είναι και πρώτη και μία, αφού νύχτα δεν θα τη διακόπτει. 
Αυτά σχετικά με τα εγκαίνια. 
Τα του Θωμά τώρα έγιναν ως εξής. Όταν ο Χριστός, το απόγευμα της ημέρας που αναστήθηκε, εμφανίστηκε στους Μαθητές, έλειπε ο Θωμάς. Όταν ήρθε και έμαθε την παρουσία του Χριστού, δεν πίστευε όχι μόνο ότι οι Μαθητές τον είδαν αναστημένο, αλλά ούτε ότι αναστήθηκε, αν και ο ίδιος ήταν ένας από τους δώδεκα. 
Γι’ αυτό ο φιλάνθρωπος Κύριος, φροντίζοντας για τη σωτηρία του ενός και ταυτόχρονα κάνοντας θεία οικονομία, για να πιστοποιήσει περισσότερο την ανάστασή Του στους μεταγενέστερους, ήρθε πάλι ύστερα από οκτώ μέρες, με τις θύρες κλειστές κι ενώ ήταν παρών και ο Θωμάς, και αφού έδωσε τον συνήθη χαιρετισμό της ειρήνης, απευθύνθηκε στον Θωμά και είπε: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου, φέρε και το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου, και μη γίνεσαι άπιστος αλλά πιστός. Επειδή δηλαδή δεν σου αρκούσε η όραση για να πεισθείς, αλλά ανέφερες και την αφή, βάλε το χέρι σου στην πλευρά μου»· πράγμα που φανερώνει ότι η πληγή της πλευράς ήταν μεγάλη, έτσι που χωρούσε το χέρι του. 
Και κάνοντας αυτό ο Θωμάς και πιστεύοντας με την αφή –διότι του επιτράπηκε να δει και να κάνει αυτά στο άφθαρτο και απόλυτα θεωμένο σώμα, για να βεβαιωθεί– φώναξε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου»· το πρώτο για τη σάρκα, το άλλο για τη θεότητα. 
Του λέει τότε ο Χριστός: «Πίστεψες επειδή με είδες· μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ’ έχουν δει!» 
Ο Θωμάς τώρα λέγεται Δίδυμος είτε γιατί γεννήθηκε μαζί με κάποιον άλλο είτε γιατί είχε κολλημένα τα δύο του δάκτυλα είτε γιατί απίστησε στην Ανάσταση. Άλλοι όμως λένε, και αυτό είναι το πιο σωστό, ότι το όνομα Θωμάς ερμηνεύεται Δίδυμος. 
Αυτή λοιπόν ήταν η δεύτερη φανέρωση του Χριστού. 
Η τρίτη ήταν στη θάλασσα της Τιβεριάδας. Έπειτα εμφανίστηκε στους Εμμαούς. Την πέμπτη φορά στη Γαλιλαία. Και όπως λένε, μέχρι την ανάληψη Του εμφανίστηκε ένδεκα φορές, και πολλά και υπερφυσικά θαύματα έκανε ενώπιον των μαθητών μετά την Ανάσταση, τα οποία δεν τα φανέρωνε στους πολλούς. 
Αυτά οι ευαγγελιστές τα άφησαν και δεν τα έγραψαν, διότι δεν μπορούσαν να τα ακούσουν οι πολλοί που ζουν στον κόσμο, επειδή ήταν πολύ υψηλά και υπερφυσικά. 
Με τις πρεσβείες του αποστόλου Θωμά, Χριστέ, Θεέ μας, ελέησέ μας. Αμήν.  

Διασκευή για την Κ.Ο. του κειμένου του Πεντηκοσταρίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις